Charles Leclerc szombaton megverte Max Verstappent Melbourne-ben

A világbajnoki pontversenyben vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője nyerte a Formula–1-es Ausztrál Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről. A 24 éves pilótának ez pályafutása 11. és az idei második pole pozíciója. Leclerc mellől a világbajnoki címvédő Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője startolhat majd, a harmadik rajtkocka pedig a másik Red Bullt vezető mexikói Sergio Pérezé lett.

Magyar Nemzet
2022. 04. 09. 10:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Formula–1-es világbajnokság harmadik állomásán, az Ausztrál Nagydíj még pénteki első szabadedzésén Carlos Sainz (Ferrari), Charles Leclerc (Ferrari), Sergio Pérez (Red Bull), a másodikon jobb köridőkkel Leclerc, (Red Bull), Sainz (Ferrari) volt a sorrend, vagyis folytatódott a Ferrari és a Red Bull huzakodása. Szombaton a harmadik gyakorlásba aztán Lando Norris (McLaren) új színt hozott, hiszen ezúttal ő jegyezte a legjobb köridőt, ami azonban gyengébb volt Leclerc pénteki idejénél. Norris mögött Leclerc, Pérez, Fernando Alonso (Alpine) és Sainz következett, a vb-címvédő Verstappen hetedikként zárt, a hétszeres világbajnok nyolcadik lett a Mercedesszel. Az első két nagydíjat a pozitív koronavírustesztje miatt kihagyó négyszeres világbajnok Sebastian Vettel és csapattársa, Lance Stroll is összetörte az autóját, az Aston Martin szerelőinek volt dolguk bőven az időmérő előtt.

A kvalifikáció első fázisában aztán Stroll megint hibázott, nem vette észre a mellé érkező Nicholas Latifit, üközés lett belőle, a williamses pilóta időmérőjének is vége lett, s piros zászlóval meg kellett szakítani a körözést. A Q1-ben végül a két kanadai mellett Alexander Albon (Williams), Kevin Magnussen (Haas) és Vettel köszönt el. A Q1-ben Verstappen, Pérez, Leclerc, Sainz volt az első négy sorrendje. A Q2-t is a Red Bull és a Ferrari uralta, itt Pérez, Sainz, Leclerc, Verstappen sorrendet rögzíthettünk, a kiesők pedig Pierre Gasly (Alpha Tauri), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Cunoda Juki (Alpha Tauri), Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) és Mick Schumacher (Haas) lettek.

A Q3-ban Pérez kezdett a legjobban, és egy ezredmásodperccel előzte meg a köre utolsó szakaszában hibázó Verstappent, majd Leclerc vette át a vezetést, amikor Alonso nagyon jó körön volt – a középső szakaszon mindenkinél gyorsabb volt –, de egy technikai hiba miatt a falban kötött ki, a hidraulika meghibásodása miatt nem tudott visszaváltani a negyedik sebességfokozatból. Újra jött a piros zászlós megszakítás, ezzel az ugyancsak jó körön levő Sainz is pórul járt.

Miután folyatódott az időmérő, Pérez egy ezredre megközelítette a Leclercet, de utána  Verstappen ugrott az élre. Ám még jött Leclerc, és a vb-pontversenyben vezető monacóinak volt válasza, s megszerezte pályafutása tizenegyedik pole pozícióját. Mögötte Verstappen, Pérez, Norris, Hamilton, George Russell (Mercedes), Daniel Ricciardo (McLaren), Eseban Ocon (Alpine), Sainz, Alonso lett a sorrend. Az mindenképpen meglepetés, hogy Sainz csak az ötödik sorból rajtolhat; a Q3 végén a Ferrari bokszában nehezen tudták beindítani az autóját, így késéssel indulva, hideg gumikon kellett volna jó köridőt teljesítenie.

Alexander Albon három rajthelyes büntetést kapott az Ausztrál Nagydíjra, miután két hete a szaúdi futam utolsó köreiben kissé „elmérte” támadási kísérletét Lance Stroll ellen, a bekövetkezett ütközés után pedig a williamses kiesett a versenyből. Vasárnap Albon ezért nem a 16., hanem a 19. helyeről indul az Ausztrál Nagydíjon.

 Az 58 körös Ausztrál Nagydíj vasárnap magyar idő szerint 7 órakor kezdődik Melbourne-ben.

Az Ausztrál Nagydíj rajtrácsa:

1. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
2. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Lando Norris (brit, McLaren)
3. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
George Russell (brit, Mercedes)
4. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
5. sor:
Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
6. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
7. sor:
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
8. sor:
Mick Schumacher (német, Haas)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
9. sor:
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
10. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

Borítókép: Charles Leclerc Formula–1 pályafutása tizenegyedik pole pozícióját szerezte (Forrás: Twitter/Scuderia Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.