Kísérteties hasonlóság: fordított a Veszprém a Szeged ellen

A Telekom Veszprém 29-27-re legyőzte legyőzte a Pick-Szegedet a magyar férfi-kézilabdabajnokság szombati rangadóján.

Magyar Nemzet
2022. 04. 30. 18:58
Mikler Roland Kentin Mahé
Szeged 2022.04.30. Pick Szeged - Veszprém kézilabda mérkőzés fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI Fotó: Délmagyarország/Kuklis István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hétvégi, veszprémi sikerrel végződött Magyar Kupa-elődöntő után újabb klasszikust rendeztek a hazai férfikézilabdában. A bajnoki címvédő, éllovas Pick-Szeged hazai pályán fogadta a második helyezett, de a vesztett pontokat tekintve a Tisza-partiaknál jobban álló Veszprémet. 

A találkozó előtt felavatták a 2008-ban meggyilkolt veszprémi játékosról, Marian Cozmáról elnevezett vendégszektort.

Telt ház, 8143 néző előtt kezdődött az ütközet a tavaly átadott Pick Arénában. Soha ennyi néző előtt nem rendeztek korábban férfi-kézilabdamérkőzést a magyar bajnokságban. 

A Szeged két legjobb beállója, a sérült és a nem teljesen egészséges Matej Gaber hiányában Rosta Miklóssal kezdett középen. Villámrajtot vett a Szeged: Sostaric, Radivojevic és Tönnesen góljával magabiztosan vezetett, az ellenoldalon Mahé volt aktív és persze a szélsők: Marguc hetessel, Strlek szép megoldással jelentkezett.

Az első klasszikus átlövésgólt a Veszprém egyiptomi játékosa, Jahja szerezte, majd Lauge is bemutatott egyet ebből a műfajból. Jellemzően mindkét fél az egyéni akciókat és a széleket erőltette. Szűk tíz perc játék után egygólos hazai előny állt az eredményjelzőn.

Néhány szegedi technikai hibát lerohanásgólokkal büntetett a vendégcsapat, ennek ellenére nem a hazaiak, hanem a veszprémiek cseréltek kapust szűk 13 perc után. Ennek igen komoly jelentősége lehetett volna, hiszen egy hete éppen a Corralest váltó Cupara beállása adta meg a lökést a bakonyiaknak. De ez nem jött be: a meccs során először a 16. percben három góllal lépett meg a Szeged: Frimmel akrobatikus mozdulattal suhintott a felső sarokba.

Dean Bombac Andreas Nilsson
Fotó: Délmagyarország/Kuklis István

A hazaiak is a kapuscsere mellett tették le a garast: Alilovic ugyanis nem találkozott a labdával, érkezett az exveszprémi Mikler, és rögtön védéssel kezdett. Bodó Richárd, a kispadon kezdett válogatott pedig góllal. De mégsem nőtt a szegedi előny, mert a védekezési hiányosságokat – jellemzően – hetesből elért gólokkal büntette a Veszprém.

Az első jelentősebb füttykoncertet az exszegedi Jorge Maqueda pályára lépésénél adták a hazai szurkolók. A spanyol Európa-bajnok a kupaelődöntőben húzta ki a gyufát a szegedieknél. Érkezett is, de mégsem róla szóltak a következő percek: a válogatott irányítója rontott lövéssel kezdett, Cupara viszont bravúrral akadályozta meg az újabb háromgólos szegedi előnyt. Pillanatok múlva nem tudta elkerülni a sorsát a Veszprém: a 24. percben 15-12 után kért időt Momir Ilics, a vendégek mestere. Könnyen négy gólra hízhatott volna a hazaik előnye, de Bodó lövését Cupara a kapufa segítségével védte.

Bodó Richárd Sipos Adrián
Fotó: Délmagyarország/Kuklis István

Szinte megállt támadásban a kupagyőztes, csak Cuparán múlott, hogy nem lett négy gól a veszprémiek hátránya. A Szeged pedig ahelyett, hogy élt volna az emberelőnyével, naggyá tette a kupagyőztes szerb kapusát. 16-13-ról feljött mínusz egyre a Veszprém, és az egyenlítésért támadhatott, akkor még nem, de három másodperccel a félidő vége előtt Marguc egyenlített.

A második játékrészben pedig már vendégelőnyt is mutatott az eredményjelző, sőt 20-22-nél, Lauge emberhátrányban elért gólja után rövid ideig kettővel is vezetett a Veszprém – döntő jelentőségűnek ezt túlzás lenne nevezni, egy perc múlva Henigman már egyenlített.

Cupara azonban gondoskodott róla, hogy a vezetést ne vegye vissza a Szeged, sorra mutatta be a bravúrokat, és ünneplés terén sem fogta vissza magát.

22-24-nél Juan Carlos Pastor időt kért, hogy megállítsa ugyanazt a tendenciát, amit a két csapat kupaelődöntője is hozott. Bármit is gondolt ki a spanyol szakember, az nem valósult meg: a Szeged néhány másodperccel a folytatás után eladta a labdát, a következő veszprémi támadás során Jahjának sózott oda Mackovsek, a videózás végén nem piros lapot, csak kétperces kiállítást kapott. Jahját nem viselte meg az ütés, az ő góljával került először háromgólos előnybe a Veszprém.

S lett belőle négy is, Nilsson révén, a Szeged azonban nem adta fel, négy gólt lőtt válasz nélkül, Ilics időkérése, majd Nenadics hétméterese sem tudta megszakítani a sorozatot, három és fél perccel a vége előtt ismét döntetlen volt az állás.

A Veszprém nem izgulta túl, hogy felzárkózott a rivális, Jahja és Lauge sikeres kínai figurát mutatott be, a Szegednek az utolsó percen belül újra kétgólos hátrányt kellett volna ledolgoznia, azonban az ismét kulcsszerepet vállaló Cupara a keveset játszó Blonz hetesét is kivédte.

A Veszprém tehát a semleges helyszínen rendezett MK-elődöntő után az NB I-ben, idegenben is legyőzte nagy hazai riválisát, így lényegében eldőlt, hogy megnyeri az alapszakaszt, s hazai pályán zárhatja majd a bajnoki döntőt.

Férfikézilabda NB I: Pick-Szeged–Telekom Veszprém 27-29 (16-16).

Borítókép: Megint fordítani tudott a Szeged ellen a Veszprém (Fotó: Délmagyarország/Kuklis István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.