Az UEFA elvette Szentpétervártól az idei BL-döntőt a háború miatt

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága pénteki rendkívül ülésén úgy döntött, hogy Szentpétervár helyett Párizsban rendezik a Bajnokok Ligája idei döntőjét.

Magyar Nemzet
2022. 02. 25. 11:12
null
Szentpétervár, 2021. szeptember 22. A 2020/2021-es labdarúgó Bajnokok Ligája döntõjének otthont adó szentpétervári Gazprom Aréna (Kresztovszkij Stadion) 2021. szeptember 22-én. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz város május 28-án lett volna a finálé házigazdája a Zenit Szentpétervár stadionjában, a Gazprom Arénában (Kresztovszkij Stadion), azonban az UEFA végrehajtó bizottsága – melynek Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is a tagja – megfosztotta a rendezési jogtól az Ukrajna ellen indított orosz katonai támadás miatt. 

A rendkívüli ülésen az is eldőlt, hogy a BL-döntőt változatlan időpontban, május 28-án, csak éppen Párizsban, a Stade de France-ban rendezik meg.

Párizsban legutóbb 2006-ban rendeztek BL-döntőt, amelyen az FC Barcelona 2–1-re legyőzte az Arsenalt, de 1956-ban a Real Madrid, 1975-ben a Bayern München és 1981-ben a Liverpool is a francia fővárosban hódította el a legrangosabb európai kupasorozat nyertesének járó trófeát még a BEK-ben, igaz, utóbbi finálékat nem a nemzeti stadionban, a Stade de France-ban, hanem a Paris Saint-Germain otthonául szolgáló Parc des Princes-ben rendezték.

Az UEFA hivatalos közleményében köszönetet mondott Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek személyes támogatásáért és elkötelezettségéért.

Az európai szövetség azt is bejelentette, hogy az UEFA szervezésében zajló sorozatokban az orosz és ukrán klubcsapatok és válogatottak további intézkedésig nem játszhatnak hazai pályán hivatalos mérkőzéseket. A jelenlegi idényben a BL-ben már nincsen állva maradt orosz csapat, az Európa-ligában a Zenit Szentpétervár tegnap esett ki, a Szpartak Moszkva viszont ott van a nyolcaddöntőben, de ezek szerint nem játszhat majd hazai pályán. A harmadik számú európai kupában, a Konferencia-ligában nincs már versenyben orosz csapat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Borítókép: A 2020/2021-es labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének eredetileg kijelölt helyszíne, a szentpétervári Gazprom Aréna (Kresztovszkij Stadion) 2021. szeptember 22-én (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.