Tizenegy évet kellett várni a fordulatra

Kétnapos kézilabdaünnep lesz Győrben a hétvégén. Ma a férfiak Magyar Kupa elődöntőit rendezik, a holnapi helyosztók előtt a nők is színpadra lépnek. A már biztosan Eb-résztvevő női válogatott Szlovákia ellen zárja a selejtezősorozatot.

Magyar Nemzet
2022. 04. 23. 7:20
ILIC, Momir
Momir Ilics az első trófeáját nyerheti meg edzőként Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új helyzet állt elő. Legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy nem a Veszprém és a Szeged játszott a férfikézilabda Magyar Kupa döntőjében. Idén a szombati elődöntőben összecsap a két hazai óriás (19.15, tv: M4 Sport +). Az 1986 óta minden évben döntős Veszprém várja kedvezőbb előjelekkel a mai rangadót. A sérült északmacedón szélső, Dejan Manaszkov kivételével minden játékosa hadra fogható, s a nyáron távozó játékos is elkíséri a csapatot a győri Audi Arénába. 

Szegeden és Luka Stepancic a két hiányzó; a horvát átlövő távollétéhez úgy, ahogy hozzászokott Juan Carlos Pastor csapata, de a szezon végéig harcképtelen magyar beállót szemlátomást nehezebben tudja nélkülözni. S ez a nem elhanyagolható tény és a két csapat formája alighanem rányomja a bélyegét az esélyekre. A Bajnokok Ligájában a Veszprém magabiztosan lépett tovább a legjobb nyolc csapat közé a Vardar Szkopje ellen, míg a Szegedet a Flensburg búcsúztatta az elit sorozatban. 

Fotó: Kuklis István

A közelmúlt emlékei a Szegedre nézve hízelgőek: a két csapat legutóbbi három mérkőzésén a Tisza-parti csapat veretlen maradt a Veszprémmel szemben. Ha a kupaelődöntőben is kitart a remek széria, akkor előfordulhat, hogy harmincöt év után nem játszhatna kupadöntőt Momir Ilics együttese. 
A másik ágon a kisebbik veszprémi egylet, a tavaly a négyes döntő negyedik helyén végzett, fiatal magyarokat foglalkoztató Fejér-B.Á.L Veszprém és a Budakalász (16.45, tv: M4 Sport +)  találkozik az elődöntőben. 

A mérkőzésnek a fináléba jutáson kívül az Európa-liga-selejtezőben való részvétel lesz a tétje, mivel a kupában csak az első és a második helyezés ér nemzetközi kupaindulási jogot. Érdekesség, hogy a budakalászi Csoknyai István és a veszprémi Éles József személyében két olyan vezetőedző néz egymással farkasszemet, akik játékosként 1991 és 2003 között a Veszprém színeiben tízszer nyertek bajnokságot és Magyar Kupát, a KEK-döntőben kétszer, a Bajnokok Ligája-döntőben pedig egyszer szerepeltek egymás oldalán. Vasárnap rendezik a bronzmérkőzést (17.15, tv: M4 Sport +) és a döntőt (20.00, tv: M4 Sport). 

 


Pályán a nők. Vasárnap női kézilabdát is láthatnak Győrben, illetve a televízió képernyője előtt. A csütörtökön, lapzártánk után véget ért Portugália elleni 30-18-as győzelemnek köszönhetően már biztosan Eb-résztvevő, a sérült Bíró Blankát és a betegség miatt hiányzó Klujber Katrint nélkülöző magyar válogatott a selejtezőcsoportban pont nélkül utolsó helyen álló Szlovákia ellen fejezi be a sorozatot (14.45, tv: M4 Sport +).   

Borítókép: Momir Ilics első trófeáját nyerheti a Veszprém edzőjeként (Fotó: MTI) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.