A norvégok megkapták, amit akartak, mégsem örülhetnek

Bár elutazott Norvégiába, a versenyek előtt hazaindult az orosz sífutó küldöttség. De a hazaiaknak is megvan a maguk baja: a Lahtiban szerepelt sprintereik mind elkapták a koronavírust, köztük Johannes Hösflot Klaebo is.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 15:03
Italy Cross Country Skiing Tour de Ski Men
6735977 04.01.2022 Second-placed Russia's Alexander Bolshunov, left, and first-placed Norway's Johannes Hoesflot Klaebo bump fists during an award ceremony for the overall standings at the Tour de Ski cross-country skiing event in Val di Fiemme, Italy. Alexey Filippov / Sputnik (Photo by Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: Europress/AFP/Alexey Filippov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a norvég síszövetség jelezte, nem szívesen látott vendégek, az orosz sífutócsapat mégis elutazott a skandináv országba, hogy részt vegyen az e heti drammeni sprintversenyen, majd az oslói maratonon.

Az ellenállás azonban nem tartott sokáig, a Pekingben három aranyérmet nyert Alekszandr Bolsunov edzője, Jurij Borodavko kedden bejelentette: az orosz válogatott a versenyek előtt hazautazik.

Bár a Nemzetközi Síszövetség (FIS) a norvégok kijelentése ellenére nem gördített volna akadályt az oroszok indulása elé, azóta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlása új helyzetet teremtett. A norvégok kedden is megerősítették, hogy nem lesz orosz és fehérorosz részvétel az országukban rendezett versenyeken, s az oroszok mindezek után nem várták meg, hogy a FIS küldje őket haza.

– Holnap Oroszországba utazunk, és ezzel véget is ér számunkra az idény – jelentette ki Borodavko, majd hozzátette: – Ennek a döntésnek semmi köze a sporthoz. Nem tudjuk elfogadni, hogy a sportot összekeverték a politikával.

A norvégok sem örülhetnek

Miközben az orosz fronton a norvég síszövetség elérte, amit akart, a házon belüli események miatt mégsem rózsás a hangulat. A múlt hét végi, lahti sprintversenyen indult férficsapat legnagyobb sztárjai megfertőződtek a koronavírussal, így egyikük sem indulhat a nagyon várt hazai versenyeken.

A betegek között van a vírustól két éve rettegő szupersztár, Johannes Hösflot Klaebo is, akinek Bolsunov távollétében akár a Drammen–Oslo, sprint–maraton duplára is lett volna esélye.

Borítókép: Bolsunov és Klaebo sem lehet ott az oslói 50 km-es verseny mezőnyében (Fotó: Europress/AFP/Alexey Filippov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.