Hajszál híján megúszta a vereséget, de nehéz helyzetben a Barca

Nehéz helyzetbe sodorta magát a Barcelona, amely nem tudta megverni a Benficát a Camp Nouban a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában. A Chelsea Londonban 4-0-ra kiütötte a Juventust, ezzel bejutott a legjobb tizenhat közé.

Magyar Nemzet
2021. 11. 23. 23:11
FC Barcelona - SL Benfica
epa09599818 Barcelona's defender Eric Garcia reacts during the UEFA Champions League group E soccer match between FC Barcelona and SL Benfica at Camp Nou stadium in Barcelona, Catalonia, Spain, 23 November 2021. EPA/ALEJANDRO GARCIA Fotó: ALEJANDRO GARCIA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xavi Hernández az Espanyol legyőzésével kezdte meg edzői karrierjét a Barcelonánál. Az 1-0-ra végződött bajnoki ugyanakkor csak főpróbája volt a legfontosabb mérkőzésnek, amely kedd este várt a gránátvörös-kékek gárdájára. Mert bár a La Ligában sem áll jól a Barcelona (jelenleg hetedik a tabellán), a Bajnokok Ligájában négy forduló alatt mindössze két lőtt góllal hat pontot szedett össze, ami átmenetileg a második helyre volt elég az együttesnek. Az E csoport harmadik helyezettje, a Benfica viszont csak két ponttal lemaradva követte őket, így a katalánoknak kulcsfontosságú lett volna a portugálok legyőzése az ötödik körben. Már csak azért is, mert a sorsolás a portugáloknak kedvez, hiszen ők a csoportkör zárófordulójában a Dinamo Kijevet látják vendégül, míg a Barca a Bayern München otthonába látogat.

Elsősorban tehát Xavi gárdájának volt oka a támadásra, ennek megfelelően többnyire ők járatták a labdát, a Benfica az első félórában csak elvétve jutott át a felezővonalon. A portugálok szerencséjére Vlahodímosz kapus remek napot fogott ki, és Demir és Jordi Alba próbálkozásainál is védeni tudott.

A szünet előtti tíz perc sok izgalmat tartogatott. A Benfica részéről sípszó után Otamendi bombagólt szerzett, pechjére azonban elhagyta a játékteret a labda, mielőtt az ő lábával találkozott volna. A Barcelonától Demir járt közel a gólszerzéshez, ám szép lövése a kapufán csattant.

A második félidőben is inkább a házigazda rohamozott, de a Benfica önfeláldozó védői remekül állták a sarat – szó szerint, a mérkőzés alatt zuhogott az eső –, így a számtalan helyzet ellenére is 0-0 maradt az állás egészen a hajráig. A 83. percben néhány másodpercig ünnepelhetett a Camp Nou közönsége, Alba beadását Araújo váltotta gólra, de mint kiderült, lesről született a találat. A hosszabbításban egy gyors kontra végén Seferovic a kiesés szélére sodorhatta volna a Barcát, de nem találta el az üres kaput, 0-0-val zárult a találkozó.

Xavi csapata hét pontjával maradt a második, a Benfica pedig öt ponttal a harmadik helyen. Az utolsó fordulóban viszont könnyen helyet cserélhetnek, hiszen a góllövés ellen beoltott Barcelonának Münchenben rendkívül nehéz dolga lesz a csoportkör zárásán, miközben a Benfica a Dinamo Kijev ellen hazai pályán szállhat harcba a három pontért.

A Juventus bár Torinóban 1-0-ra megverte a címvédőt, Londonban nem tudta megnehezíteni a Chelsea dolgát, amely 4-0-s sikerével kedden nemcsak a továbbjutást harcolta ki, hanem a csoportelsőség felé is nagy lépést tett a H jelű négyesben. Ugyanakkor az utolsó fordulóban az olaszoknak lesz könnyebb dolguk: ők a Malmőt fogadják két hét múlva, míg az angolokra szentpétervári túra vár, a Zenitnél vendégeskednek.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:

E csoport:

Barcelona–Benfica 0-0

Dinamo Kijev–Bayern München 1-2 (0-2), gólszerzők: Harmas (70.), illetve Lewandowski (14.), Coman (42.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Bayern München 15 pont, 2. FC Barcelona 7, 3. Benfica 5, 4. Dinamo Kijev 1

F csoport:

Young Boys–Atalanta 3-3 (1-1), gólszerzők: Siebatcheu (39.), Sierro (80.),  Hefti (84.), ill. Zapata (10.), Palomino (51.), Muriel (88.)

Villarreal–Manchester United 0-2 (0-0), gólszerzők: C. Ronaldo (78.), Sancho (90.)

Az állás: 1. (már továbbjutott) Manchester United 10 pont, 2. Villarreal 7, 3. Atalanta 6, 4. Young Boys 4

G csoport:

Lille–Salzburg 1-0 (1-0), gólszerzők: David (31.)

Sevilla–Wolfsburg 2-0 (1-0), gólszerzők: Jordan (13.), Mir (90+7.)

Az állás: 1. Lille 8 pont, 2. Salzburg 7, 3. Sevilla 6, 4. VfL Wolfsburg 5

H csoport:

Chelsea–Juventus 4-0 (1-0), gólszerzők: Chalobah (25.), James (56.), Hudson-Odoi (58.), Werner (90+5.)

Malmö–Zenit 1-1 (1-0), gólszerzők: Rieks (28.), ill. Rakitsky (90+2. – tizenegyesből)

Az állás: 1. (már továbbjutott) Chelsea 12 pont, 2. (már továbbjutott) Juventus 12, 3. Zenit 4, 4. Malmö 1

Borítókép: Eric Garcia (Fotó: EPA/ALEJANDRO GARCIA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.