Kapuscsere is kellett a Veszprém fordításához a Szeged elleni rangadón

Hihetetlenül izgalmas és változatos mérkőzést hozott a férfikézilabda-örökrangadó. A Pick-Szeged a szünetben még két góllal vezetett a Telekom Veszprém ellen a férfikézilabda Magyar Kupa elődöntőjében, a végén a Veszprém fordított, és vasárnap megvédheti a címét. Veszprémi házi döntő lesz Győrben.

Magyar Nemzet
2022. 04. 23. 20:59
Rasmus Lauge csapatkapitányként kupagyőzelmet ünnepelt a veszprémiekkel Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis Veszprém Budakalász elleni győzelme után a nagyobbik, a Bajnokok Ligája Final Fourba vágyó rekordbajnok, Telekom Veszprém is pályára lépett a győri kézilabda-hétvégén. Az ellenfél az ősi vetélytárs, a Pick-Szeged csapata volt a Magyar Kupa-elődöntőben.

A kezdés előtt szűk egy órával a szezon hátralevő mérkőzéseit sérülés miatt kihagyó civilben tűnt fel a szegedi szektor előtt, fotózkodott a szegedi drukkerekkel. Érdekes módon a Tisza-parti tábor legfeljebb hangban vette fel a versenyt a jelentős túlerőben levő veszprémi táborral.

A két csapat legutóbbi három meccsén veretlen maradt a regnáló magyar bajnok, a Szeged. Ugyanakkor mintha a Veszprém jobb formában várta volna a négyes döntőt. Momir Ilics csapata bejutott a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé, a Szeged búcsúzott az elitsorozattól.

Tizenegy éve fordult elő legutóbb, hogy nem a Veszprém és a Szeged játszotta a Magyar Kupa döntőjét. Idén már az elődöntőben összekerültek a felek.

Jahja, Mahé, Lauge belső hármassal kezdett a Veszprém, Blagotinsek volt a beálló. Ugyanez a szegedieknél így nézett ki: Tönnesen, Bombac, Mackovsek és a beálló poszton Gaber.

A Veszprém Lauge pontos, alsó sarkos átlövésével szerzett vezetést, de a középkezdés után Bombac szinte azonnal egyenlített, és a gólszerzővel szemben szabálytalankodó Blagotinsek két perces büntetést kapott.

Mahé gólját a szegediek osztrák szélsője, Frimmel egyenlítette ki. A veszprémiek francia irányítója, az olimpiai bajnok, Mahé is kénytelen volt két percet pihenni a Sostaric ellen elkövetett szabálytalansága után. Ezek után ki más, mint Sostaric vette át a vezetést a bajnokcsapatnak.

A következő támadásnál a szegedi Henigman kapott két percet, szűk hat perc alatt a harmadik szigorú büntetést osztották ki a játékvezetők. Ezt azonnal kihasználta a trónkövetelő, előbb Nenadic tört be középen, majd Strlek ejtett okosan a szélről.

Gaber egyenlített a beálló posztról. Ahogy az várható volt, nyílt küzdelem folyt a pályán, szűk tíz perc alatt egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól több mint egy góllal. 4-4 állt ekkor az eredményjelzőn.

Dean Bombac (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Rosta és Strlek gyors gólváltása után sem változott a helyzet. A meccs során először két gólos előnyre tett szert az egyik csapat, s ez a Szeged volt: Sostaric, az első szegedi duplázó után az exveszprémi Tönnesen zsinórban két gólt dobott. Hirtelen három góllal elhúzott a Szeged. Momir Ilics azonnal időt kért.

Érkezett a magyar válogatott irányítója Mahé helyére. Nem ő, hanem Nenadics szépített, a szerb klasszikus alsó sarkos átlövéssel lepte meg Miklert. Radivojevics hetes góljával megint visszaállt a háromgólos különbség. De előbb a Blagotinseket váltó Nilsson dobott gólt, majd Nenadics duplája után azonnal ledolgozta a hátrányát a Veszprém. Naná, hogy Juan Carlos Pastor, a Szeged mestere is időt kért.

