időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Varga Csaba rohamtempóban ostromolja a Kancsendzöngát

Magyar Nemzet
2022.04.18. 19:29 2022.04.18. 19:32
Varga Csaba rohamtempóban ostromolja a Kancsendzöngát

Öt nappal azután, hogy útnak indult Budapestről, Varga Csaba máris elérte az 5500 méteren felállított alaptábort. A magyar hegymászó nem vesztegeti az időt, a jelek szerint minél hamarabb meg akarja hódítani a Föld harmadik legmagasabb csúcsát, a Kancsendzöngát.

Varga Csaba magyar idő szerint hétfő délután már a Kancsendzönga durván 5500 méter tegerszint feletti magasságon fekvő alaptáborából jelentkezett be. Elmondása szerint, mivel szép az idő és jó erőben van, kedden el is indul a hegyre, az első rövid akklimatizációs körre.

– Nagyon jó az idő, meleg van. Holnap felmegyek a 2-es tábor felé (kb. 6400 m), de nem alszom ott, egyből lejövök, aztán egy nap pihenés és újra felmegyek a 2-es táborig vagy talán tovább – tudósította médiapartnerét, a Hazajárót.

A nagyváradi hegymászó tehát a tőle megszokott dinamikus tempóban halad a csúcs felé. Április 13-án indult Budapestről, utána két napot töltött Katmanduban, majd Lukla érintésével április 17-én ért az alaptáborba. 

A Gasherbrum II, a Broad Peak, a Manaszlu, a Gasherbrum I és a Dhaulagiri után a Kancsendzönga a hatodik nyolcezres csúcs, amelyet Varga Csaba meg akar hódítani. A 8586 méter magas hegyen négy éve járt, a rossz idő miatt akkor nem volt lehetősége a csúcstámadásra. A magyar alpinista ezúttal is pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül kívánja véghez vinni a küldetését.

Borítókép: Egyelőre szerencsére kiváló az idő a hegyen (Fotó: Hazajáró)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.