Megint a másodikból lesz az első vagy a Veszprém megszakítja a sormintát?

Kentin Mahéban tombol az igazságérzet. A Telekom Veszprém olimpiai bajnok francia irányítója nem érti, hogy mi szükség a bajnoki döntőre az NB I-ben, amikor objektív szempontok, a szerzett pontok alapján megállapítható a végső sorrend. A borostás franciát meg lehet érteni: a kétfelvonásos párharcot az utóbbi években rendre az a csapat nyerte, amelyik otthon kezdte a döntőt. Idén a címvédő Szeged az első meccs pályaválasztója. Mahé aggodalma nem alaptalan.

2022. 06. 03. 6:56
Kentin Mahe volt a Veszprém legjobbja Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016–17-es szezonban vezették be újra az oda-visszavágós finálét a férfikézilabda NB I-ben. A versenykiírás szerint a párharc második mérkőzését mindig az alapszakasz győztese játszhatja hazai pályán, de érdekes módon ez egyszer sem bizonyult előnynek, mert rendre az a csapat lett a bajnok, amelyik idegenben játszott a visszavágón.

Idén a Telekom Veszprém veretlenül, 24 győzelme mellett két döntetlennel tudta le az alapszakaszt, ősi riválisa, a címvédő Pick Szeged három ponttal kevesebbet szerzett nála, és két vereséget (a Gyöngyös és a Veszprém ellen) is kénytelen volt elkönyvelni a szezonban.

Kentin Mahé, a bakonyiak olimpiai és világbajnok irányítója 2018 óta játszik Magyarországon, de még mindig nem kedvelte meg az NB I versenykiírását.

Kicsit furcsa ez a rendszer, hogy nem az egész szezon során nyújtott teljesítmény alapján dől el a bajnoki cím sorsa. De ez van, ebben kell a legjobbnak lennünk – mondta a 31 éves klasszis a klubja honlapjának.

Érthető az aggodalma: a Veszprém hosszú, fárasztó és a tavaszi eredményekből kiindulva sikeres szezont tudhat a magáénak. Megnyerte a Magyar Kupát, tavasszal bevette a Pick Arénát és kiharcolta a részvételét a Bajnokok Ligája Final Fourban. De a június 18–19-én esedékes kölni négyes döntő előtt még vár rá egy fontos megméretés.

Veszprémben egyelőre hallani sem akarnak a Final Fourról, a ma kezdődő (tv: 18.45, M4 Sport) bajnoki döntő van a célkeresztben, összhangban sportigazgató tavaly nyáron megfogalmazott terveivel: a hazai trón visszaszerzése a legfontosabb Veszprémben, a kölni kirándulás csak hab a tortán.

Az elmúlt időszakban sokszor bukdácsoló Szeged nyilván nem adja olcsón a bőrét; Juan Carlos Pastor csapata egy hete Kecskeméten gokartozással egybekötött csapatépítő-tréninget tartott.

A rendezvényen részt vett a március óta sérült is, de úgy tudjuk, hogy a világklasszis beálló még mindig nem egészséges, ezért a döntő mindkét mérkőzését kihagyja. Rajta kívül a hónapok óta harcképtelen horvát átlövő, Luka Stepancic sem lép pályára a mai találkozón és a jövő szombati visszavágón.

A párharc egyértelmű esélyese az alapszakasz győztese, a hazai fronton 2021. június 5., a tavalyi bajnoki döntő óta veretlen Telekom Veszprém. Kentin Mahé aggodalma nem alaptalan: a Final Fourról és a Magyar Kupa-elsőségről lemaradó Szeged csak a bajnoki döntő megnyerésével tudja kozmetikázni a félrecsúszott szezonját.Hiába szól minden a sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó, a védekezésben és a taktikai repertoárban rengeteget fejlődő trónkövetelő mellett, lehet, hogy idén is az alapszakasz második helyezettje nevet majd a végén, mint 2017 óta – a 2020-ban a koronavírus-járvány miatt berekesztett bajnoki szezon kivételével – minden évben.

Lehet, de nem valószínű.

Borítókép: Kentin Mahé nincs kibékülve a magyar versenykiírással (Fotó: Veszprém Megyei Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.