Ha nyerünk, akkor csak ötszáz különböző variáció marad

Kazanyban pénteken a férfi egyéni selejtezőjével megkezdődött a párbajtőrözők olimpiai kvalifikációs sorozatát lezáró világkupa-viadal. Számunkra azonban a hétfőn és kedden sorra kerülő csapatverseny lesz a fontos, ekkor dől el, hogy a 2016-os riói játékokon bronzérmes férfi csapatunk kijut-e Tokióba. Nem lesz egyszerű megszerezni a kvótát.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Vívószövetség2021. 03. 19. 17:36
null
HEIDENHEIM, 10/12 January 2020 World Cup Epee Men FRANCE VS HUNGARY Photo Augusto Bizzi Forrás: Magyar Vívószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kazanyban a férfiak egyéni versenyében a világranglistás pozíciójából fakadóan (3.) és Rédli András (14.) ott van a tizenhat kiemelt között, akik vasárnap a 64-es főtáblán kezdenek. Pénteken a selejtezőben 212-en indultak, és a csoportjában Koch Máté olyan jól vívott – mind a hat asszóját megnyerte –, hogy az egyenes kieséses folytatásban már nem kellett hadakoznia, ő is feljutott a főtáblára. Nagy Dávid, Berta Dániel és Andrásfi Tibor nem járt sikerrel a selejtezőben. Nagynak amúgy nem sok hiányzott a bravúrhoz, a 64 közé jutásért vívott asszójában egyetlen tussal kapott ki dél-koreai ellenfelétől.

Vasárnap tehát három versenyzőnk lesz a 64-es főtáblán, de Siklósinak és Rédlinek ez csak bemelegítés a sokkal fontosabb csapatversenyre. Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző már az elutazás előtt eldöntötte, hogy mellettük Berta és Andrásfi vív a csapatversenyben; tavaly ez a négyes nyerte meg a heidenheimi világkupát. Csapatunk az olimpiai kvalifikációs rangsorban jelenleg kijutó helyen áll, de ezt a pozícióját nagyon nehéz lesz megőriznie. A mieink a nyolcaddöntőben az oroszokkal vagy a kínaiakkal találkoznak, és a győzelem elengedhetetlen, mert vereség esetén elúszik a kvóta.

– Tulajdonképpen teljesen mindegy, elvégre győzelmi kényszerben vagyunk – reagált Dancsházy-Nagy Tamás a magyar szövetség honlapján arra a kérdésre, hogy melyik ellenfélnek örülne jobban. – Talán abból a szempontból jobb lenne az oroszokkal vívni, hogy ha nyerünk, akkor ők bizonyosan elszálltak, mindenképpen előttük végzünk a rangsorban. Így csak ötszáz különböző variáció maradna. Ha Kínát verjük, és a másik ágon győznek az oroszok, akkor marad az ezerötszáz fajta matek... Létezik olyan variáció is, hogy megnyerjük a versenyt, mégsem kvalifikálunk. De van olyan is, hogy az ötödik–nyolcadik hely valamelyikén végzünk és kijutunk. Egy biztos, nekünk nem számolgatni, hanem nyerni kell. Esélyünk pedig csak azt követően van, ha nyolcba jutunk, akár Oroszországon, akár Kínán keresztül.

Amennyiben nem jönne össze a csapatkvóta, a világranglistáról a 2019-ben Budapesten egyéni vb-aranyérmes Siklósi Gergely egyedüli magyarként juthat ki az olimpiára.

A heidenheimi „aranynégyes” vívhatja ki a kvótát: Siklósi Gergely, Berta Dániel, Rédli András és Andrásfi Tibor
Forrás: Magyar Vívószövetség/Augusto Bizzi

Női csapatunk már nem kerülhet be a tokiói mezőnybe, és egyéniben sem áll senki kedvező pozícióban, így ebben a szakágban Madridban az április végi, európai pótkvalifikációs versenyen lesz lehetősége egy vívónknak harcba szállni a kvótáért. Ezen a viadalon csak olyan nemzetek egy-egy képviselője vehet részt, amelyek addig nem jutottak kvalifikációhoz a fegyvernemben, és csupán a verseny győztese szerez kvótát.

Kazanyban a női mezőnyben az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese, valamint Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili és Kardos Edina képviseli a színeinket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.