Kapás Boglárka sokat szenvedett és vívódott, hogy visszavonul

Nehéz időszakot él meg Kapás Boglárka, akinek a fejében az is megfordult, hogy visszavonul. A világbajnok úszó két hónapja reménykedve kel fel reggelente és kudarcélménnyel fekszik le esténként. Deréksérülés okozta lelki és fizikai fájdalmak a mérleg egyik serpenyőjében, hazai vb a másikban. Kapás megingott, de a kitartás oldalára billent.

2022. 04. 19. 6:40
Fotó: Derencsényi István Forrás: Magyar Úszószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a tokiói olimpia után vallotta be hogy ha éremmel jött volna haza Japánból, akkor nem biztos, hogy a 2024-es párizsi játékokig folytatta volna a pályafutását. Mivel azonban 200 pillangón kevéssel lemaradt a dobogóról, ez arra ösztökélte, hogy kitartson a következő olimpiáig.

Az elmúlt hetekben mégis megfordult a 29. születésnapját pénteken ünneplő úszó fejében a visszavonulás gondolata, amelyet a napjait megkeserítő makacs deréksérülés hívott elő.

– Körülbelül két hónappal ezelőtt kezdődtek a fájdalmak, nem is tudtam normálisan úszni, alig mozgott a testem a vízben, tornatermi edzésem pedig nem is volt, csak gyógytorna, úgyhogy az erőm teljesen elszállt – árulta el lapunknak Kapás Boglárka, akivel az MVM rendezvényén találkoztunk a Duna Arénában.

Kapás Boglárka technikáját újra kell gondolni. Fotó: Derencsényi István/Magyar Úszószövetség

– A derekam teljesen bemerevedett, ami pillangómozgás közben a leginkább zavaró, és még nem sikerült elérni, hogy újra hajlékonyabbá váljak – tette hozzá Kapás, aki 2019-ben világbajnok volt 200 pillangón. – Mivel nagyon hozzászoktam ahhoz a mozgáshoz, amit derékból végeztem, most a fájdalom miatt újra kell tervezni a technikámat, beleértve a rajtot és az elrugaszkodást is, amelyeket a derekam miatt szintén nem tudok ugyanúgy csinálni. Egyáltalán nem ott tartok a felkészülésben, ahol szeretnék.

Kapás Boglárka érdeklődésünkre nem tagadta, lelkileg is nagyon megviselte ez a nehéz időszak, és közel állt hozzá, hogy feladja. 

– Nagyon nehéz volt feldolgozni, hogy az olimpia után ilyen nehezen indult be a felkészülésem, és amikor beindult volna, akkor is mindig jött valami probléma – vallotta be. – Sok-sok kitartásra volt szükségem ahhoz, hogy kijöjjek ebből a negatív állapotból, mert hosszú távon borzasztóan nehéz minden reggel úgy felkelni, talán ma sikerül, aztán este úgy lefeküdni, hogy ma sem sikerült. 

Igen, az elmúlt hónapokban az is megfordult a fejemben, hogy nekem most kellene befejeznem az úszást, mert ez már csak szenvedés. 

De az edzőm, Virth Balázs odafigyelt rám, sokat beszélgettünk, és tartotta bennem a lelket, hogy lesz ez még jobb is. Hiszek neki, és nem adtam fel.

Mint Kapás elmondta, a szerdától szombatig tartó debreceni országos bajnokságot „elengedte”, ami nem azt jelenti, hogy nem indul el rajta, de valószínűleg csak a klubja, az Újpest váltóiban vállal szerepet, és ha lesznek is egyéni számai, a 200 pillangó nem lesz köztük. 

Virth Balázs tartotta a lelket az elkeseredett úszóban. Fotó: Derencsényi István/Magyar Úszószövetség

– Egyébként sem készültünk volna külön az ob-re, mert idén a budapesti világbajnokság a legfontosabb verseny, arra kellene csúcsformába kerülni – mondta Kapás, aki kérdésünkre számokkal is érzékeltette, milyen formában van. 

– Ha most versenykörülmények között vízbe kellene ugranom, talán le tudnám úszni két perc tíz másodpercen belül a kétszáz pillangót, de a kettő nulla hattól messze lennék – utalt arra, hogy a tavalyi budapesti Eb-n 2:06,50-es egyéni rekorddal lett aranyérmes, 2019-ben pedig Dél-Koreában 2:06,78-cal lett a szám világbajnoka, amelynek jelenleg is a címvédője.

Idén június 18. és július 3. között Budapesten, a Duna Arénában rendezik a vb-t, ami minden magyar úszónak különleges esemény, Kapás is szeretné kiélvezni, de egyelőre nem tudja, mire lesz képes a nyáron.

– Nem tartom teljesen kizártnak, hogy megközelítem a csúcsformámat a vb-n, de sajnos több esélyt látok arra, hogy ez nem sikerül – jelezte őszintén. – Most az a legfontosabb, hogy legyek egyáltalán olyan állapotban és legyen annyi önbizalmam, hogy felálljak a rajtkőre. Ha ez sikerül, akkor az ideális cél a döntős szereplés, és azzal szerintem már kihoznám a maximumot ebből az időszakból.

Borítókép: Kapás Boglárka a Duna Arénában (Fotó: Derencsényi István/Magyar Úszószövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.