Stephen Curry soha nem volt ilyen boldog a triplái felsülése után

Az NBA nagydöntőjének ötödik meccsén a Boston Celtics megcsinálta a szinte lehetetlent: kiiktatta Stephen Curry hárompontosait. Ez azonban kevés volt, a Golden State Warriors hazai pályán 104–94-es győzelmet aratott, amivel 3:2-re vezet az egyik fél negyedik sikeréig tartó fináléban.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 11:50
2022 NBA Finals - Golden State Warriors v Boston Celtics
Stephen Curry
BKN-SPO-2022-NBA-FINALS-GOLDEN-STATE-WARRIORS-V-BOSTON-CELTICS Fotó: AFP/JESSE D. GARRABRANT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párharc első négy meccse Stephen Curryről szólt. A liga egyik legnagyobb sztárja sorrendben 34, 29, 31 és 43 ponttal szórta meg a Celticset, és ötven százalék körüli eredményességgel dobta a triplákat, amelyek a legnagyobb fegyverének számítanak.

Az ötödik meccsen azonban Curry az eddigiekhez képest mindössze 16 pontot ért el, és ami igazán meglepő, hogy a kilenc hárompontos-kísérletéből egy sem talált a célba.

2018 óta először fordult elő az NBA-ben, hogy Curry tripla nélkül zárt egy meccset, a rájátszásban pedig sosem történt meg vele ez a csúfság azelőtt.

A képet árnyalja, hogy a Boston az első négy meccs tanulságait levonva Curryre hegyezte ki a védekezését, szinte folyamatosan két ember lógott a Warriors klasszisának a nyakában. Curry jól reagált a helyzetre, lefoglalta az ellenfél védőit, csapata pedig kihasználta az így keletkezett réseket a pajzson.

A pontkirály szerepét Andrew Wiggins (26 pont) és Klay Thompson (21) vette át a hazaiaknál. Eközben a Boston legjobbja, Jayson Tatum hiába dobott 27 pontot a mezőny legeredményesebb játékosaként, a GWS egy harmadik negyedes megingást leszámítva végig kézben tartotta a meccset.

– A legtöbben pontszerzőként könyvelnek el, azt akarják, hogy a dobásaimmal segítsem sikerhez a csapatot, de szerencsére nem ez az egyetlen módja annak, hogy hasznos legyek a pályán – nyilatkozta Curry a találkozó után.

– Tudtam, hogy változtatni fognak a védekezésükön, mert korábban túl sok szabad levegőt kaptam, most viszont agresszívabban léptek fel velem szemben – tette hozzá Curry. – Ezért nem is próbálkoztam annyit. Nyilván nem én akartam így, de miután ezt felismertük, próbáltuk a Boston ellen fordítani a saját agresszióját. 

Azt hiszem, soha nem örültem még ennyire lenullázott triplák után.

Curry szerepét a Warriors edzője, Steve Kerr is méltatta, aki játékoskorában szintén nagy hárompontoskirály hírében állt.

– Lehetsz a világ legjobb dobója, de az ilyen meccsek akkor is megtörténnek. Szerencsére nem túl gyakran. Szerettem, ahogy Steph reagált a helyzetre, és kihozta a helyzetből, amit lehetett – árulta el Kerr.

Győzelmével a Warriors az NBA bajnoki cím kapujába lépett, hiszen már csak egy siker hiányzik neki a döntő lezárásához. A hatodik meccset pénteken játsszák Bostonban.

NBA-döntő, 5. mérkőzés: Golden State Warriors–Boston Celtics 104-94 (27-16, 24-23, 24-35, 29-20)

Menetrend:
Június 3.: Golden State Warriors–Boston Celtics 108–120
Június 6.: Golden State Warriors–Boston Celtics 107–88
Június 9.: Boston Celtics–Golden State Warriors 116–100
Június 11.: Boston Celtics–Golden State Warriors 97–107
Június 14.: Golden State Warriors–Boston Celtics 104–94
Június 17., 3.00: Boston Celtics–Golden State Warriors (Tv: Sport1/Sport 2)
Június 20., 2.00: Golden State Warriors–Boston Celtics (ha szükséges)  (Tv: Sport1/Sport 2)

Borítókép: a Boston elleni NBA-döntőben (Fotó: AFP/Jesse D. Garrabrant)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.