Lewandowski magyarázkodik a magyarok elleni vereség után

Nem csitulnak az indulatok Lengyelországban, miután a magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es győzelmet aratott Varsóban hétfőn. A tét nélkülinek beharangozott vb-selejtezőnek a lengyelek számára mégiscsak volt tétje, s most népharag zúdul a meccset a saját kérésére kihagyó Robert Lewandowskira, aki sajtóközleményben volt kénytelen magyarázkodni.

Magyar Nemzet
2021. 11. 18. 17:17
Andora vs Poland
Hihetetlen formában futballozik a lengyelek ásza Fotó: EPA/Andrzej Lange
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába Lengyelország legnagyobb futballsztárja az Aranylabdára is esélyes ő sem engedhet meg magának mindent. Bár a magyar válogatott elleni vereség után Paulo Sousa, a lengyelek szövetségi kapitánya minden döntésért magára vállalta a felelősséget, mostanra kiderült, hogy a Bayern München csatára a saját kérésére hagyta ki a mieink elleni ütközetet.

Ezt pedig a szurkolók, de egyes hírek szerint Lewandowski válogatottbeli csapattársai is nehezményezték, főleg az eredmény ismeretében. Ugyan az már a meccs előtt eldőlt, hogy a lengyelek a pótselejtezőt érő második helyen végeznek a vb-selejtezős csoportban, ám mégsem volt teljesen tét nélküli a találkozó.

A magyar válogatott varsói győzelme miatt ugyanis Lengyelország nem lesz kiemelt a pótselejtezőn, így sokkal nehezebb ellenfeleket kaphat a 2022-es tornára vezető rájátszásban, mások mellett Portugáliát vagy Olaszországot is.

– Ez az első alkalom, hogy Robert ellen szólalok fel, de számomra elképzelhetetlennek tűnt, amit megcsinált – fakadt ki Jan Tomaszewski, a korábbi 63-szoros lengyel válogatott kapus. – Nem gondoltam volna, hogy képes ilyen döntést hozni, de talán más érdekek is meghúzódtak a háttérben.

Eddig fantasztikus csapatkapitánya volt a válogatottnak, de most elsőként hagyta el a hajót…

– Ha pedig Sousa azt mondja, hogy azért hagyja ki Lewandowskit, hogy pihenhessen az Augsburg elleni bajnokira, akkor nem is tudom, ki beszél: a lengyel szövetségi kapitány vagy a Bayern másodedzője?

Ez csak egy negatív vélemény volt a sok közül, amellyel Lewandowskit támadják a hazájában. Talán ezért is adott ki sajtóközleményt a Bayern München világklasszisa csatára, aki magyarázkodik a döntése miatt.

Bár a levelében a 33 éves labdarúgó azt állítja, sosem tagadta meg a szereplést a válogatottban, és amíg az egészsége engedi, erre nem is fog sor kerülni, azért elismerte, hogy ő kezdeményezte a magyarok elleni pihentetését.

„Paulo Sousa szövetségi kapitánnyal az edzőtábor előtt beszélgettünk az állapotomról. Jeleztem, hogy ilyen sok meccsel a lábammal, ismerve a szervezetemet, lehet, hogy nem leszek az optimális állapotban mindkét találkozóra.”

Lewandowski leírta, hogy tisztában van azzal, ennyi idősen valószínűleg utoljára szerepelhetne vb-n a jövő évi katari tornán, de reménykedik a kijutásban.

„Sajnos a Magyarország elleni meccs nem a mi szájízünk szerint alakult, de nem lehet megkérdőjelezni a csapat elkötelezettségét a találkozó megnyerése iránt. Kívánhatnám, hogy bárcsak segíthettem volna a többieknek a pályán, de most már a jövőre kell koncentrálnunk, mert még semmi sincs veszve! Meg tudjuk nyerni a rájátszást!”

Végezetül Lewandowski – mintegy beismerő jelleggel – bocsánatot is kért: „Megértem a szurkolók dühét és keserűségét. Kapitányként csak bocsánatot kérhetek tőlük, és biztosíthatom őket, hogy mindent megteszünk a továbbjutás érdekében.”

Borítókép: Robert Lewandowski az Andorra elleni vb-selejtezőn novemberben. Fotó: EPA/Andrzej Lange

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.