A női válogatott hatalmas csata után ezüsttel zárta a hazai vb-t

Ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a női vízilabda-válogatott, miután a szombati döntőben 9-7-re kikapott a címvédő Egyesült Államok csapatától.

2022. 07. 02. 21:07
Budapest 20220702 Vizes VB NŐI Vizilabda Amerika Magyarország mérkőzés döntő foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat este a magyar női válogatottra várt annak a feladatnak a végrehajtása, amely 2008 óta egy csapatnak sem sikerült, nevezetesen legyőzni az Egyesült Államok együttesét egy világverseny döntőjében. A pekingi olimpián Hollandia egy góllal, 9-8-ra gyűrte le az amerikaiakat, azóta három-három olimpiai és világbajnoki címmel lettek gazdagabbak a tengerentúliak.

Nekik tehát természetes, hogy a fináléban szerepelnek, a mieinknek viszont korántsem az, legutóbb 2005-ben járt vb-döntőben a magyar csapat, akkor győztesen távozott – éppen az USA válogatottját győztük le 10-7-re. Hasonló eredmény esetén ezúttal sem panaszkodtunk volna.

Mindkét csapat kissé idegesen kezdte a mérkőzést, a támadóidő lepergett, próbálkozások nemigen akadtak. Két és fél perc elteltével viszont Gurisatti Gréta lövése utat talált a kapuba. Ezután a vendégek éppen az ő kiállítását kihasználva egyenlítettek, röviddel később pedig a vezető gólt is megszerezték.

Az első negyed Keszthelyi Rita blokkjával zárult, a második pedig a magyar csapatkapitány jól helyezett góljával indult. Gyors gólváltást követően – magyar részről ismét Gurisatti volt eredményes – 3-3-ra módosult az állás, a nagyszünetben azonban újra a címvédő vezetett (4-3).

A harmadik játékrész kezdetén a találkozó során először kettőre nőtt az amerikai előny. Gurisatti szépített, Rybanská Natasa kipontozódásánál azonban büntetőhöz jutottak a vendégek, amit Musselman magabiztosan értékesített. Válogatottunknak innen már nem volt visszaút, a negyed végére három góllal vezetett az ellenfél. (7-4)

A magyar támadásokból hiányzott a kakaó, a vendégek viszont élni tudtak a lehetőségeikkel, négy gólra elhúztak.

A zárónegyed közepére megrázták magukat Bíró Attila tanítványai, Szilágyi Dorottya és Máté Zsuzsanna is betalált, alig több, mint egy perccel a mérkőzés vége előtt pedig Keszthelyi is eredményes volt, így felcsillant a remény a mieink előtt. Végül Musselman döntötte el a világbajnoki cím sorsát, újabb ötméteresével beállította a 9-7-es végeredményt.

Az Egyesült Államok válogatottja zsinórban negyedszer, összességében hetedszer lett világbajnok, míg a magyar nemzeti csapat a 2013-as vb-bronz után szerzett újra érmet, ezúttal ezüstöt.

Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Döntő:
Egyesült Államok–Magyarország 9-7 (2-1, 2-2, 3-1, 2-3)
a magyar csapat gólszerzői: Gurisatti 3, Keszthelyi 2, Máté, Szilágyi 1-1

További eredmények:

bronzmérkőzés:
Olaszország–Hollandia 5-7 (2-1, 2-1, 0-2, 1-3)

az 5. helyért:
Spanyolország–Ausztrália 8-5 (2-0, 1-1, 3-1, 2-3)

a 7. helyért:
Franciaország–Görögország 7-16 (2-5, 1-3, 2-5, 2-3)

Borítókép: Gurisatti Grétát (kék sapkában) nem tudták megállítani az amerikaiak (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.