Pelé szerint Cristiano Ronaldo messze van a csúcsdöntéstől

Cristiano Ronaldo szombati mesterhármasával már 807 gólnál jár pályafutása során. A portugál sztárt immár világrekorderként tartják számon, de a csehek és a brazilok nem feltétlenül csatlakoznak a csúcs ünnepléséhez.

2022. 03. 13. 10:29
Premier League - Manchester United v Tottenham Hotspur
Cristiano Ronaldo
SOCCER-ENGLAND-MUN-TOT/REPORT Fotó: Reuters/Phil Noble
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakori vitatéma, hogy ki volt minden idők legjobb futballistája. Egyesek Pelét, mások Diego Maradonát emelik ki a többi klasszis közül. Magyarként sem kell nagy elfogultság ahhoz, hogy Puskás Ferenc neve is felmerüljön, a hollandok pedig hasonlóan letehetik a voksukat Johan Cruyff mellett. Az aktív játékosok közül Lionel Messit és Cristiano Ronaldót helyezik ugyanerre a szintre. Miközben a téma érdekes, objektíven lehetetlen döntést hozni a kérdésben.

szombaton, a Tottenham ellen mesterhármast ért el – 2010 óta minden évben triplázott legalább egyszer! –, s ezzel 807 találatnál jár pályafutása során. Többnél, mint bármelyik másik futballista. Elvégre a gólok száma objektív mutató…

Nos, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet, azt jól mutatja, hogy Ronaldót már tavaly, a 760. gólja után is megünnepelték új csúcstartóként.

Logikus magyarázat lenne, hogy azóta oda-vissza előzgették egymást Messivel, csakhogy nem ez a helyzet, az argentint még mindig „csak” 759 góllal jegyzik.

Ellenben a 760-as teljesítmény elé került az elmúlt tizennégy hónapban a már évek óta Rio de Janeiro szenátoraként tevékenykedő Romário – a FIFA jelenleg 772 gólt jegyez a brazil neve mellett – és a 2001-ben elhunyt Josef Bican (805) is.

Utóbbi futballista miatt a csehek már tavaly is tiltakoztak, s akkori bejelentésük alapján a mostani Ronaldo-csúcsot sem ismerik el, ugyanis ők 821 hivatalos Bican-gólt tartanak nyilván.

Bican karrierjének minden egyes pontja hozzájárul ahhoz, hogy senki se tudja, pontosan hány gólt lőhetett. A Bécsben született labdarúgó az 1930-as években előbb osztrák, majd csehszlovák válogatott volt, hogy aztán a terjeszkedő németek mindkét országot feldúlják.

Bican a második világháború alatt is számolatlanul lőtte a gólokat – minden bizonnyal szó szerint.

S vannak, akik szerint sokkal több gólt lőtt 821-nél: még a felfoghatatlan ötezres szám is előkerült vele kapcsolatban!

Ennyire irreális góltermést nem tulajdonít magának, de

Pelé évtizedek óta büszkén hirdeti magáról, hogy ő volt az első labdarúgó, aki elérte az ezer gólt.

A labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnoka (bár még ez is vitatott adat, mert az uruguayiak az 1924-es és 1928-as olimpiai aranyérmüket egyben vb-címnek is tartják, így az 1930-as, első hivatalos világbajnokság megnyerését is figyelembe véve volna néhány triplázójuk) a FIFA aktuális listáján 757 góllal szerepel, a brazilok azonban 1282-t számlálnak legendájuk neve mellett.

A nagy különbség alapjául elsősorban a Santos különböző brazíliai és európai túrái szolgálnak, amelyek során a világ legerősebb csapatának tartott brazil klub számos, hivatalos sorozatokon kívül eső mérkőzést játszott. Ezek jelentősége ugyan az akkor egészen más szinten álló versenyrendszer mellett egyértelműen meghaladta a mai felkészülési mérkőzésekét, de a modern futball fogalmait használva már nem sorolhatók be egyetlen kategóriába sem, így a FIFA inkább eltekint Pelé ezeken a meccseken lőtt góljaitól.

Pelé, a Santos és a brazil labdarúgás ünnepelt legendája (Fotó: MTI/EPA/Sebastiao Moreira)

Egy, vitathatatlan statisztikai mutatóban aligha lehet már megegyezni akár Bican, akár Pelé esetében, s természetesen a pályafutása során még kevésbé diplomatikus Romário is úgy tartja magáról, hogy ezer gól fölé jutott a futballpályán.

Az mindenesetre bizonyos, hogy Cristiano Ronaldo teljesítménye kiemelkedő. A legnagyobb baj, ami történhet az ügyben, hogy néhányszor még megünnepeljük az újabb, ismét vitatott világcsúcsát.

Borítókép: Cristiano Ronaldo gólörömét sokszor láthattuk már (Fotó: Reuters/Phil Noble)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.