Kilépett az árnyékból, a világbajnokság lett a fordulópont

A formán kívülinek tartott Mathieu Faivre a párhuzamos verseny után a hagyományos óriás-műlesiklás aranyérmét is megszerezte az alpesisí-világbajnokságon.

2021. 02. 19. 17:54
Mathieu Faivre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fény és az árnyék váltakozása jelentős hatással lehet az alpesi síversenyekre a látási és a hóviszonyokra gyakorolt hatása miatt. A sízők között azonban sokan vannak olyanok, akik egész pályafutásukat sikeresebb társaik árnyékában töltik. Ebbe a sorba tartozott a Cortina d'Ampezzó-i világbajnokság előtt a francia Mathieu Faivre is, aki egy volt a sok erős francia óriás-műlesikló közül. A zászlót egy évtizede Alexis Pinturault viszi, mögötte Faivre mellett Thomas Fanara és Victor Muffat-Jeandet is többször odafért a világkupa-dobogóra. Faivre egyetlen győzelmét 2016-ban, hazai lejtőn, Val-d'Isère-ben aratta.

Ha pedig az őt körülvevő erős válogatott nem lett volna elég, Faivre-nek még a magánéletben is az árnyék jutott síeredmények tekintetében. 2017 és 2019 között azzal a Mikaela Shiffrinnel alkotott egy párt, aki jó úton halad afelé, hogy minden idők legsikeresebb alpesi sízője legyen. 2018-ban, Phjongcsangban az amerikai lány aranyérmes lett óriás-műlesiklásban, Faivre-t viszont saját szövetsége kitiltotta az olimpiai faluból, miután azt nyilatkozta, hogy nem az országáért, hanem csakis saját magáért versenyez.

Shiffrin és Faivre 2019 tavaszán Fotó: Twitter

A szakítás után Faivre eredményei romlottak, a tavalyi szezonban egyetlen vb-dobogót hozott, az aktuális idényben pedig csak egyszer fért be a legjobb tíz közé, azaz a világbajnokság előtt még a titkos esélyesek között sem emlegették. Még azután is, hogy kedden megnyerte a szerencsefaktort sem nélkülöző debütáló párhuzamos számot, mindkét női győztesnek több esélyt adtak arra, hogy első adandó alkalommal végrehajtsák az óriás-műlesiklás modern-hagyományos dupláját.

Marta Bassino és Katharina Liensberger nem járt sikerrel, Mathieu Faivre viszont igen. A friss vb-címe után nagy önbizalommal síelt, és a második futamban átvette a vezetést, amikor hárman voltak még fent. A német Alexander Schmid kiesett, az olasz Luca de Aliprandini második helyre jött be. Viszont fent volt még Pinturault, és Faivre pályafutásába tökéletesen beleillett volna, ha a honfitárs fosztja meg az aranyéremtől. Nem így történt, az egész idényben nagyszerűen versenyző, az összetett világkupát vezető Pinturault már a pálya tetején kiesett.

Cortina d'Ampezzóban kisütött a nap Mathieu Faivre felett. A francia a világbajnokság harmadik duplázója Lara Gut-Behrami és Vincent Kriechmayr után. A vb-n még két számot rendeznek, a női és a férfi szlalomot.

Alpesisí-világbajnokság, férfi óriás-műlesiklás

1. Mathieu Faivre (francia) 2:37,25

2. Luca de Aliprandini (olasz) + 0,63

3. Marco Schwarz (osztrák) + 0,87

A magyar induló, Úry Bálint az első futamban kiesett, az izraeli színekben versenyző Szőllős Barnabás 25. helyen zárt. A visszavonulását múlt héten bejelentő Ted Ligety hátsérülése miatt nem állt rajthoz tervezett búcsúversenyén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.