Megelőztük a finneket, Magyarország az élre állt

Több szempontból is az elmúlt évtizedek legsikeresebb olimpiáját zárta a magyar csapat, amely húsz éremmel tért haza Tokióból. Az egymillió lakosra jutó aranyérmek számában immár Magyarország a legsikeresebb olimpiai nemzet.

2021. 08. 11. 12:46
KULCSÁR Krisztián
Budapest, 2019. június 12. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszédet mond a minszki II. Európa Játékokra készülõ magyar csapat ünnepélyes eskütételén a budapesti MOM Kulturális Központban 2019. június 12-én. Magyarországot 122 sportoló képviseli majd a kontinens idei legnagyobb multisport eseményén, amely június 21-tõl június 30-ig tart és 15 sportágban 50 ország több mint 4000 versenyzõje vesz részt rajta. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar küldöttség hat arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel térhetett haza a tokiói olimpiáról. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke az ötkarikás játékok előtt tizenhárom érmet irányozott előre, ehhez képest húsz magyar medált ünnepelhettünk, többet, mint az 1996-os atlantai olimpia huszonegy érme óta bármikor. 

Nem véletlen, hogy a MOB olimpiaértékelő sajtótájékoztatóján az elégedettség hangján szóltak a szervezet vezetői, elsőként Kulcsár Krisztián. 

– Két szempontból már az olimpia előtt biztos volt, hogy elégedettek lehetünk, hiszen az olimpiai csapat 175 fős volt, nagyobb, mint Londonban vagy Rióban. A sportágak száma is emelkedett az előző játékokhoz képest, 23 sportág 27 szakágában volt versenyzőnk. Az olimpia előtt kerültük az aranyérmek számával való dobálózást, szakmaibbnak éreztük érmekről beszélni. Tizenhárom érmet prognosztizáltunk, ezt szerencsére lényegesen túlléptük a húsz dobogós hellyel. Kilenc sportágban szereztünk érmet, tizenkettőben olimpiai pontot, mindkettő előrelépés Rióhoz képest. Külön kiemelném a tekvandót, a karatét, a hegyikerékpárt, a triatlont és a vitorlázást, amely sportágak kisebb hátországuk ellenére mind értékes eredményt szereztek Tokióban. Meg kell említenünk, hogy volt olyan sportág is, amelyben csalódást okozott a magyar szereplés, ide tartozik az ökölvívás, az atlétika és a torna – összegzett Kulcsár Krisztián, aki hangsúlyozta, hogy a Covid nem befolyásolta a magyar csapat szereplését.

– Amikor ezt a tizenhárom érmet megfogalmaztuk, sokan pesszimistának bélyegeztek minket – kezdte értékelését a MOB sportigazgatója, Fábián László. – Mi is örülünk, hogy több lett, sportnyelven szólva a huszonhat előre jelzett helyezésből néhány befelé pattant a kapufáról. A hat aranyérmünkkel megelőztük Finnországot, most már az egymillió főre jutó olimpiai győzelmek rangsorában Magyarország áll az első helyen! A sportági szövetségek elvárásai is teljesültek, ha a férfikézilabda-válogatott ott lett volna az olimpián, akkor maradéktalanul teljesültek volna a 2017-es előrejelzések. A karate miatt fáj a szívünk, hogy az első érem után Párizsra kikerül a műsorból, helyette jön egy újabb fiatalos sportág, a breaktánc. Ne felejtsük el, hogy 2018-ban, az ifjúsági olimpián magyar versenyzővel, Török Enikő részvételével mutatkozott be.

Vékássy Bálint, a MOB főtitkára azt is elemezte, hogy nem minden sportág esetében könnyű hosszú távra tervezni.

– Jártuk azokat az eseményeket is, ahol nem voltunk jelen, a sportmászásról mindenki szuperlatívuszokban beszélt, tehát el kell fogadnunk, hogy ez az irány, és ennek megfelelően kell készülnünk. Ugyanakkor ott van például a kajak-kenu szlalom szakága, amelyben Párizsban a tokiói négy helyett már hat aranyérem talál gazdára. A 2028-as játékok helyszínén, Los Angelesben viszont nincs pálya, és arrafelé nem is népszerű ez a szakág, amelynek így egyelőre kérdéses a hosszabb távú jövője, így az is, hogy ebbe a szakágba mennyit érdemes fektetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.