A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Zárásként vereség és holtversenyes utolsó helyezés

Rapport Richárd az utolsó fordulóban világossal kikapott az azeri Tejmur Radzsabov ellen a Madridban véget ért sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján, s 5,5 ponttal holtversenyben a 7–8. helyen végzett. Teljesítménye az ígéretes kezdés után a verseny második felében alaposan visszaesett. Nemcsak a helyezést, hanem a játszmák minőségét tekintve is.

Magyar Nemzet
2022. 07. 04. 21:19
RAPPORT Richárd
Wijk aan Zee, 2022. január 30. Rapport Richárd nemzetközi sakknagymester a Tata Steel sakkversenyen a hollandiai Wijk aan Zeeben 2022. január 29-én. MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak Fotó: Olaf Kraak
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rapport Richárd az utolsó fordulóban megpróbált nagyot alkotni, de csúnyán ráfázott. Világossal gyanús tisztáldozatot hozott az azeri Tejmur Radzsabov ellen, aki könnyedén hárította a fenyegetéseket, s gyorsan érvényesítette az anyagi fölényt, Rapport a 33. lépésben feladta a játszmát.

A magyar nagymester így összességében kilenc döntetlen mellett egy győzelemmel és négy vereséggel, sakknyelven három mínusszal, a lengyel Jan-Krzysztof Dudával holtversenyben a 7–8. helyen végzett a nyolcfős mezőnyben.

Rapport jól kezdte a tornát, az ellenfelei érezhetően tartottak tőle. Eleinte ő maga sem vállalta a kockázatos változatokat. A 2. fordulóban Firouzja ellen nyerést hagyott ki a végjátékban, a 3.-ban viszont ő állt kritikusan a kínai Ting Li-zsen ellen. A 7. fordulóban aztán túlzott rizikót vállalt az éllovas Jan Nyepomnyascsij ellen. Lélektanilag ez érthető volt, hiszen nyernie kellett volna annak érdekében, hogy versenyben maradjon a végső győzelemért. A vereséget egyből a Duda elleni sikerrel javította, de ez csak pillanatnyi fellángolás volt, hiszen ezután újabb két vereség következett Firouzja, majd Ting Li-zsen ellen, amivel a közepes szereplés esélye is elillant.

A kelleténél élesebb bírálatra azonban nincs okunk, Rapport Richárd pályafutása során először szerepelt a világbajnok-jelöltek között. Ha olyan állhatatosan készül tovább, mint az elmúlt egy évben, akkor azt is megelőlegezhetjük, hogy nem is utoljára. Persze ha tartja magát korábbi döntéséhez, akkor ez már nem – csak – a magyar sakkozás kérdése lesz.

A tornát, miként az már az utolsó előtti forduló előtt eldőlt, ismét Nyepomnyascsij nyerte, így ő hívhatja ki a világbajnok Magnus Carlsent.

Sakkvilágbajnok-jelöltek tornája, a végerdmény: 1. Nyepomnyascsij (orosz) 9,5 pont, 2. Ting Li-zsen (kínai) 8, 3–4. Radzsabov (azeri), Nakamura (amerikai) 7,5, 5. Caruana (amerikai) 6,5, 6. Firouzja (francia) 6, 7–8. Rapport, Duda (lengyel) 5,5-5,5.

Borítókép: Rapport Richárd teljesítménye a verseny második felére visszaesett

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.