Hosszú Katinka világcsúcsát egy 15 éves csodaúszó döntheti meg

Minden idők harmadik legjobb idejét úszta a 15 éves Summer McIntosh 400 vegyesen, amelyen 2017 óta ő az első nő, aki át tudta törni a négy perc harminc másodperces határt. Az edzője meghalt, az apja rákos, de a kanadai lány mindent kibír, és akár már idén, a budapesti vb-n megdöntheti Hosszú Katinka riói olimpián úszott elképesztő világcsúcsát.

2022. 03. 11. 6:14
Canada's Summer McIntosh competes in a heat for the women's 800m freestyle swimming event during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Tokyo Aquatics Centre in Tokyo on July 29, 2021. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Fotó: AFP/Jonathan NACKSTRAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 14 évesen szerepelt a tokiói olimpián, és 400 gyorson alig maradt le az éremről, kanadai országos csúcsot úszva negyedik lett. Summer McIntosh teljesítménye nem csak annak fényében volt figyelemre méltó, hogy igen fiatalon robbant be a nemzetközi élmezőnybe.

Már az csodával ért fel, hogy egyáltalán kibírta a Tokióba vezető utat.

Itthon is hallhattuk úszóktól, hogy a koronavírus-járvány alapjaiban felforgatta a felkészülésüket és az életüket, nehéz volt alkalmazkodniuk az új világrendhez. Láthattunk olyan könnyeket is Tokióban, amelyeket akkor még nem érthettünk igazán. Például Kapás Boglárkáét, aki a 200 pillangón elért negyedik helye után sírta el magát a kamera előtt.

Később kiderült, hogy tavaly februárban elveszítette a húgát, neki nem a Covid, hanem a fájdalmas gyász vetett árnyékot az olimpiájára.

Summer McIntosh fiatal kora ellenére már sok mindent megért. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Hasonló nehézségekkel kellett megküzdenie Tokió előtt McIntoshnak is, mindössze 14 évesen. Ő az edzőjét gyászolta, Kevin Thorburn 2020 áprilisában halt meg, nem sokkal a világjárvány kitörése után.

A fiatal úszó talán épp kezdett volna lelkileg talpra állni élete egyik fontos szereplőjének az elvesztése után, amikor tavaly januárban újabb csapás érte: az édesapját, Greget rákos betegséggel diagnosztizálták.

Kemény döntést kellett meghoznia a családnak, amely három részre szakadt. A rákkal küzdő apa Toronto belvárosába, a klinika közelébe költözött a kezelések miatt, Summer az anyjával albérletbe ment a külvárosi Scarborough-ba, ahol az olimpiára készült, a testvére, a műkorcsolyázó Brooke pedig a családi házban maradt az Etobicoke városrész mellett. Így próbálták minimalizálni a Covid-fertőzés kockázatát.

Képzelhetjük, hogy nem volt könnyű az olimpiai felkészülés. Az persze sosem az, de Summer McIntosh esetében nem a testi, hanem a lelki megpróbáltatások jelentették az igazi kihívást.

– Mindenki megvívta a maga harcát a járvány alatt, de ő elveszítette az edzőjét teljesen váratlanul. Aztán meg az apja... Egész jól állta az ütéseket – mondta a CBC-nek Summerről az anyja, Jill Horstead, aki maga is kanadai válogatott úszó volt.

Már világcsúcsára pályázik

McIntosh a múlt hét végén döbbenetes időt úszott egy torontói versenyen. Négyszáz vegyesen 4:29,12-vel nyert, ami egyrészt simán aranyat ért volna Tokióban (csaknem három másodpercet vert az olimpiai bajnok Ohasi Jui győztes idejére, Hosszú 4:35,98-cal ötödik lett), másrészt minden idők harmadik legjobb eredménye.

Az első – ma még – Hosszú világrekordja a 2016-os riói olimpiai döntőből (4:26,36), a második pedig a kínai Je Si-ven korábbi, a maga idejében doppinggyanúval is illetett világcsúcsa a 2012-es londoni játékok fináléjából (4:28,43).

2017 óta McIntosh az első női úszó, aki a 4 perc 30 másodperces határt áttörve teljesítette a 400 vegyest. Erre egyébként előtte mindössze négyen voltak képesek: Hosszú és Je mellett az ausztrál Stephanie Rice és a zimbabwei Kirsty Coventry.

Amikor Tokióban feltűnt a kanadai csodaúszó, egyértelmű volt, hogy övé a jövő, de a jelek szerint hamarabb érhet fel a csúcsra, mint sejteni lehetett. Ha így folytatja, McIntosh nemcsak az idén június–júliusi budapesti világbajnokság legfőbb aranyesélyese lehet 400 vegyesen, de a magyar közönség előtt döntheti meg Hosszú Katinka világcsúcsát, ami egészen mostanáig utolérhetetlen űridőnek számított.

Mindeközben a 32 éves Hosszú pályafutása a természet törvényei szerint a végéhez közeledik, a háromszoros olimpiai bajnok február végén Mexikóban karrierje vélhetően legrosszabb eredményét érte el 400 vegyesen a 4:56,99-es idejével.

Borítókép: Summer McIntosh a tavaly nyáron megrendezett tokiói olimpián úszik (Fotó: AFP/Jonathan Nackstrand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.