„Már nem leszek a régi” – Hosszú Katinka a debreceni aranya után

Az úszók Debrecenben zajló országos bajnokságának második napján, csütörtökön a 200 pillangó volt a slágerszám. A férfiak között a szám világcsúcstartója, Milák Kristóf egy testhosszal előzte meg az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást. A nőknél Hosszú Katinka megszerezte az első aranyérmét, majd szokatlanul őszinte volt, és váratlan bejelentést is tett.

2022. 04. 21. 19:19
Fotó: Derencsényi István Forrás: Magyar Úszószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly márciusban rendezett ob-n megdöbbentette a világot a Duna Arénában, hiszen a szezon elején, papíron a csúcsformától még messze úszta meg a világ aktuálisan valaha volt második legjobb idejét a saját, a 2019-es vb-n teljesített világrekordja után 200 pillangón.

A debreceni ob-n elmaradt a hasonló Milák-show a szám világbajnoki és olimpiai címvédőjétől, ahhoz persze ezzel együtt sem férhetett kétség, hogy az övé lesz az aranyérem.

Milák mintegy egy testhossznyi előnnyel nyerte meg a döntőt a második helyezett előtt, aki a riói olimpián bronzérmes volt 200 pillangón. Teljes mértékben teljesült tehát a papírforma, beleértve Milák győztes idejét is.

Milák Kristóf a betegsége után elégedett lehet Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István

Az 1:53,88 tőle nem kiemelkedő eredmény, a világ 53. legjobbja, miközben az örökranglista első négy helyén a magyar klasszis neve áll, de a felkészülés jelenlegi szakaszában sokkal inkább ez a realitás, mint a tavalyi Milák-szenzáció. Főleg, hogy a 22 éves klasszis nemrég még betegséggel küzdött, ennek fényében két hónappal a budapesti vb előtt nagyjából pont itt kell tartania, jelezte ezt a mosolya is a célban. Ráadásként 50 gyorson ezüsttel vezetett le a győztes Szabó Szebasztián mögött.

– Nagyon  sajnáltam, hogy elkaptam ezt a betegséget, próbáltam minél többet minél gyorsabban visszahozni a formámból, és elégedett vagyok az eredménnyel a körülményekhez képest, bár mindig szeretnék kiemelkedően úszni – nyilatkozta Milák.

Megszületett első bajnoki címe is Debrecenben. 

A háromszoros olimpiai bajnok szerdán meglepetésre csak ezüstérmes lett 200 vegyesen, az ob második napján azonban nem sok kétséget hagyott afelől, hogy 200 pillangón ő lesz az első, több mint egy másodperccel előzte meg a második helyezett Berecz Blankát.

Hosszú Katinka sikeréhez kellett az is, hogy a szám világbajnoki címvédője, nem állt rajthoz, mert mint azt lapunknak elárulta, a makacs deréksérülése miatt a visszavonulás is megfordult a fejében, és most egyszerűen nincs olyan állapotban, hogy vállalja a 200 pillangót.

Kapás kérdésünkre elmondta, talán képes lenne két perc tíz másodpercen belül úszni, de ez messze van attól, amit elvár magától. Hosszú 2:09,38-cal győzött, ebből kiindulva nagyot csatázhatott volna Kapással, ha ő is ott van a vízben.

– Folytatjuk a munkát, a nagy célom továbbra is a száz érem világversenyekről – értékelt Hosszú Katinka, aki őszintén hozzátette: 

A régi Katinka már nem jön vissza, arra a szintre már nem fogok eljutni, amit sok éven keresztül hoztam.

Hosszú váratlanul azt is közölte, hogy nagy valószínűséggel elindul a budapesti vb-n 200 pillangón, noha ezt nem szokta ilyen korán eldönteni, pláne nem bejelenteni.

Emlékezhetünk, tavaly a tokiói olimpián Hosszú 200 pillangótól való visszalépése vert nagy hullámokat , hiszen előre sejteni lehetett, hogy nem indul majd, mégis neveztette magát, ezzel megfosztva egy másik magyart a szerepléstől. A 2016-os riói olimpián ugyanez volt a helyzet, mindkétszer szorult ki Hosszú miatt, aki végül nem is úszott a számban.

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a jelek szerint a júniusban kezdődő budapesti vb-n nem lesz hasonló botrány.

Országos bajnokság, a csütörtöki egyéni bajnokok:

Férfiak , 200 pillangó: Milák Kristóf (Honvéd) 1:53,88; 100 hát: Kovács Benedek (BVSC) 54,18; 50 gyors: Szabó Szebasztián (Győr) 21,99; 1500 gyors: (Balaton) 14:59:17. Nők, 200 pillangó: Hosszú Katinka (Iron) 2:09,38; 100 hát: Molnár Dóra (Budafóka) 1:00,83; 50 gyors: Senánszky Petra (Debrecen) 25,24; 1500 gyors: Késely Ajna (BVSC) 16:22,89.

Borítókép: Hosszú Katinka a debreceni ob második napján (Fotó: Magyar Úszószövetség / Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.