Szoboszlait nem sorolja a kivételes játékosai közé a Leipzig edzője

Múlt héten az RB Leipzig és a Real Sociedad 2-2-es döntetlent játszott Németországban, csütörtökön következik a visszavágó az Európa-ligában a legjobb 16 közé jutásért. Az első meccsen a csereként beálló Szoboszlai Dominik harcolt ki fontos tizenegyest a hajrában a lipcseieknek, de úgy tűnik, edzője szemében még tud nagyobbra nőni.

Magyar Nemzet
2022. 02. 24. 8:00
RB Leipzig vs Bayer Leverkusen
epa09609647 Leipzig's Dominik Szoboszlai reacts after missing a penalty during the German Bundesliga soccer match between RB Leipzig and Bayer Leverkusen in Leipzig, Germany, 28 November 2021. EPA/FILIP SINGER CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RB Leipzig az elmúlt hétvégén 6-1-re kiütötte a Herthát a Bundesligában, a siker két főszereplője pedig a két gólt szerző Christopher Nkunku, valamint a gólt és két gólpasszt jegyző Dani Olmo voltak. A Real Sociedad elleni El-visszavágó előtt természetesen róluk külön beszélt Domenico Tedesco edző a klubhonlapon, de aztán ennél több lett a mondanivalójából…

– Christopher és Dani szeretete a labdarúgás iránt átütő erejű, és mindkettejüknek kivételes képességei vannak, amelyek rendkívüli tettekben mutatkoznak meg, különösen a támadó harmadban. Mindketten nagy tiszteletnek és elfogadottságnak örvendenek az öltözőben, nagyszerű karakterek. 

Kevés játékosunk van, aki ebbe a kategóriába tartozik. Példaként jut eszembe még Emil Forsberg, Amadou Haidara és André Silva. Ezek a srácok nagyszerű dolgokra képesek.

nem jutott Domenico Tedesco eszébe, pedig a jellemzés, azaz a futball iránti alázat, a különleges képességek, a rendkívüli tettek a támadó harmadban, a győztes karakter éppenséggel rá is tökéletesen illenének. Legalábbis az alapján, ahogy Magyarországon ismerjük őt.

Persze az is lehet, hogy csak véletlenül hagyta ki a magyar középpályást a felsorolásból, de valószínűbb, hogy Tedesco egyelőre nem tekint a Leipzig vezéreként Szoboszlaira, akinek ehhez még bizonyítania kell Németországban.

Éppenséggel a Real Sociedad elleni első meccsen megtette ezt a múlt héten, amikor egy perccel a becserélése után egyéni akcióból harcolt ki egy tizenegyest (rendkívüli tett a támadó harmadban, ugyebár), amelynek a babérjait a megemlített Forsberg aratta le gólszerzőként. Így lett 2-2 a meccs vége a hajrában, s ennek köszönhető, hogy a Leipzig még továbbjutási reményeket dédelgethet a spanyolországi visszavágó előtt.

Szoboszlai a Real Sociedad elleni első meccsen Fotó: Imago images/Jan Huebner via Reu

Egyébként Szoboszlai a Hertha elleni meccsen immáron kezdőként is a Leipzig egyik legjobbja volt az első félidőben, más kérdés, hogy akkor indult be a gólhenger, miután lecserélték, és a helyére beálló – ugyancsak kiemelt – Olmo rázta meg magát góllal, gólpasszokkal az akkorra már a darabjaira hulló berlini csapat ellen.

Nagy kérdés, hogy Spanyolországban Szoboszlai újra ott lesz-e a kezdőben, ami a kapus és a védő esetében kevésbé szokott kérdés lenni, az ő helyük általában szilárd Tedescónál.

– Ez az első meccs, hogy az összes játékos a rendelkezésemre áll, ami lehetőséget rejt magában – árulta el az edző. – Felállhatunk ugyanazzal a kezdővel, mint a Hertha ellen, hiszen mindenki készen áll, vagy változtathatunk, akár négy, öt vagy hat helyen is. Még nem vagyok biztos benne, hogyan állunk fel, majd meglátjuk, legyen meglepetés!

Tedesco másfajta hozzáállásra számít a Sociedadtól, mint amit Lipcsében bemutatott, hiszen spanyol csapatokra nem jellemző módon keményen bekkelt az ellenfél.

– A Real Sociedad biztos máshogyan fog játszani hazai pályán, jóval támadóbb lesz. Arra számítok, hogy a klasszikus, 4-3-3-as felállásukat választják, és más erősségeiket akarják megmutatni. Ez egy kieséses meccs, muszáj, hogy maradjon erő nemcsak a kilencven percre, hanem adott esetben a hosszabbításra és a tizenegyespárbajra is.

A csütörtöki El-párharcok másik slágermeccse a Napoli–Barcelona összecsapás, amely ugyancsak döntetlenről, 1-1-ről folytatódik Olaszországban. A nápolyiak edzője, Luciano Spalletti elemében volt a meccs előtti nyilatkozatában, amelyben videójátékot, katonákat, halált, állatias dühöt emlegetett, Maradonáról és Messiről nem is szólva.

Európa-liga, a legjobb 16 közé jutásért, visszavágók:

Real Sociedad–RB Leipzig 18.45

Olympiakosz–Atalanta 18.45

Lazio–Porto 18.45

Dinamo Zagreb–Sevilla 18.45

Napoli–Barcelona 21.00

Rangers–Dortmund 21.00

Braga–Sheriff Tiraspol 21.00

Betis–Zenit Szentpétervár 21.00

Borítókép: Szoboszlai Dominik (Fotó: EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.