Valter Attila megfőtt a 40 fok feletti hőségben, még soha nem járt így

Dél-Franciaországban zajlik, ma fejeződik be a 46. Okcitán négynapos országúti kerékpáros körverseny, a mezőnyben pedig ott van Valter Attila is. A Groupama–FDJ 24 éves magyar bringása a szombati királyetapon olyat élt át, amit elmondása szerint eddig még sohasem versenyzői pályafutása során.

Magyar Nemzet
2022. 06. 19. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Okcitán körverseny szombati harmadik, egyben „királyszakaszát”, a Sigean és a Les Angles közötti 188,7 kilométeres etapot a kanadai Michael Woods (Israel–Premier Tech) nyerte, a mezőny egyetlen magyar kerékpárosa, Valter Attila (Groupama–FDJ) pedig nagyon megszenvedett a hőséggel, s közel fél óra hátránnyal a 75. helyen zárt a Pireneusokban.

Az Eurosport.hu beszámolója szerint Franciaország déli területein az utóbbi napokban már-már sivatagi hőség tombolt, a helyi hírek szerint a hőmérséklet rekordokat döntött; az év során ilyen korán még soha nem volt 40 fok feletti hőség. A szervezők ezért a második szakaszt alaposan lerövidítették, 120 kilométert lecsíptek belőle, így 34 kilométer maradt. Szombaton nem volt könnyítés, és az etap igencsak megviselte Valter Attilát.

Ez volt a szakasz, a befutó 1842 méteren – kemény erőpróba volt:

„Valószínűleg napszúrást kaptam. A szakasz elején még jók voltak a lábaim, de aztán teljesen megfőttem. Nem szokott velem ilyen történni, úgyhogy most nem tudom, mitől lehetett” – írta az Eurosport Hungarynek.

A Groupama–FDJ kerékpárosa azzal a csoporttal ért be a célba, amely 28:13 percet kapott a szakaszgyőztes Woodstól, s hozzátette, a hőség már eddig is alaposan megterhelte a szervezetét, de nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk.

„Számomra az volt a legrosszabb, hogy mindenhol maxon nyomatták a légkondit, mert különben elviselhetetlen volt a meleg. Ment a buszban, a szállodában, mindenhol. Ettől eléggé bedurrant az arcüregem és a torkom is. Erre jött ma a napszúrás, szóval »kellemes« napom volt. De már minden »okés« – írta este versenyzőnk.

A szombati szakaszt egyébként kilencen feladták, a mezőny végén a 126-130. helyeken betekerők pedig háromnegyed órát kaptak a győztestől. Valter Attila az összetettben a 68. helyen áll.

A verseny ma egy sprintereknek kedvező, 188,3 kilométeres szakasszal zárul, s erről Eurosport 1-en 18.30-tól egyórás összefoglaló lesz.

Borítókép: Ilyen helyeken tekergett a mezőny (Forrás: Twitter/La Route d'Occitanie - La Dépêche du Midi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.