Mindenkinek jó 0-0-val betonozta be helyét a Barcelona

A spanyol labdarúgó-bajnokság 37. fordulójának rangadóján 1-1-es döntetlent játszott az Atlético Madrid és a Sevilla, így már egyikük sem érheti utol a Barcelonát. A már biztos kieső Levante legyőzte az Alavést, így magával rántotta a kék-fehéreket a másodosztályba.

Magyar Nemzet
2022. 05. 16. 9:04
Xavi
Xavi nem volt elégedett Fotó: AFP/CESAR MANSO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az utolsó előtti fordulóban is minden mérkőzést egyszerre kezdtek a La Ligában, bár a legfontosabb kérdés, a bajnoki cím sorsa már eldőlt.

Biztos győzelme és a közelgő, Liverpool elleni Bajnokok Ligája-döntő tudatában a Real Madrid számára a bajnokság utolsó két fordulója már inkább nyűg, mint fontos tétmeccs, és éppen ebben reménykedett a kiesés elől menekülni vágyó Cádiz. 

A sárga-kékek mindent bevetettek, az Atlético Madriddal ellentétben még sorfalat is álltak a Realnak, amelyben nem lépett pályára Benzema, Vinícius, Modric és Courtois sem. Az utóbbit pótló ukrán kapus, Andrij Lunyin azonban kivédte Álvaro Negredo büntetőjét, így a Cádiz csak egy pontot szerzett (1-1), és vonal alatt várja az utolsó kört.

A Barcelona is kiesés ellen hajtó ellenfél, a Getafe otthonában játszott. A 0-0-s eredménye tökéletesen megfelelt mindkét csapatnak: a madridi együttes bennmaradása biztossá vált, akárcsak a katalánok ezüstérme.

A Barcelona első Messi utáni idényét jól jellemzi az eredmény: a látványos játék sokszor elmaradt, de az ősszel Ronald Koeman helyére érkezett Xavi vezetésével kihozta az idényből a maximumot a katalán gárda.

A gól nélküli meccs azért is volt elég a Barcának, mert az Atlético Madrid és a Sevilla rangadóján is döntetlen (1-1) született. Az eredménnyel mindkét csapat biztosította jövő évi Bajnokok Ligája-indulását, a bronzérem szempontjából a fővárosiak maradtak kedvezőbb helyzetben az utolsó forduló előtt.

Az is eldőlt, hogy az Európa-ligában a Real Betis és a Real Sociedad indulhat jövőre a spanyol csapatok közül: utóbbi a Villarreal elleni 2-1-es sikerrel biztosította ezt be, így a Sárga Tengeralattjárónak az idei BL-elődöntő után jövőre legfeljebb a Konferencia-liga jut, de utóbbiért még az Athletic Bilbao is versenyben van, vasárnap 2-0-ra verte az Osasunát.

Az élmezőny állása egy fordulóval a zárás előtt

1. Real Madrid 85 pont

2. Barcelona 73

3. Atlético Madrid 68

4. Sevilla 67

5. Real Betis 64

6. Real Sociedad 62

7. Villarreal 56

8. Bilbao 55

(Bár a Betis pontszámban még beérheti a Sevillát, az egymás elleni eredmények ebben az esetben is a piros-fehérek javára döntenék el a BL-indulást érő negyedik hely sorsát.)

Az utolsó fordulóban a bronzéremről és az Ekl-indulást érő hetedik helyről döntő párosítások

Real Sociedad–Atlético Madrid, Sevilla–Athletic Bilbao, Barcelona–Villarreal

A Levante már biztos kiesőként várta a 37. fordulót, viszont Enisz Bardiék az Alavés ellen aratott sikerükkel magukkal rántották a másodosztályba a kék-fehéreket is.

Hogy az exújpesti északmacedón futballista sorsára jut-e a korábbi ferencvárosi Myrto Uzuni is, az az utolsó fordulóban dől el, csapatának, a Granadának vasárnap a Betis otthonában nem jött össze a bravúrpont (2-0).

Kulcsfontosságú sikert aratott a Mallorca, amely a 92. percben szerezte a győztes gólt a Rayo Vallecano ellen, ezzel – és jobb egymás elleni mérlegével – a Cádiz elé lépett a tabellán.

A kiesés által érintett csapatok

16. Granada 37 pont

17. Mallorca 36

18. Cádiz 36

19. Levante 32 (már kiesett)

20. Alavés 31 (már kiesett)

Az utolsó kieső hely sorsáról döntő párosítások

Granada–Espanyol, Osasuna–Mallorca, Alavés–Cádiz

Borítókép: Xavi nem mindig lehetett elégedett, de azért megmentette a Barcelona idényét (Fotó: AFP/Cesar Manso)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.