Szoboszlai lipcsei csapattársa főszereplő lehet a csehek ellen

Ma újabb két negyeddöntővel folytatódik az Európa-bajnokság. A két kis csapat, Csehország és Dánia mérkőzésén bármi előfordulhat. Anglia viszont egyértelmű esélyese az Ukrajna elleni párharcnak.

Magyar Nemzet
2021. 07. 03. 10:30
null
A dán Yussuf Poulsen játéka meghatározó lehet a csehek ellen Fotó: Friedemann Vogel Forrás: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország és Dánia előtt nagy lehetőség áll Bakuban: a torna előtt egyik válogatottat sem várták az elődöntőbe. A 2004-es Eb-n már játszott egymás ellen ugyanebben a fázisban a két ország válogatottja: akkor Jan Koller góljával, valamint Milan Baroš duplájával a csehek simán, 3-0-ra nyertek Jon Dahl Tomassonék ellen.

A 2004-es Eb-meccs összefoglalója:

Baroš öt találattal az Eb gólkirálya lett, és akár követheti őt az aktuális cseh gólvágó, Patrick Schick. A Leverkusen támadója négy góljával a legeredményesebb a kontinensviadalon még versenyben lévő labdarúgók közül, és mindössze egy találattal áll a rangsort vezető mögött.

A cseh Patrik Schick akár gólkirály is lehet az idei Eb-n
Fotó: MTI/EPA/Illyés Tibor

Mellette viszont nincsenek most olyan sztárjai a cseheknek, mint a 2004-es, Pavel Nedvěd vezette együttesnek voltak. Ha Schicket megfogják a dánok, jó eséllyel elérhetik az elődöntőt, az ­1992-es, bombameglepetésre megszerzett Eb-aranyérem óta először. Dánia a drámai rajt után magához tért, és a legnagyobb sztár, a szívrohama után már otthon gyógyuló Christian Eriksen kiválásával is sok a veszélyes játékosuk, a kilenc gólon hat labdarúgó osztozik. Köztük van a Leipzig játékosa, és csapattársa, Yussuf Poulsen is, aki a Wales elleni nyolcaddöntőt sérülés miatt kihagyta, ma viszont újra készen áll a játékra.

A cseh–dán párosítással ellentétben az utolsó negyeddöntő első ránézésre egyértelműnek hat. Angliát a torna előtt is a végső esélyesek között tartották számon, Gareth Southgate csapata pedig a mezőnyből egyedüliként még gólt sem kapott eddig a tornán. S bár a szurkolók számonkérik a szövetségi kapitányon a látványos játékot, az Eb-aranyérem megenyhítené őket. Ettől még messze vannak az angolok, de az ősi rivális Németország búcsúztatása után Ukrajnánál aligha kívánhattak volna ideálisabb ellenfelet a negyeddöntőre.

a legjobb formában levő angol futballista
Fotó: John Sibley / AFP

Ukrajna a 2006-os világbajnokság után másodszor jutott el nagy tornán a legjobb nyolc közé. Sevcsenko még játékosként vett részt abban a menetelésben, amely a negyeddöntőben Olaszország ellen sima, 3-0-s vereséggel ért véget. Az olaszok akkor meg sem álltak az aranyéremig: még egy jó előjel győzelem esetére az angoloknak.

A mai program: Csehország–Dánia 18.00, Anglia–Ukrajna 21.00.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.