Kovács Kokó már nem főtitkára a nemzetközi bokszszövetségnek

Nem volt előzménye, de távozott posztjáról Kovács István, a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség eddigi főtitkára. A káosz továbbra is nagy a fennmaradásért harcoló sportágban.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 20:47
20220212 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló 66. Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny 5. nap. Eredményhirdetés. képen: Kovács István, Kokó olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkára Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul távozott a posztjáról Kovács Kokó István a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) főtitkári posztjáról. Nem egyedül, más tisztségviselők helye is hirtelen megüresedett. Az Inside the Games adott erről először hírt, és felsorolja a magyar sportvezető sportolóként elért eredményeit: Kokó amatőr olimpiai, világ- és Európa-bajnok, profi világ- és Európa-bajnok volt korábban.

Az olimpiai bajnok sportolót múlt év márciusában nevezték ki, utódja ügyvivőként a görög George Yerolimposz lett, aki korábban 16 éven át dolgozott a karate nemzetközi és európai szövetsége főtitkáraként. A 62 éves Yerolimposz közgazdász végzettséggel rendelkezik, hosszú évek óta részt vesz az élsport irányításában, többek között igazgató volt a 2004-es athéni olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságában, a Görög Olimpiai Bizottság igazgatótanácsának tagja és a Görög Triatlon Szövetség elnöke is volt. Kovács István elhagyott posztjára augusztus 15-ig lehet pályázni.

 

Kovács Kokó István
Fotó: Nemzeti Sport/Veres Viktor

Az IBA manapság a sportág jövőjéért küzd, hiszen a NOB kihagyta az ökölvívást a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjából, Tokióban pedig nem az IBA rendezhette meg a versenyeket tavaly. A Nemzeti Sport azt írja, hogy Kovács István egy informális beszélgetés során már megfogalmazta aggályait az IBA orosz elnökével, Umar Kremljovval kapcsolatban, azt sem feledve, hogy a NOB-bal változatlanul kibékíthetetlennek tűnik az IBA viszonya, ráadásul nemcsak az elnök, hanem a főszponzor Gazprom is orosz – ez pedig manapság nagy hátrány a sport világában.

– A regnáló Umar Kremljovnak Boris van der Vorst személyében holland kihívója lehet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban nyilván örülnének, ha ő lenne az IBA új vezetője, hiszen így a tokióival ellentétben a párizsi olimpia ökölvívótornáját talán újra az ökölvívó-szövetség rendezhetné. Viszont az IBA pénzét Kremljov hozta, így kérdés, hogy más irányítással miként festene az IBA gazdasági háttere – ennyi az, amit néhány hete Kokó a forrongó IBA-val kapcsolatban mondhatott, a mostani fejleményekre egyelőre nem kívánt reagálni.

Borítókép: Kokó nemzetközi sportvezetői karrierje egyelőre megszakadt (Fotó: Nemzeti Sport/Veres Viktor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.