Visszavonul az alpesi sí magyar származású olimpiai bajnoka

Bejelentette visszavonulását Ted Ligety kétszeres olimpiai bajnok alpesi síző. A magyar felmenőkkel rendelkező amerikai versenyzőnek az idei világbajnokság lesz az utolsó versenye.

2021. 02. 09. 17:45
Ted Ligety Szocsi
Ted Ligety második olimpiai aranyát ünnepli Fotó: Doug Pensinger Forrás: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösségimédia-felületén jelentette be Ted Ligety, hogy a Cortina d’Ampezzó-i világbajnokság óriás-műlesikló futama lesz az utolsó verseny, amelyen rajthoz áll. A magyar felmenőkkel bíró síző két olimpiai aranyérmet és öt világbajnoki címet nyert pályafutása során. Ligety a döntéssel keretbe zárja pályafutását, hiszen 2006-ban szintén Olaszországban lett ismert versenyző, amikor a torinói olimpián óriási meglepetésre aranyérmet szerzett kombinációban, előtte egyetlen világkupafutamot sem nyert meg.

Ted Ligety tizenegy évesen sok más gyermekhez hasonlóan olimpiai részvételről álmodozott. Edzői válasza nem volt bátorító:

Ted, hagyjuk ezt, inkább reális célokat tűzz ki magad elé!

A következő években sem a legtehetségesebb amerikai sízők között tartották számon, de mielőtt a műszaki egyetem és a civil élet felé fordult volna, még egy utolsó idényt kapott a szüleitől a bizonyításra. A többiekhez hasonlóan ő is hirdette bukósisakján a szponzorait, „Anyu és Apu” felirattal.

Az ingatlanokkal foglalkozó Ligety házaspárnak valószínűleg ez volt a legjobb befektetése. Ted a 2005/06-os idényben már hozott egy-két jó eredményt a világkupában, így ott lehetett a torinói olimpián. De arra ő maga sem számított, hogy ő lesz a hagyományos, három futamból álló kombináció utolsó olimpiai bajnoka.

Ted Ligety az egyetlen magyar származású olimpiai bajnok síelő. A kiváló versenyző büszke gyökereire, de már az édesapja, Bill is az Egyesült Államokban született, Ted pedig egy szót sem beszél magyarul.

– Amikor megnyertem az aranyat, édesapám odajött, és annyit mondott:

Talán mégis lehet valami ebből a síelésből.

Bizonyos értelemben a vicces megjegyzés igaznak bizonyult: Ted Ligety még csak sikeres pályafutása elején járt. Fő száma végül az óriás-műlesiklás lett, amelyben összesen ötször nyerte meg a világkupa-pontversenyt, 2011-ben pedig megszerezte első világbajnoki címét is.

A 2012-es, felszerelésre vonatkozó szabályváltozás kedvezett az ő kockáztatós stílusának, az új lécekkel futott első vk-versenyen, Söldenben 2,75 másodperc előnnyel nyert, mégis felszólalt a szabály ellen.

– A fiatalok nem tudnak jól fordulni ezekkel a lécekkel. Nem akartam, hogy rengeteg tinédzsert ez elkedvetlenítsen, és felhagyjanak a versenyzéssel.

2013-ban Ligety három számban – óriás-műlesiklás, szuperóriás-műlesiklás, kombináció – is világbajnoki címet szerzett, majd 2014-ben, Szocsiban, immár esélyesként is nyert egy olimpiai aranyat, óriás-műlesiklásban.

Ted Ligety második olimpiai aranyát ünnepli Fotó: Getty Images/Doug Pensinger

2016 januárjában keresztszalag-szakadást szenvedett, ami után ugyan visszatért az elit mezőnybe, de már nem tudott a korábbi színvonalon teljesíteni. Azóta egyetlen vk-dobogója van, 2018-ban, Garmisch-Partenkirchenben végzett a harmadik helyen. Idén a hat versenyből mindössze kétszer szerzett pontot, a kiemelkedő olaszországi búcsú legalább akkora meglepetés lenne, mint a 2006-os torinói győzelem.

Ted Ligety tavaly még úgy nyilatkozott, szeretné, ha legidősebb fia, a 2017-ben született Jax látná őt versenyezni a 2022-es pekingi olimpián. A 2020-ban született ikrekkel együtt viszont már három fiú várja otthon, szó szerint. Az európai központú alpesisí-szezonban ugyanis két-három hónapot töltenek el úgy a tengerentúli versenyzők, hogy hazamennének. Talán erre sem vágyik már még egyszer Ligety, akinek a sportpályafutása utáni terve már rég kész: évek óta sífelszereléseket gyártó cége van, amely épp azokat a rikító színeket kínálja a vásárlóknak, amelyekkel Ligety is gyakran előrukkolt.

Versenyek nélkül

Ligety búcsúja a program szerint február 19-re, péntekre esik. A szervezőknek azonban egyelőre átszervezésben kell jeleskedniük, ugyanis az időjárási körülmények miatt sem a hétfőre tervezett női kombinációs versenyt, sem a keddre ütemezett férfi és női szuperóriás-műlesiklást nem tudták megtartani, sőt, a szerdára kiírt férfi kombinációt is elhalasztották.

Az amerikai férfi csapatnak még pályafutása alkonyán is Ligety a sztárja, miután idei két vk-dobogós versenyzőjük közül Tommy Ford biztosan, Ryan Cochran-Siegle nagy valószínűséggel kihagyja a cortinai vb-t. A nők között Mikaela Shiffrinben reménykedhetnek, akik a legutóbbi négy világbajnokságon aranyérmet nyert szlalomban, idén azonban ő is messze van a korábbi szezonokban megszokott domináns formájától.

Sérülés miatt kihagyja a világbajnokságot a hazaiak nagy bánatára a női lesikló világkupát vezető Sofia Goggia és a férfi összetett világkupa címvédője, a norvég Aleksander Aamodt Kilde is.

A második héten, a technikai számokban magyar indulók is lesznek a világbajnokságon. A válogatottat Tóth Zita, Hozmann Szonja, Majtényi Hanna, Dorultán Katalin, Úry Bálint, Trunk Tamás, Kékesi Márton és Nagy Bence alkotja, akikhez csatlakozhat még Valeri Dávid és Pál Krisztián is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.