Bánhidi volt a rejtély Szegeden, ahol nem dőlt el a bajnoki döntő

Bánhidi Bence maga volt a nagybetűs rejtély. Először szerepelt a szegedi klasszis neve a Veszprém elleni bajnoki döntőre készített jegyzőkönyvben. Majd nyomtattak egy újat, amelyen már nem volt a klasszis beálló. Végül a hangosközlő felkonferálta őt is a pályára. Vajon ki érti ezt? Bánhidi végül összeszedett két kiállítást, dobott egy gólt, kiharcolt egy-két hetest, nem rajta múlott a Szeged győzelme a Veszprém elleni férfikézilabda bajnoki döntő első meccsén. Hanem a kihagyott hétmétereseken. Omar Jahja dobta a Veszprém győztes gólját öt másodperccel a vége előtt. A Veszprém 29-28-ra nyert. A visszavágót jövő szombaton játsszák.

Magyar Nemzet
2022. 06. 03. 20:29
null
20220603 Szeged Veszprém kézilabda Nemzeti Sport Török Attila Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a bajnokságban és a Magyar Kupa elődöntőjében is legyőzte a Veszprém a Szegedet. A két hazai gigász idei harmadik meccse, a bajnoki döntő első felvonását a szegedi Pick Arénában játszották telt ház előtt.

A veszprémi meccskeret:

Az előzetes jegyzőkönyvben szerepelt a régóta sérült neve, de a végleges, meccsre nevezettek között aztán nem, majd meglepetésre őt is szólította a színpadra a szegedi hangosközlő. Ennek úgy tűnt, egy oka lehetett: most adták át neki az év férfi kézilabdázójának járó díjat.

A szegedi keret:

A szegedi kezdőcsapatban már nem szerepelt a beálló, a korábban sérüléssel bajlódó Matej Gaber volt a beálló. Szokás szerint Bombac irányított, mellette Mackovsek és Tönnesen volt a két lövő, Sostaric és Radivojevics a két szélső, és Mikler volt a kapus. Ugyanez az ellenoldalon így festett: Corrales kezdett a kapuban, a Lauge, Mahe, Jahja belső hármas mellett Blagotinsek játszott a beálló poszton, Strlek és Marguc helyezkedett a két szélen.

Nem úgy tűnt, hogy a kapusokról fog szólni a bajnoki döntő első felvonása: az első percekben Mikler és Corrales sem sokat találkozott a labdával, de aztán hirtelen egyre többet: a hazaiak kapusa Marguc ziccerénél zárta össze jókor a lábát, majd Corrales védett egy átlövést, és kétszer is túljárt a hetest dobó Radivojevics eszén.

A második alkalommal a Gaber elleni szabálytalanságért járt a hetes: a szlovén beálló fájdalmas arccal sétált le a pályáról, Bánhidi Bence állt be a helyére. A válogatott klasszis összehozott egy hétméterest, majd egy kiállítást is. Elsőre nem sok időt töltött a pályán.

Corrales annál többet, szűk negyedóra alatt már öt védésnél tartott az Eb-győztes spanyol kapus. A Veszprémieknél az átlövők éltek elsősorban, különösen Omar Jahja. Feltűnő volt, hogy mennyire passzív a trónkövetelő a szélről és a beálló posztról. A szegediek szinte halmozták a heteseket, szűk húsz perc alatt már a hetedik kísérletnél tartottak: három rontott próbálkozást jegyezhettünk fel.

Sebastian Frimmel volt a szegediek egyik legjobbja: 

FRIMMEL, Sebastian
Fotó: Kovács Anikó

Fej fej mellett haladtak a csapatok. Húsz perc után érkezett a vendégekhez, a csak védekezésben segítő Ligetvári mellett ő volt a Veszprém egyetlen magyarja. Mikler is kellett ahhoz, hogy kettővel ellépjen a Szeged, támadásban kicsit megállt a vendég csapat. Úgy tűnt, Bánhidi dob mentőövet a Veszprémnek, a beálló ugyanis összeszedte a második kétperces büntetését, de ebből sem tudott erőt meríteni a Veszprém. Egygólos hazai előnnyel ért véget az első félidő.

A folytatásban Mikler elkapta a fonalat, megint felkúszott háromra a hazaiak előnye, Momir Ilics a meccs során másodszor kért időt. Corrales tartotta meccsben a kupagyőztest. Vlagyimir Cupara sokáig csak hetest védeni állt be, Ilics kapus poszton nem változtatott. Voltaképpen igaza volt: elsősorban támadásban volt indiszponált a trónkövetelő. 

Omar Jahja (pirosban) fontos gólokkal segített a Veszprémnek:

JAHJA, Omar ; HENIGMAN, Nik
Fotó: Kovács Anikó

Nem sokat változott a meccs forgatókönyve: három gólnál többel nem tudott vezetni a Szeged, a Veszprém mindig visszakapaszkodott, amikor kezdett volna rázós lenne a helyzet. Jahja ki is egyenlített bő tíz perccel a vége előtt. És vajon ki szerezte meg a Szeged vezető gólját? Természetesen a padról beszálló Bánhidi Bence. Nem örülhetett sokáig a Szeged, a Veszprém új erőre kapott, Corrales újabb ziccereket védett. 24-24-nél a vezetésért támadt a Veszprém, de Mikler nagyot védett Nilsson lövésénél. 

Ugyanezt megtette Corrales is a túloldalon. Mahé hetes góljával végül a Veszprém visszavette az előnyt, majd Nenadics parádés egyéni alakítása után már kettő volt a vendégek előnye. Úgy tűnt, ismétli magát a történelem, zsinórban harmadszor is a hajrában győzi le a Veszprém a Szegedet. De Radivojevics és Bodó góljával egyenlített a bajnok. 

Bánhidi Bence egy gól erejéig beszállt a hajrára, ezzel egyenlített a csapata, de az utolsó szó a veszprémi Jahjáé volt öt másodperccel a vége előtt. A Veszprém zsinórban harmadszor is legyőzte a Szegedet, és megtette az első lépést a trónfosztás felé.

Férfikézilabda NB I, bajnoki döntő, első mérkőzés: Pick-Szeged–Telekom Veszprém 28-29  (16-15)

A visszavágót jövő szombaton játsszák.

Borítókép: Nenadics (pirosban) nehezen boldogult a szegedi védőkkel (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.