időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Hosszú Katinka jutalomjátéka lehet a budapesti világbajnokság

Szalay Attila
2022.06.14. 06:35 2022.06.15. 09:42
Hosszú Katinka jutalomjátéka lehet a budapesti világbajnokság

Hosszú Katinka a legutóbbi négy vb-n mindkét vegyesúszó-számban aranyérmet szerzett, amivel egyedülálló rekordot tudhat a magáénak, az újabb Hosszú-aranyak azonban nem reális elvárások a hét végén kezdődő budapesti vb-n. Külföldön dobogóesélyesnek sem tartják a 33 éves címvédőt, aki az elmúlt hetek eredményei alapján mégis szép pillanatokat szerezhet a Duna Arénában.

– Már nem kell a világ legjobbjának lennem – ezzel a gondolattal zárja Hosszú Katinka a pályafutását feldolgozó életrajzi filmet, amelyet öt héttel a vb kezdete előtt mutattak be. Az Uránia moziban tartott sajtóvetítésen a háromszoros olimpiai bajnok úszódressz helyett bézs színű blúzba bújt, majd a film hivatalos debütálásán fekete estélyit viselt, a múlt héten pedig blézerben láthattuk, amikor a vadonatúj éttermét nyitotta meg.

Az elmúlt egy hónapban főként üzletasszonyi szerepben vagy a párjával romantikázva jelent meg a közösségi oldalain Hosszú Katinka, aki a fénykorában, például a három arannyal zárult 2016-os riói olimpia vagy a két győzelmet fialt 2017-es budapesti vb előtt látástól vakulásig edzett és versenyzett, amit lelkesen dokumentált.

Ehhez képest most nagy a kontraszt: ha nem tudnánk, hogy szombaton címvédőként áll rajtkőre 200 vegyesen a vb első napján a Duna Arénában, az oldalain elérhető posztjaiból ez nem derülne ki könnyen.

Immáron kézzelfogható a változás, amit Hosszú nem is titkol: a megszállottan edző és verhetetlen Iron Ladyt maga mögött hagyta, a helyét csak egyszerűen „Katinka” vette át, aki már elsősorban a magánéletében keresi a boldogságot, de az uszodában is maradtak még céljai. Ezek közé tartozik a 100. érem megszerzése felnőttvilágversenyen (jelenleg 96-ot számlál).

Egy éve a negyedik olimpiai bajnoki cím megszerzésében reménykedett, ám Tokióban nem ment neki az úszás, 400 vegyesen ötödik lett, az volt a legjobb eredménye. Óriási csalódást keltett a szereplése, akkor már kilenc éve nem volt megszokott, hogy veszít, főleg nem ilyen mértékben. 

Az olimpia után pályafutása leghosszabb, három hónapos pihenőjére vonult, a visszavonulásáról is pletykáltak, ehelyett azonban új célt tűzött ki maga elé. A száz éremhez még négy hiányzik, ami akár a nyáron összejöhet, hiszen a budapesti vb után Rómában Eb-t is rendeznek augusztusban, az európai mezőnyben pedig elsősorban még mindig őt kell legyőzni.

– Már egy bronzéremre is azt mondanám, hogy elégedett vagyok – nyilatkozta a hazai vb-ről Hosszú. – Nagyon messze vagyok a régi önmagamtól, az egy másik Katinka volt. Azt hiszem, újra ugyanoda, ugyanarra a szintre, ahol voltam, már nem tudok visszajutni.

Hosszú Katinka
A 2017-es vb-n a Duna Aréna legnagyobb sztárja volt Fotó: Kovács Tamás

Három olimpiai, kilenc világbajnoki és tizenöt Európa-bajnoki cím után (csak a nagymedencés versenyeken) a 33 éves klasszisnak már minden hab a tortán. A budapesti vb elvárások nélküli jutalomjáték lehet neki, amihez legfőképpen az kellett, hogy ezt ő maga ki tudja jelenteni. Ismerve a maximalizmusát, nem lehetett könnyű, de szükségszerű volt, mert ahogy mondani szokták, „az idő nem neki dolgozik”. 

2016-ban minden idők legidősebb női olimpiai bajnoka lett 400 vegyesen, s azóta eltelt hat év.

Talán ez is az oka annak, hogy a nemzetközi úszóportál, a Swimswam dobogóesélyesnek sem tartja Hosszút 400 vegyesen, amelynek ötszörös világbajnoka. A szaklap szerint a budapesti arany legfőbb várományosa a tokiói bajnok Ohasi Jui, aki mögött a 15 éves kanadai, Summer McIntosh és a húszéves amerikai, Emma Weyant végezhet a második-harmadik helyeken.

Különösen McIntosh teljesítménye lehet érdekes, aki idén már négy perc, harminc másodpercen belül is úszott 400 vegyesen, s ezzel 2017 óta az első nő lett, akinek sikerült áttörnie az álomhatárt. Összesen öt sportolónak jött össze ez valaha: Hosszú és McIn­tosh mellett a kínai Je Si-vennek, valamint az ausztrál Stephanie Rice-nak és a zimbabwei Kirsty Coventrynek.

A négyszáz vegyest ugyanakkor sokszor végig kell szenvedni, hogy az ember akkor tudja kihozni magából a maximumot, amikor a legjobban kell. Az ifjú McIntosh még rutintalan, Hosszú viszont szárnyakat kapott az utóbbi hetekben. Az elért eredményei Facebook-posztoknál hitelesebben bizonyítják, hogy a színfalak mögött komolyan készül a vb-re. Május végén 4:37-es idővel győzött Barcelonában a Mare Nostrum-sorozatban, majd egy héttel később Canet-ban már 4:35,95-tel nyert, ami az idei világranglista harmadik legjobbja. Mindössze McIntosh és az ausztrál Kaylee McKeown tudott jobbat nála eddig 2022-ben, de az utóbbi nem indul 400 vegyesen Budapesten.

Nem lenne nagy meglepetés, ha Hosszú közelebb kerülne a századik érem megszerzéséhez a hazai vb-n, de elvárni – főleg az aranyat – nem lehet tőle. Legfőképpen mert ő sem várja el saját magától.

Hosszú Katinka egyéni számai a ­vb-n: 200 vegyes (június 18–19.), 200 pillangó (június 21–22.), 400 vegyes (június 25.).

Borítókép: Hosszú Katinka az idei debreceni országos bajnokságon (Fotó: Kovács Péter)

 

Vizes vb 2022

Milák Kristóf: Nagyon türelmetlen vagyok magammal szemben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.