Hosszú Katinka ennyire gyengén még sosem úszott

Múlt héten Mexikóban versenyzett a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka, aki a kedvenc számában, 400 vegyesen olyan gyenge időeredményt ért el, amelyhez hasonlót nem találtunk a tekintélyes felnőtt pályafutásában.

2022. 03. 01. 16:38
HOSSZ Katinka
Toki, 2021. jlius 29. Hossz Katinka a 200 mteres htszs elfutamban a vilgmret koronavrus-jrvny miatt 2021-re halasztott 2020-as tokii nyri olimpin a Tokii Vizeskzpontban 2021. jlius 29-n. Hossz Katinka a 20. helyen fejezte be a szereplst. MTI/Illys Tibor Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja Querétaróból posztolt városnézős képeket Hosszú Katinka a hivatalos Facebook-oldalán, de valójában nem turistáskodni utazott Mexikóba, hanem versenyezni. Ott zajlott az elmúlt hét végén a negyedik Copa Heller úszókupa, amely a magyar sportoló első idei nagyobb megméretése volt.

Eredetileg a nizzai Golden Tour-versenyen indította volna a szezont Hosszú február elején, de ételmérgezés miatt vissza kellett lépnie a viadaltól. Mexikóban aztán 400 vegyesen aranyérmet szerzett, csakhogy ezt egy borzasztóan gyenge mezőnyben tette, amelyben rajta kívül mindenki másnak öt perc kellett a táv leúszásához.

Sajnos Hosszú Katinka sem járt túlságosan messze attól, hogy négy percen kívülre sodródjon: 4:56,99 volt a győztes ideje.

Végignéztük Hosszú pályafutásának a FINA oldalán rögzített összes eredményét 2004-ig visszamenőleg, de ilyen gyenge időt még csak megközelítőleg sem láttunk tőle 400 vegyesen.

Hosszú az év ezen szakaszában jellemzően a 4:38–4:44-es intervallumban teljesített ebben a számban korábban, tavaly februárban például 4:42,96-os idővel győzött a Golden Touron Nizzában.  

Ehhez képest a jelek szerint óriási a lemaradása jelenleg, pedig az év elején még arra készülhetett, hogy már májusban a világbajnokságon kell helytállnia Fukuokában. Végül a japánok visszaléptek, így beugróként Budapest rendezi a vb-t a nyár közepén.

Hosszú 2003–2004-ben lépett az ifjúsági mezőnyből a felnőttekébe, de már akkoriban jobb eredményei voltak 400 vegyesen, mint a mostani 4:56,99.

A felnőtt országos magyar bajnokságon 2004-ben, 15 évesen úszta először ezt a számot, Risztov Éva és Jakabos Zsuzsanna mögött harmadik lett 4:50,64-gyel. Ugyanebben az évben később ugyancsak bronzérmes lett az ifjúsági Eb-n, az eredménye akkor 4:43,62 volt.

Az első, nagymedencés felnőtt világversenyen szerzett érmét a 2008-as Eb-n 400 vegyesen érte el, akkor már 4:40 alatti eredménnyel volt második Eindhovenben. Az most talán mellékes is, hogy a szám világcsúcsát jelenleg ő tartja a 2016-os riói olimpián aranyérmet érő 4:26,36-os űridejével.

Amióta egészen fiatalon beleerősödött a számba, négy perc, ötven másodperc felett sosem úszott mostanáig. Tavaly a tokiói olimpián ötödik lett Hosszú 400 vegyesen, de a márciusban rendezett az ob-n, a magyar mezőnyben is csak az ötödik lett volna a Mexikóban úszott idejével.

– Fontos, hogy úgy menjek neki 2022-nek, hogy van egy tervem, egy célom – beszélt januárban az idei szezonjáról a 32 éves úszó, aki kategorikusan cáfolta, hogy visszavonulna. – Megtaláltam, mi lehet az: szeretném, ha én lennék az első úszó a világon, akinek száz érme van a világversenyekről. 

Eddig kilencvenhatot szereztem, és ugyan már ezzel is én vezetem ezt a külön rangsort, nagyon motivál, hogy magyar úszó, nevezetesen én legyek az, aki először eléri a százat.

2022-ben június 18. és július 3. között rendezik a vb-t Budapesten, majd augusztus 11. és 21. között az Eb-t Rómában. Van még ideje, hogy faragjon az idejéből, de szükség is lesz rá.

Borítókép: Hosszú Katinka a tokiói olimpián 2021-ben (Fotó: Illyés Tibor/MTI) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.