Hosszú Katinka robotnak érezte magát Shane Tusup mellett

Csütörtöktől látható a mozikban a Katinka című életrajzi film, amely Hosszú Katinka történetét mutatja be. Az Uránia Filmszínházban tartott hétfői sajtóvetítés után a háromszoros olimpiai bajnok elárulta, hogy korábbi férje és edzője, Shane Tusup miért csak archív felvételeken tűnik fel a Szupermodern Stúdió gyártásában és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült százperces filmben.

2022. 05. 10. 6:55
Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem éreztem magam nőnek. Nem is nő voltam, hanem sportoló – Hosszú Katinkának ez a gondolata szemléltette az életéről készült filmben, mi vezethetett a Shane Tusuppal kötött házasságának a végéhez. – A mi történetünk jó példa arra, hogy nem minden az, aminek látszik.

Az alkotás abban a tekintetben megőrizte a hitelességét, hogy nem tett úgy, mintha az amerikai edző soha nem is létezett volna, sőt 

Hosszú és a többi megszólaló olykor meglepően pozitívan beszélnek arról a fanatikus munkáról, amelyet Tusup elvégzett Katinkával együtt.

Szó szerint: a film egyik legerősebb képe, amikor a 2012-es londoni olimpia kudarca után Katinka Shane-nel együtt bokszol, húzódzkodik, felüléseket végez kifulladásig Kovács „Kokó” Gábor edzőtermében. A testvériesség képsorai a Rocky-filmek népszerű edzésjeleneteiben is megállták volna a helyüket. Azokban a hetekben-hónapokban forrta ki magát Hosszú és Tusup „ketten a világ ellen” szövetsége, amelyből megszületett a legyőzhetetlen Iron Lady.

S vele párhuzamosan elveszett Katinka, a nő. 

A vallomás emberivé teszi a szuperhőst, ezáltal a film nemcsak azt mutatja meg, milyen hajnali fél négykor kelni, a bemelegítést a még zárva tartó edzőterem előtt a parkolóban elvégezni, mindent és még annál is többet beleadni, hanem azt is, hogy az időeredmények mögött sorsok húzódnak meg.

Ami erőssége a filmnek, egyben a gyengesége is. 

A Hosszú–Tusup-sztori akkor lenne teljes, ha az amerikai edző is megszólalt volna, erre azonban nem került sor. Előállt az a furcsa helyzet, hogy Katinka pályafutásának összes jelentős edzője, az őt úszni megtanító nagypapától, Bakos Lászlótól kezdve Pass Ferencen és Dave Salón keresztül Petrov Árpádig mindenki szóhoz jutott, kivéve az, akivel a három olimpiai bajnoki címét és a két vegyesszámban felállított világcsúcsát érte el. Tehát a legnagyobb sikereit.

derűsen válaszolt a moziban feltett kérdésekre. Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

– Sok felkérést kapott Shane az interjúra, de ezeket elutasította – tisztázta Hosszú a vetítést követő sajtóbeszélgetésen. Lajos Tamás producer azt hangsúlyozta, hogy Tusup méltányosan hozzájárult a róla készült archív felvételek felhasználásához.

Világjárvány, szerelem és még egy kutya is

A filmben hangsúlyos szerepet kap a 2020-ban kitört koronavírus-járvány, mint Hosszú karrierjének legkeményebb ellenfele, amelyet nem tudott legyőzni. Az egy évvel elhalasztott, tavaly megrendezett tokiói olimpián 400 vegyesen ötödik lett, ez volt akkor a legjobb eredménye. Az emiatt érzett csalódottság az interneten volt a leghangosabb, de 

az uszoda eldugott szegletében volt a legfájdalmasabb, ahol Katinka sírva fakadt.

– Hosszú listám volt arról, miért ne vágjak bele a forgatásba, de volt egy olyan erős érvem mellette, hogy mégis megcsináltuk – ismerte el Katinka. – Gyerekkoromban vagy ezerszer megnéztem az Egerszegi Krisztináról készült filmet. 

Kicsit a kötelességemnek éreztem, hogy készüljön egy újabb film, amely inspirálhatja a mostani fiatalokat, mint engem és a kortársaimat Egér.

Eredetileg kilenc hónapos forgatást terveztek, de a Covid miatt egy évvel tovább készült a film, amelynek a végkifejlete a tokiói olimpia volt, még ha az ott remélt katarzis el is maradt.

– Ha ez egy játékfilm lenne, amiben van egy világméretű járvány, diadalok, kudarcok, szerelem és még egy kutya is, akkor azt mondhatnánk, hogy a forgatókönyvíró nagyon túltolt valamit. Mi pedig éppen ezt kaptuk az élettől – összegezte Pálinkás Norbert rendező.

Valódi dokumentumfilm?

A Katinka című alkotás – csakúgy, mint a Chicago Bulls aranykorszakáról szóló Last Dance, amely Michael Jordan erős befolyása alatt készült – nem tekinthető klasszikus dokumentumfilmnek, hiszen Hosszú a vőlegényével, Gelencsér Mátéval együtt a stáblistában is szerepel, mint executive producerek, és komoly beleszólásuk volt a végeredménybe, ami az objektivitást szinte lehetetlenné teszi.

Ettől függetlenül exkluzív gyerekkori és közelmúltbeli felvételekkel színesített betekintést nyerhetünk napjaink egyik legsikeresebb magyar sportolójának útjába a győzelem robotszerű hajszolásától odáig, hogy megtalálja a boldogságát és ki tudja mondani, eltávolodott az Iron Ladytől. És azt is, hogy:

már nem kell a világ legjobbjának lennie.

Ennek fényében készül a június 18-án rajtoló budapesti világbajnokságra is: – Azon leszek, hogy egy érmet szerezzek, aztán majd meglátjuk.

Borítókép: Hosszú Katinka a róla szóló film plakátjával (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.