Guardiola kétszeresen is triplázásra hajt a fináléban

Két évvel a Liverpool–Tottenham finálé után ismét angol házidöntővel ér véget a Bajnokok Ligája. A Manchester City meggyőző idény végén története során először játszhat a BL-döntőben, az évadban a harmadik trófeáját szerezheti meg. A Chelsea kevésbé kiegyensúlyozott szezont tudhat maga mögött, viszont tavasszal már kétszer is legyőzte riválisát.

2021. 05. 29. 9:00
null
Chelsea's German head coach Thomas Tuchel (L) and Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola (R) bump fists ahead of the English Premier League football match between Manchester City and Chelsea at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on May 8, 2021. (Photo by Shaun Botterill / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: SHAUN BOTTERILL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája tavalyi kiírását a Bayern München százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg. Idén ezt biztosan nem ismétli meg egyik csapat sem, bár a Manchester City döntőig vezető útja közel állt a hibátlanhoz. Tavasszal a Mönchengladbach, a Dortmund és a Paris Saint-Germain ellen is kettős győzelemmel jutott tovább Pep Guardiola csapata, az egyetlen, apró foltot az egyébként makulátlan mérlegen a Porto elleni idegenbeli 0-0 jelenti, még a csoportkörből. Az a döntetlen nem fogja befolyásolni az idény összképét, az már annál inkább, hogy szombat este miként teljesít a City, amikor a döntőre visszatér a portói Estádio do Dragãóba.

– Nagyon jó kimondani, hogy eljutottunk a Bajnokok Ligája döntőjébe. Keményen küzdöttünk ezért, egyáltalán nem volt olyan könnyű az út, mint azt sokan gondolják. Ezen a porondon a Manchester Citynek még nincs tapasztalata, ezért várhatóan feszültek lesznek a játékosok. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy jó meccset játszunk – fogalmazott a finálé előtt a City vezetőedzője, Pep Guardiola, aki a Barcelona trénereként kétszer már megnyerte a Bajnokok Ligáját. Ha szombat is megőrzi hibátlan mérlegét a BL-döntőkben, akkor csatlakozik Bob Paisley-hez, Carlo Ancelottihoz és Zinédine Zidane-hoz az edzői rangsor élén, akik egyaránt háromszor szerezték meg a legértékesebb európai klubtrófeát.

Guardiola Phil Fodennek magyaráz Fotó: EPA/Rui Vieira

Guardiolának tehát a fináléban történelmet írhat, a Chelsea edzője, Thomas Tuchel ezt már a döntőbe jutással elérte. A német szakvezető lett az első a BEK/BL történetében, aki két egymást követő idényben két különböző csapattal jutott el a fináléba – mindkétszer magyar segítője, Lőw Zsolt közreműködésével. A páros tavaly a PSG-vel nem tudta elhódítani a trófeát.

– Gyerekként mindenki ezekről a meccsekről álmodozik, de olyan ez, mintha a Holdat nézné az ember:, elérhetetlenül távolinak látszik. Ahogy tavaly a Bayern, idén a Manchester City mutatta a szezon legerősebb teljesítményét. De a futballban az a szép, hogy a kilencven perc során nem mindig az esélyesebb csapat nyer – mondta Tuchel, igyekezve levenni a terhet a játékosairól.

Amióta a német szakvezető január 26-án átvette a Chelsea irányítását Frank Lampardtól, rendbe szedte a védelmet, a Manchester City ellen pedig kimondottan sikeres volt: a bajnokságban 2-1-es, az FA-kupában 1-0-s győzelemre vezette tanítványait az égszínkékek ellen. A londoni klubnál az idény közbeni edzőváltás tűnik a BL-menetelés receptjének. A Chelsea korábban 2008-ban és 2012-ben játszhatott döntőt a sorozatban: az előbbi szezon közben José Mourinhót Avram Grant, az utóbbi évad során André Villas-Boast Roberto di Matteo váltotta a kispadon. Az edzők további sorsa a szétlövésen múlt: Grantnak a Manchester United ellen tizenegyesekkel elveszített döntő után mennie kellett, Di Matteo a Bayernnel szemben büntetőpárbajban kivívott siker után maradhatott még a csapat élén néhány hónapig.

Tuchel öröme a City elleni FA-kupa-elődöntő után Fotó: EPA/Adam Davy

Tuchel állása aligha forog veszélyben, ugyanakkor a bajnoki negyedik hely és a Leicester City ellen elveszített FA-kupa-döntő után a BL-finálé az egyetlen esélye, hogy ebben az idényben trófeát nyerjen. A Manchester City viszont a Premier League és a Ligakupa begyűjtése után a triplázásért lép pályára.

Bajnokok Ligája, döntő: Manchester City–Chelsea (21.00, tv.: M4 Sport).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.