Vlagyimir Putyin kapitányának biztonságát nem garantálják

Az orosz sízők nem szívesen látott vendégek Norvégiában, ahol a télisport-idény végén még rangos versenyeket rendeznek. A sífutók azonban szembe mennének az árral.

2022. 02. 28. 13:30
Russia's Alexander Bolshunov competes in the men's skiathlon 2x15km event during the Beijing 2022 Winter Olympic Games on February 6, 2022, at the Zhangjiakou National Cross-Country Skiing Centre. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) Fotó: Europress/AFP/Odd ANDERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több más sportszervezethez hasonlóan a Nemzetközi Síszövetség (FIS) is reagált az Ukrajna ellen indított orosz hadműveletekre. A FIS törölte valamennyi, Oroszországba tervezett versenyét, az ország sportolói pedig csak a nemzeti színekre való utalás nélkül, az orosz síszövetséget képviselve küzdhetnek az idényből hátra lévő viadalokon.

A héten több szakágban is házigazda Norvégia viszont nem állna meg itt.

Az üzenetünk világos az orosz sportolók számára. Nem akarjuk, hogy részt vegyenek a versenyeken.

Az ukránok szenvedését látva a sport nem lehet passzív és semleges – szögezte le Erik Röste, a norvég síszövetség elnöke, aki elmondta: az oroszok nem szívesen látott vendégek, akiknek nem tudják garantálni a biztonságát.

Utóbbival már akadt probléma az elmúlt hét végén: a finnországi Lahtiban is kaptak fenyegető üzenetet az orosz sízők, köztük az olimpia kiemelkedő sífutója, Alekszandr Bolsunov, a finn rendőrség azonban együttműködött az oroszokkal.

A kérdéses norvégiai versenyek a presztízs és a világkupa szempontjából is kulcsfontosságúak. Az oslói 50 kilométer a legrangosabb világkupaverseny, ráadásul a vasárnapi viadal értékét tovább növelné, hogy az olimpián alaposan megkurtították a távot. Bolsunovnak fontos célja lehet a verseny, míg a nők között Natalia Nyeprjajeva vezeti a világkupát, és szeretné ezt a pozícióját megtartani. Talán ezért sem rettennek el a nem túl szívélyes vendéglátástól az oroszok.

Nyeprjajeva összetett sikere is veszélybe kerülhet (Fotó: AFP/Odd Andersen)

– Úgy tervezzük, hogy elmegyünk, de meglepő, hogy a norvégok így gondolkoznak. Mi köze a sportnak, a sportolóknak a kialakult helyzethez? Szintén szomorú, hogy nem minket kerestek meg először, a sajtóból értesültünk az álláspontról – mondta Markus Cramer, az oroszok német sífutóedzője, míg kollégája, Jegor Szorin azon élcelődött, talán a norvégok azt gondolják, fegyverrel utaznának be az országukba: 

Sportolók vagyunk, nem katonák.

De még ez a helyzet sem ilyen egyszerű. Bolsunovot és csapattársát, Gyenyisz Szpicovot ugyanis a pekingi téli olimpia után előléptették, immár mindketten kapitányok az orosz nemzeti gárdában.

– Ha már az oroszok így összekeverték a sportot és a politikát, szimbolikus értéke és világos üzenete lenne, ha nem versenyezhetnének a sportolóik – véli a norvégok csapatsprintben olimpiai bajnok versenyzője, Erik Valnes. A norvég férfi sífutócsapat legnagyobb sztárja, Johannes Hösflot Klaebo is támogatja hazája szövetségének döntését, Sindre Björnestad Skar és a finn Iivo Niskanen viszont hangsúlyozta: nem a sportolók tehetnek a kialakult helyzetről.

Ami az oroszokat illeti, a versenyzőik rendkívül visszafogottan nyilatkoztak.

De akadt egy kivétel.

Miközben sífutásban az oroszok távollétében teljesen átalakulna a verseny képe, északi összetettben nem ez a helyzet, az orosz sportolók még világkupapontot sem szereztek idén a síugrást és a sífutást ötvöző szakágban, azaz egy viadalon sem zártak a legjobb harminc között.

Vjacseszlav Barkov viszont tett róla, hogy eredménytelensége ellenére megismerjék nevét a téli sportok berkein belül. Barkovot szintén norvég tévések kérdezték arról, hogy milyen ebben a helyzetben versenyezni. A sportoló értetlenkedett, hogy vajon milyen háborúról kérdezik, majd elhangzott Ukrajna neve.

Ja, Ukrajna! Az egy mentőakció, életeket ment Ukrajnában. Kelet-Ukrajnában sokan elnyomás alatt élnek… de ez nem a mi szakterületünk

– váltott gyorsan témát Barkov.

A nyilatkozatot gyorsan felkapták a közösségi médiában. Peking kétszeres olimpia aranyérmese, a norvég Jörgen Graabak igyekezett megértő lenni.

Jörgen Graabak (Fotó: Xinhua via AFP/Jiang Kehong)

– Sokkolt, amikor láttam. Minden bizonnyal arról beszélt, amit igaznak gondol, és talán minket tart idiótának. Nehéz megérteni, de biztosan megvannak az okai, hogy így látja – fogalmazott Graabak.

Barkovhoz valami biztosan visszajutott a reakciókból, mert második nekifutásra már előre kikötötte: csak a versenyről nyilatkozik.

Az orosz északi összetett csapat minden esetre kihagyja az oslói hétvégét, ahogy a biatlonosok is bejelentették, hogy a méltánytalan bánásmód miatt a szezonban már nem állnak rajthoz több versenyen. A sífutók legendás, 90 kilométeres versenyén, a Vasa-futáson pedig nincs választási lehetőség: mivel nem a FIS égisze alatt rendezik a versenyt, a svéd szervezők szabadon dönthettek, így orosz és fehérorosz sífutók nélkül zajlik a viadal.

A sífutó világkupában viszont az árral szemben versenyeznének Bolsunovék. A lehetőségük meglesz rá, a FIS ugyanis hétfő kora délután közölte: továbbra sem tiltja ki viadalairól az orosz sízőket.

Borítókép: Alekszandr Bolsunov sem szívesen látott vendég Norvégiában (Fotó: Europress/AFP/Odd Andersen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.