Kizárta az orosz klubokat és válogatottakat az UEFA és a FIFA

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöksége és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága hétfőn úgy döntött, hogy Oroszország válogatottjait, klubcsapatait további intézkedésig kizárja a most zajló versenysorozatokból, számolt be róla a Nemzeti Sport.

Forrás: MTI, Nemzeti Sport2022. 02. 28. 19:01
Szentpétervár, 2021. június 16. Az orosz válogatott tagjai a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Finnország - Oroszország mérkõzés kezdete elõtt a szentpétervári Gazprom Arénában 2021. június 16-án. Fotó: MTI/EPA/REUTERS/Anton Vaganov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UEFA és a FIFA hivatalos honlapján megjelent rövid sajtóközlemény nem részletezi a következményeket és hogy milyen világpolitikai fejlemények esetén lehetséges a mostani döntés felülvizsgálata, de jelen állás szerint az orosz válogatott nem vehet részt az idei világbajnokság pótselejtezőjében, és a Szpartak Moszkva sem léphet pályára az RB Leipzig elleni Európa-liga-nyolcaddöntőben – írja a Nemzeti Sport.

„A futball teljes szolidaritást vállal az összes érintett ukrán emberrel. Mindkét elnök reméli, hogy az ukrajnai helyzet jelentősen és gyorsan javulni fog, hogy a futball ismét az egység és a béke hordozója lehessen” – olvasható a közös közleményben.

Az UEFA egyúttal felbontotta szponzori szerződését az orosz energiaipari vállalattal, a Gazprommal, amely 2012 óta – sajtóértesülések szerint – évi 40 millió eurót fizetett többek között a Bajnokok Ligája és a 2024-es Európa-bajnokság támogatásáért.

Az EHF is lépett

A futballszövetségekhez hasonló döntést hozott hétfőn az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága is, rendkívüli gyűlése után bejelentette, további intézkedésig felfüggeszti az orosz, illetve fehérorosz válogatottak és klubcsapatok szereplését a versenysorozatokban. A döntés Bajnokok Ligája női mezőnyében a Roszton-Dont és a CSZKA Moszkvát érinti, a férfiaknál a Meskov Breszt számára ért véget a versengés. Emellett Moszkva helyett új helyszínen rendezik meg az U16-os strandkézilabda Európa-bajnokságot, illetve a 2023-as Eb-kvalifikációs viadalt is.

Borítókép: Az orosz labdarúgó-válogatott játékosai a Finnország elleni Európa-bajnoki mérkőzés előtt 2021 júniusában (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Anton Vaganov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.