„Nagy László okos volt és mértéktartó”

A Telekom Veszprém dán csapatkapitánya, Rasmus Lauge ma este (tv: 18.45, Sport 1) a szülőföldjén vezetheti be csapatát a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. A 31 éves irányító-átlövő nem akar előre inni a medve bőrére, az Aalborg ellen hazai pályán kiharcolt hét gólos előny, a 36-29-es győzelem ellenére sem elbizakodott. Többek között a szezon fordulópontjáról, és Nagy László szezon előtti nyilatkozatáról is beszélt a Magyar Nemzetnek a 2023 nyarán hazatérő világ-, és Európa-bajnok kézilabdázó.

2022. 05. 18. 7:17
null
Veszprém 20220512 Kézilabda Bajnokok Ligája BL Telekom Veszprém Aalborg Fotó Török Attila Nemzeti Sport Lauge Schmidt Rasmus Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a klub sportigazgatója a szezon előtt kijelentette, hogy nem elvárás bejutni a Bajnokok Ligája Final Fourba. Ehhez képest most ott állnak a kölni négyes döntő küszöbén. Meglepte Nagy László nyilatkozata? 
– Nem csak engem, szinte mindenkit, a szurkolókat, a játékosokat is. Utólag azt kell mondanom, hogy okos és mértéktartó volt Nagy László nyilatkozata, hiszen rengeteg változás történt Veszprémben a szezon előtt. David Davis távozott, az ő helyére a felnőtt edzői tapasztalattal nem rendelkező Momir Ilics került. Több játékos a szerződése lejárta előtt távozott, átalakult a keretünk. Ennek fényében Nagy Lászlónak igaza volt, szerintem le akarta venni a terhet a vállunkról a szezon előtt, és ez jó pedagógiai és pszichológiai érzékre vall a részéről. Most a helyes úton járunk, a januári Eb után nagyon komoly intenzitású edzéseink voltak, és ezt az időszakot hónapokig kit tudtuk tolni. Egy mérkőzés, a mai visszavágó választ el minket a kölni Final Fourtól.

– Oroszlánként küzdöttek, eksztázisban játszottak, minden működött az Aalborg elleni 36-29-re megnyert mérkőzésen. Mi volt a titok? 
– A második félidő első tizenöt perce volt a mérkőzés fordulópontja, feljavult a védekezésünk, és a támadó játékunk, amivel egyébként addig sem volt különösebb problémánk, még jobban működött. A 36 szerzett gól önmagáért beszél, de még egyszer hangsúlyozom, hogy a védekezésünk nélkül nem sikerült volna elérni a hét gólos különbséget. Ahogy mondta, küzdöttünk egymásért, a szurkolókért, a Final Fourért. Ha ugyanilyen hősies, önfeláldozó, bajtársias játékát nyújtunk, meglesz a lehetőségünk a továbbjutásra Aalborgban.

rasmus lauge
Lauge a szezon második felében lendült igazán játékba Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

– Beszélt a dán játékosokkal a veszprémi meccs után? 
– Henrik Möllgarddal, a válogatott csapattársammal váltottam pár szót. Taktikai finomságokat nem említett, de kiemelte a Veszprém Aréna atmoszféráját, a hihetetlen hangulatot teremtő szurkolóinkat. Az Aalborg tavaly BL-döntőt játszott, a játékosok saját magukkal szemben támasztott elvárásai magasak, ez párosult némi nyomással is. Nagyon csalódottak voltak a hétgólos vereség után, de nyilván nem adják fel, a saját csarnokukban telt ház előtt ez nem is jöhet szóba.

– Az első meccs előtt sokan az Aalborgot tartották a párharc esélyesének. Ez felpaprikázta a csapatát?
– Nem értettem egyet ezzel a véleménnyel, mind a két csapatnak ötven-ötven százalék volt az esélye a továbbjutásra. Talán az Aalborg előző szezonja és a középdöntőben elért csoportelsősége mondatta azt néhány emberrel, hogy a dán bajnok az esélyes. De a Veszprémet soha nem lehet leírni, ezt be is bizonyítottuk az első mérkőzésen. Már látjuk a Kölnbe vezető utat, el is akarunk jutni odáig. A Szeged elleni két győzelem, a Magyar-kupa elődöntőben és az idegenbeli bajnoki mérkőzésen szárnyakat adott nekünk. Hatalmas önbizalmat merítettünk ezekből a sikerekből.

Vladimir Cupara védései önbizalmat adtak a Veszprémnek Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

– Korábbi csapataival, a német Kiellel és Flensburggal eddig összesen háromszor játszott idegenben dán csapatok, a Skjern, a Silkeborg és az Aalborg ellen. Most a Veszprémmel is hasonlóra készül. Extra motivációt jelent, hogy a szülőhazája csapatai ellen kézilabdázik? 
– Egyrészt természetesen igen, mindig jó, akár csak egy-egy meccs erejéig hazatérni. Másrészt viszont nincs szükségem plusz motivációra ahhoz, hogy legyőzzem a csapatommal valamelyik dán együttest. A kölni repülőjegyért küzdök, csak ez lebeg a szemem előtt. Meg szeretnék nyerni egy kézilabda-mérkőzést a szülőhazámban. Nem akarok vesztesen kijönni a dánok elleni párharcból.

– 2019-ben sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a Final Fourt, ha idén sikerül túljutni az Aalborgon, akkor harmadszorra lehet ott a BL négyes döntőjében. Ez motiválja? 
– Természetesen! Ott akarok lenni Kölnben, meg akarom küzdeni a csapatommal a BL-trófeáért. Mindenki tudja, hogy Kölnben bármi megtörténhet. Nem mindig az esélyes lesz a befutó, gyakran fordulnak elő meglepetések. Idén is előfordulhat valami hasonló. Miért ne történhetne meg?

Borítókép: Rasmus Lauge nem csinál érzelmi kérdést a dániai mérkőzésből (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.