Percekre volt a magyar bajnok a pontszerzéstől a Juventus otthonában

Ami nem sikerült Budapesten, a Puskás Arénában, az majdnem összejött a Ferencvárosnak Torinóban, az Allianz Stadionban. A három héttel ezelőtti sima vereség után ezúttal a zöld-fehérek csak egy kései góllal kaptak ki 2-1-re a Juventus ellen idegenben a Bajnokok Ligája (BL) csoportkörének negyedik fordulójában, ami után Andrea Pirlo csapata továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

Szalay Attila (Torino)
2020. 11. 24. 23:05
null
Torino 20201124 Labdarśg‡s BL Juventus-FTC Ferencv‡ros Fot— Nemzeti Sport çrvai K‡roly Fotó: çrvai K‡roly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrea tutto bene. Minden rendben lesz. A szivárvány összes színében játszanak a feliratok, amelyeket elszórtan látni a lakóépületek ablakain kilógatva szerte Torinóban. Piros, narancs, sárga, zöld, kék kézlenyomatok díszítik a fehér lepleket, amelyeknek köszönhetően olyan érzése támad az embernek, hogy még a torinói lepel kifejezés is új értelmet nyert 2020-ban. Erről is a koronavírus tehet, meg arról is, hogy a 41 ezer férőhelyes Allianz Stadionban egyetlen szurkoló sincs, és csak a maroknyi médiamunkás foglal helyet a lelátókon, de már ehhez is kezdünk hozzászokni.

Andrea tutto bene. A feliratokat azért készítik az olaszok a járvány által egyik leginkább sújtott Piemont tartomány székhelyén, az úgynevezett vörös zónában, hogy ezzel is biztassák egymást, némán, de mégis hittel ordítva, hogy előbb-utóbb véget ér az őrület, az emberek visszakapják a normális életüket, a dolgozók a munkájukat, a szurkolók meg a meccseiket. És minden rendben lesz.

Minden rendben lesz, üzenik Torinóban Fotó: a szerző

– Hölgyeim és uraim, íme a Juventus! – üvöltött a hangszórókból, majd az AC/DC Thunderstruck című számára futottak ki a pályára a torinói gárda sztárjai a bemelegítéshez. Az oldalvonalnál sorakoztak fel, akik a kezdőben kaptak helyet, ők tizenegyen: Szczesny – Cuadrado, Danilo, De Ligt, Alex Sandro – McKennie, Bentancur, Arthur, Bernardeschi – Dybala, Ronaldo. Tehát Andrea Pirlo edzői pályafutása alatt először jelölte egyszerre a kezdőbe argentin és portugál csatárát.

A Ferencvárosnál Szergej Rebrov talán erre is készült, amikor úgy döntött, hogy megerősíti csapata védelmét, és öt hátvéddel áll fel. A zöld-fehérek (ezúttal zöld-feketében) a Dibusz – Lovrencsics, Blažič, Frimpong, Dvali, Heister – Sigér, Somália – Zubkov, Uzuni, Tokmac tizeneggyel kezdték a mérkőzést, amely csendesen indult. Tíz perc után csak annyit rögzíthettünk, hogy az első kapura lövést és az első szögletet is a Fradi jegyezte, de aztán az első helyzet a Juventus előtt adódott, ráadásul épp Ronaldo és Dybala összjátékából: előbbi beadását utóbbi tette kapura, ám Dibusz védett. A vendégek nem ijedtek meg, és néhány perccel később megszerezték a vezetést. Tokmac játszotta tisztára magát a jobb oldalon, a középre tett labdáját pedig Uzuni Cuadradót megelőzve lőtte Szczesny kapujába.

A gól pillanata: nagyot küzdött a Fradi a Juventus ellen Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

Hiába birtokolta többet a labdát, nem volt átütő erő a Juventus játékában, de volt egy klasszisa, aki szinte a semmiből egyenlített. Ronaldo, aki előtte egy lesgólt már elkönyvelt, a tizenhatos előterében lerázta egy csellel Dvalit, majd mintegy 22 méterről a bal alsóba tüzelt. Az első félidőben nemcsak munkában, azaz a lefutott kilométerekben (57-57), hanem játékban, vagyis a helyzetek minőségében is egyenrangú ellenfele volt a magyar bajnok az olasznak.

Szünet után magasabb fokozatra kapcsolt a Juventus, és a 60. percben majdnem megszerezte a vezetést. Lovrencsics odafejelte a labdát Bernardeschihez, aki átlövésből a kapufát találta el. Az olasz szélsőt azzal heccelte a helyi sportlap, a La Gazzetta dello Sport a meccs előtt, hogy a BL leggyengébb védelme ellen (szerintük ez lenne a Fradié) talán ő is kibontakozhat, hiszen az idényben nem volt még gólja és gólpassza sem. Ezúttal sem törte meg a jeget Bernardeschi, mivel az eredmény miatt türelmetlen Pirlo egyszerre hármat cserélt, aminek ő is áldozatául esett.

Egyre jobban fáradt a Ferencváros, Ronaldo két gólt is szerezhetett volna, de mindkét helyzete kimaradt. Hiába tűnt már úgy, hogy összejön a bravúros döntetlen, ám a 92. percben a csereként beállt Morata teljesen üresen maradt egy beadás után, és Dibusz lábai között a kapuba fejelve megszerezte a Juventus győztes gólját. Három héttel ezelőtt a Fradi 4-1-re kikapott a Juventustól Budapesten, ami után Rebrov bosszankodott. A mostani teljesítmény után viszont valami hasonlót mondhatunk az ukrán edzőnek, mint amit Torino utcáin láttunk. Andava quasi tutto bene. Majdnem minden rendben volt.

Bajnokok Ligája, G csoport

Juventus–Ferencváros 2-1 (1-1), Allianz Stadion, zárt kapuk mögött. Gólszerző: Ronaldo (35.), Morata (92.), illetve Uzuni (19.).

A másik mérkőzésen: Dinamo Kijev–Barcelona 0-4. A csoport állása: 1. Barcelona 12 pont, 2. Juventus 9, 3. Dinamo Kijev 1, 4. Ferencváros 1.

A következő forduló párosítása: Ferencváros–Barcelona, Juventus–Dinamo Kijev.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.