Két olimpiai kvótát buktunk, de még nincs minden veszve

Tóth Krisztián és az idén Eb-t nyert Karakas Hedvig révén két magyar versenyző zárja az évet az első tízben a cselgáncsozók világranglistáján – előbbi a hatodik, utóbbi a nyolcadik helyen –, és az is eldőlt, hogy januárban a dohai Mesterek Tornáján kilenc dzsúdósunk indulhat. Rossz hír viszont, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatban Ungvári Attila és Szabó Frigyes is kicsúszott a kvótás helyeken állók táborából – de ide természetesen még visszakerülhetnek.

Forrás: Judoinfo.hu2020. 12. 30. 11:11
KARAKAS Hedvig
Prága, 2020. november 19. Karakas Hedvig (kék) és a portugál Telma Monteiro küzd a nõk 57 kg-os súlycsoportjának döntõjében a prágai cselgáncs Európa-bajnokságon 2020. november 19-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) világranglistáján továbbra is az MTK 90 kilós világbajnoki ezüstérmese a legmagasabban rangsorolt magyar, ezúttal a hatodik helyen jegyzik Pánczél Gábor tanítványát, aki egy pozícióval került hátrébb a 2019-es helyezéséhez képest. Az idén Prágában Európa-bajnok címet szerzett (57 kg, BHSE) hat helyet előrelépett, s a 2021-es évet a nyolcadik pozícióban kezdheti világranglistán. Az olimpiai aspiránsok közül az U23-as és junior Európa-bajnok Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) ugrott előre a legnagyobbat, huszonhárom pozíciót javítva immár a harmincnegyedik a súlycsoportjában, ezzel azt is kiharcolta, hogy tatamira léphessen a január 11-én kezdődő dohai Mesterek Tornáján (World Judo Masters).

Amint arról a Judoinfo.hu szaklap tájékoztatott, a katari viadalra Tóth Krisztián, Karakas Hedvig és Sipőcz Richárd mellett Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya, 20. a világranglistán), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE, 22.), Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE, 27.), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE, 27.), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE, 28.) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC, 33.) utazhat.

Karakas Hedvig (kékben) és a portugál Telma Monteiro küzd a nők 57 kg-os súlycsoportjának döntőjében a prágai Eb-n
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A Mesterek Tornájára az egyes súlycsoportok világranglistáján szereplő harminchat legjobb sportoló kapott meghívást. Ez nagy lehetőség valamennyiük számára, hiszen a World Judo Masters az olimpiai kvalifikációs pontokat tekintve is nagyon jól „fizet”, az aranyéremért 1800, az ezüstért 1260, a bronzért 900 pont jár, még a hetedik helyet is 468 ponttal díjazzák. Egy jó eredmény tokiói részvételt vagy előkelőbb kiemelést érhet.

Rossz hír viszont, hogy amíg korábban nyolc versenyzőnk állt olimpiai kvótát érő helyen, a jelenlegi helyzet szerint csak hat dzsúdósunk indulhatna Tokióban: a férfiaknál, Tóth és Cirjenics, a nőknél Pupp, Csernoviczki, Karakas és Özbas.

Az esztendő egyik nagy vesztese Szabó Frigyes (73 kg, UTE, 38.), akit 2020-ban sérülés hátráltatott, és a koronavírus-járvány közepette megrendezett kvalifikációs viadalok során elveszítette kontinentális szabadkártyáját, ráadásul az utolsó pillanatban, az Afrika-bajnokságon remeklő algériai és egyiptomi dzsúdós miatt kicsúszott a World Masters-indulók közül is. Ugyancsak a 73 kg-ban az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós a 41. helyen áll. A 81 kg-ban öccse, Ungvári Attila ugyanúgy járt, mint Szabó, ő is kicsúszott a jelenleg kvótásnak tekinthető versenyzők közül, de a súlycsoportjában neki csak egy versenyzőt kellene megelőznie, és erre Dohában neki lesz is lehetősége.

Gercsák Szabinának (70 kg, DVTK, 37.) sajnos nem, éppen csak lemaradt a Mesterek Tornájáról, az olimpiai kvótához pedig legalább tíz riválisát meg kellene előznie. Az 52 kg-ban Pupp Réka jelenleg kvótás helyen áll, de a 28. helyével a határon billeg, kontinentális kvótával jutna ki Tokióba.

Az olimpián minden súlycsoportban lesz japán versenyző a házigazda jogán, a világranglistáról pedig kategóriánként automatikusan tizennyolc dzsúdós kvalifikálja magát, de nemzetenként csak egy fő. Ezenkívül kontinentális kvótákat is osztanak, de ezekből minden nemzet csak egyet kaphat, és itt a férfiak és a nők pontszámát együtt nézik, vagyis ebben a tekintetben Pupp Réka, Ungvári Attila és Szabó Frigyes egymás ellenfelei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.