időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Verstappen lett a Formula–1 új Räikkönenje?

Magyar Nemzet
2021.11.26. 13:17
Verstappen lett a Formula–1 új Räikkönenje?

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke párhuzamot vont az egyszeres Formula–1-es világbajnok Kimi Räikkönen és Max Verstappen között.

Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) idény végi távozásával nagy űrt hagy maga után a Formula–1-ben, „nemtörődömsége”, rövid, de velős interjúi üde színfoltjai voltak a száguldó cirkusz elmúlt két évtizedének. Korábbi csapatfőnöke, a napjainkban az FIA elnökeként tevékenykedő Jean Todt szerint azonban az F1 nem veszíti el teljes mértékben a 2007-es világbajnokot, hiszen akad egy pilóta, aki bizonyos mértékben hasonlít rá.

– Max Verstappen egy kicsit olyan, mint Kimi. Mindig a lényegre tör, elképesztően tehetséges. Mindkettejüket nagyon kevés dolog érdekli, és teljes erejükből azokra fókuszálnak. Közömbösek – idézi Todtot a Racefans.net.

A FIA elnöke Verstappen (Red Bull) fő vetélytársáról, a világbajnoki címért vele harcban lévő Lewis Hamiltonról (Mercedes) is elmondta a véleményét. A rekordhalmozó brit nemcsak a pályán bemutatott remek teljesítményével hívja fel magára a figyelmet, hanem közéleti tevékenységével is. Todt elárulta, nem minden esetben ért egyet Hamilton nézeteivel, de tiszteli őt.

– Kedvelem Lewist. Csodálom a kitartását. Természetesen könnyebb a dolga az embernek, ha a legjobb autót vezeti, és a legjobb csapatnál versenyez ilyen hosszú ideig. Viszont ő rendkívül szenvedélyes. Szerintem nagyon jó, hogy ennyire elkötelezett. Ez nem jelenti azt, hogy mindig egyetértek azzal, ahogy kifejezésre juttatja a nézeteit, de van hite, és nekem ez tetszik, tisztelem érte – magyarázta a sportvezető.

Todt szerint nem meglepő, hogy ilyen szoros a csata a csapatok között, ő ennek okait abban látja, hogy a jelenlegi szabályok mellett kis tér jut a forradalmi megoldásoknak. Majd hozzátette, néhány pilóta kimagaslik a mezőnyből, nekik is köszönhető, hogy még izgalmasabbak a versenyek.

– Tudtuk, hogy minden csapatnál versenyez egy kivételesen tehetséges pilóta – ez nem azt jelenti, hogy a másik versenyzőjük nem jó, hiszen a Formula–1-be csak jó versenyzők kerülhetnek be. Ugyanakkor csak néhány pilótában vannak meg a különleges adottságok. Ha ezeket a megfelelő autóval ötvözik, akkor az történik, amit most látunk.

Borítókép: Max Verstappen (elöl) és Kimi Räikkönen a 2019-es Belga Nagydíjon (Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.