Radivojevics kapufán csattanó hétméterese után át-, vagy inkább visszavehette volna a vezetést a Veszprém, de Mikler védett. Bombacot ez nem izgatta. Lékai egyenlítő gólja után Corrales mutatott be nagy bravúrt. Újra a vezetésért támadott a Veszprém, de ezúttal sem élt az eséllyel. Rosta igen majd a pályára küldött Bodó is. Marguc szépített.

Újabb hetest hagyott ki a Szeged, ezúttal Frimmel nem talált kaput. Bodó azonban igen. Megint kettővel ment a Szeged. Sőt a háromgólos előnyért támadhatott, de egy rossz bejátszás után Marguc faragott a Veszprém hátrányából. Az egyenlítés mégsem sikerült, mert Nenadics lövését Mikler védte. Bodó nagyon belejött, a másik oldalon Nilsson szépített.

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Blonz és Maqueda gólváltása után maradt ez egy gólos szegedi előny a félidő utolsó percére, amikor érkezett Bodó és bevágta a negyedik gólját. Az emberelőnybe került Veszprém nem tudott tovább faragni a hátrányából, 17-15-ös szegedi előnnyel ért véget az első félidő.

Kapus cserélt a Veszprém a folytatásra, érkezett Cupara. És érkezett Omar Jahja, az első félidőben észrevétlen, korán lecserélt veszprémi átlövő. Blagotinsek góljával megint feljött egy gólra a Veszprém. 

Öt perc és negyvenkét másodperccel a második félidő kezdete után a maga javára fordította a meccset a Veszprém. A félidei kétgólos hátrányból kétgólos előnyt alakított ki. 20-18-ra vezetett a teljesen leblokkolt Szeged ellen. Pastor mester időt kért. De egy labdahalászás után Strlek dobhatott volna újabb gólt, a horvát szélső az üres kapu fölé lőtt.

De nem csökkent a Veszprém előnye, mert Cupara zseniálisan védett. Illetve mégis, Garciandia góljával egyre apadt a Balaton-partiak előnye, majd Martins ki is egyenlítette a szegediek hátrányát. Mahé hetesből újra a Veszprémnek szerzett vezetést.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Cupara egész pályás góljával újra kettővel ment a Veszprém. A szerb kapus önkívületben védett, és ez átragadt a csapattársaira. Nenadics góljával a meccs során először, hárommal vezetett a tavalyi kupagyőztes. Negyedórával a vége előtt eldőlni látszott a meccs. Főleg azok után, hogy Jorge Maqueda is betalált. Szegedi szempontból mínusz négygólos állásnál Pastor mester időt kért. 

Bodó góljával apadt a Veszprém előnye. Bombac góljával került még közelebb ellenfeléhez a Szeged. Felcsillant a remény a bajnokcsapat előtt. Szűk tíz perccel a vége előtt már csak eggyel vezetett a Veszprém, amikor Ilics időt kért a kritikus időszakban. Nenadics kihúzta a csávából a csapatát. De nem tartott sokáig az öröm, Nilsson kétperces büntetése miatt emberhátrányba került a Veszprém, azonban Blonz fölépattintotta a hétméterest. 

Garciandia gólja vezette fel az utolsó öt percet. Semmi sem dőlt el, 26-25-re vezetett ekkor a Veszprém. Az utolsó, kiállításokkal tarkított percekben azonban a Veszprém lőtt több gólt, így bejutott a döntőbe.

Férfikézilabda Magyar Kupa, elődöntő: Telekom Veszprém–Pick-Szeged 30-27 (15-17).

Borítókép: Lauge okosan játszott, a Veszprém csapatkapitánya (fehérben) örülhetett (Fotó: MTI) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.