Hosszú Katinka az egyik legerősebb számában kapott ki az ob-n

Szerdán megkezdődött Debrecenben az úszók országos bajnoksága, amely a főpróbája a június közepén rajtoló budapesti világbajnokságnak. Aggasztó lehet, hogy Hosszú Katinka 200 vegyesen a hazai mezőnyben sem tudott a legjobb lenni, Milák Kristóf azonban újabb sikeres kalandot tett gyorsúszásban.

2022. 04. 20. 19:06
Fotó: Derencsényi István Forrás: Magyar Úszószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kevesebb mint két hónap múlva kezdődik a budapesti világbajnokság, így akiknél most még alapvető hiányosságok látszanak, az addig már nem pótolható – adta meg az ob alaphangját, egyben tétjét a 65. születésnapját ünneplő Sós Csaba szövetségi kapitány a viadal első napján.

Ebből a szempontból is Hosszú Katinkára voltak a legtöbben kíváncsiak Debrecenben, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok tavaly a tokiói játékokon várakozáson alul szerepelt, majd több hónapos pihenőre vonult, és a visszatérése óta az ob az első igazán értékmérő versenye.

Hosszú négy számot vállalt Debrecenben, és az egyik legjobbjában, 200 vegyesen mutatkozott be. Erősen kezdett a döntőben, az első két úszásnem után meggyőző fölénnyel vezetett, de mellen ráúszott Sebestyén Dalma, aki végül gyorson le is hajrázta a 32 éves klasszist. Egyetlen század döntött a győri úszó javára, mégis jókora meglepetéssel kezdődött az ob.

– Teljesen más most a felkészülésem, amely általában az egyik évről a másikra épül, de Tokió után jó pár hónapot pihentem, az ob a második versenyem az olimpia óta. 

A két perc tizenkét másodperces idő elérése volt a cél, ami sikerült, ennek örülök 

– értékelt akinek bár sokan a visszavonulását is megjósolták, ő inkább arról beszélt, hogy az első úszó szeretne lenni a világon, aki száz érmet szerez a világversenyeken.

Hiába van neki már 96 érme, és hiába lesz idén Budapesten a világbajnokság, majd utána Rómában Eb is, nem biztató, hogy Hosszú két hónappal a hazai rendezésű vb előtt az egyik legerősebb számában a magyar mezőnyben sem tudott a legjobb lenni. Ha az időeredményt boncolgatjuk, beszédes, hogy 

Hosszú a pályafutása alatt 152-szer úszott már ennél gyorsabban 200 vegyesen a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) adatbázisa szerint.

Sebestyén Dalma számára persze csak növelte a bajnoki cím értékét, hogy a szám világcsúcstartóját, Hosszú Katinkát győzte le: – Bíztam benne, hogy 2:12-vel fog kezdődni az időeredményem. Volt egy kis betegségem másfél héttel az ob előtt, próbáltam összeszedni magam, elég szoros volt a befutó. Katka ellen nyerni különleges, ő mindenkinek példakép.

A nap legizgalmasabb száma a férfiak 100 méteres gyorsúszása volt, amelyben az országos rekordot tartó Németh Nándor szeretett volna visszavágni Milák Kristófnak a tavalyi vereségért. Nem jött össze neki, a pillangón világ- és olimpiai bajnok Milák megvédte címét és újra bizonyította, hogy gyorson is van fantázia benne. 

Immáron az új edzője, Virth Balázs irányításával is legyőzte a szám specialistáit, nemcsak a 16 százados hátránnyal második Némethet, hanem a mögöttük bronzérmes, ugyancsak a nemzetközi élmezőnyhöz tartozó Szabó Szebasztiánt is.

és edzője, Virth Balázs jó hangulatban az ob-n. Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István

– A felkészülésemhez és a lehetőségeimhez képest jó az eredmény, ebben most ennyi volt – summázta Milák, aki Németh tokiói olimpián úszott országos rekordjától mintegy kilenc tizeddel maradt el.

Sós Csaba kiemelt figyelmet szentel Debrecenben a fiataloknak, akiktől a 2024-es párizsi olimpián már eredményeket várna. Közülük és Pádár Nikolett is aranyéremmel nyitott az ob első napján. Előbbi 200 vegyesen egy testhossz előnnyel, magabiztos győzelmet aratott, amivel főleg azért volt elégedett, mert még nem a rövidebb távokra hegyezték ki a felkészülését.

– Eddig inkább alap-állóképességre edzettünk, hosszabb távokra készültünk, ezért is örülök, hogy az egyéni csúcsomhoz képest hét tizeden belül voltam – nyilatkozta Kós, aki tavaly a kilencedik helyen zárta a világranglistát 200 vegyesen, és a 19 éves úszó idén a visszavonult örökébe léphet a nemzetközi színtéren, amire kiváló alkalom lehet a budapesti vb.

Országos bajnokság, szerdai bajnokok:

Férfiak , 200 vegyes: Kós Hubert (UTE) 1:57,64; 100 gyors: Milák Kristóf (Honvéd) 48,71; 100 mell: Horváth Dávid (Kőbánya) 1:02,35; 50 hát: Bohus Richárd (BVSC) 25,52, 400 gyors: (Balaton ÚK) 3:49,01. Nők, 200 vegyes: Sebestyén Dalma (Győr) 2:12,20; 100 gyors: Pádár Nikolett (Szeged) 54,85; 100 mell: Kalmár Aliz (Szombathely) 1:09,31; 50 hát: Komoróczy Lora Fanni (Iron Swim) 28,40, 400 gyors: Késely Ajna (BVSC) 4:07,74.

Borítókép: Hosszú Katinka a debreceni ob első napján (Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.