Magnus Carlsen akár le is mondhat a világbajnoki címről

Az utolsó forduló előtt matematikailag is eldőlt, hogy Jan Nyepomnyascsij nyeri a sakkvilágbajnok-jelöltek Madridban zajló tornáját, ami éppen a Rapport Richárd elleni partija után vált bizonyossá. Az orosz nagymester tehát másodszor is kihívhatja az uralkodó világbajnokot, csakhogy Magnus Carlsen a decemberi győzelme után azt mondta, akárki ellen nem kívánja megvédeni a címét.

2022. 07. 03. 17:35

Az utolsó forduló előtt matematikailag is eldőlt, hogy Jan Nyepomnyascsij nyeri a sakkvilágbajnok-jelöltek Madridban zajló tornáját, ami éppen a Rapport Richárd elleni partija után vált bizonyossá. Az orosz nagymester tehát másodszor is kihívhatja az uralkodó világbajnokot, csakhogy Magnus Carlsen a decemberi győzelme után azt mondta, akárki ellen nem kívánja megvédeni a címét.

A 13. forduló előtt Jan Nyepomnyascsij két ponttal vezetett az amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ting Li-zsen előtt, akik tehát csak akkor érhették volna utol, ha az orosz nagymester elveszti az utolsó két partiját, ők pedig, legalábbis az egyikük, kétszer is nyernek.

A minimális esély vasárnap délután szertefoszlott. Nyepomnyascsij éppen Rapport Richárddal találkozott, s világossal érthetően olyan változatot választott, ami nem túl sok bonyodalmat ígért. A 17. lépésben kikényszerített vezércsere után teljesen egyenlőre egyszerűsödött az állás. Rapport becsületére legyen mondva, nem egyezett bele az azonnali remibe, próbálkozott a végjátékban, a felek végül a 34. lépés után adták döntetlenre a játszmát.

A Covid miatt 2020–21-ben két lépcsőben aratott diadal után Jan Nyepomnyascsij másodszor is megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját, tehát jövőre ismét ő hívhatja ki Magnus Carlsent. Legalábbis elméletileg.

A két sakkozó tavalyi év végi világbajnoki címmérkőzését a norvég uralkodó hatalmas fölénnyel, 7,5-3,5 -re nyerte meg, ami után különös mondatot engedett meg magának egy podcast-interjúban.

Ha Firouzján kívül valaki más nyeri meg a vb-jelöltek tornáját, nem valószínű, hogy én játszom a következő világbajnoki mérkőzést.

Carlsen azért ragadtatta magát erre a nyilatkozatra, mert, miként fogalmazott, nem tudott igazán örülni az újabb vb-győzelmének. Sőt azt sem rejtette véka alá, hogy Nyepomnyascsijt nem tartotta méltó kihívónak.

Nos, Carlsennel olyasmi történt, ami csak nagyon ritkán: rosszul mérte fel az erőviszonyokat. Az irániból lett ifjú francia nagymesternek szemernyi esélye sem volt a győzelemre, jelenleg a holtversenyes utolsó helyen áll a madridi versenyen.

A következő címmeccs, a világbajnoki cím sorsa persze már napok óta foglalkoztatja a közvéleményt. Az egyik ilyen irányú bejegyzésre Carlsen válaszolt is a Twitteren.

„A kocsimat tenném rá, hogy boldogan játszol majd Nepo (Nyepomnyascsij beceneve – a szerk.) ellen” – írta valaki Rimbaud név alatt, amire Carlsen váratlanul ekképpen válaszolt:

Nem engedhetem meg, hogy ezt tedd, haver, a felelősségteljes szerencsejáték nagykövete vagyok.

Akkor tehát ezt a mondatot kellene elemezni... 

Egyelőre jobban tesszük, ha maradunk a tényeknél. Decemberben adott borús nyilatkozata óta semmi sem árulkodik arról, hogy Magnus Carlsen megcsömörlött a sakkozástól. Megnyerte a hagyományos tornát Wijk aan Zee-ben, mad júniusban hazai környezetben, Stavangerben is diadalmakodott egy szuperversenyen. Továbbra is hatalmas, hatvanpontos előnnyel, 2864 Élő-ponttal vezeti a világranglistát (amelyen a nyolcadik).

Az újabb címmeccs jövőre esedékes, addig még sok víz lefolyik a Dunán. Jan Nyepomnyascsij mindenesetre bizonyította, hogy a tavalyi sikere nem a véletlen műve, ha a világranglista – amelyen a madridi torna előtt csupán a 7. volt – nem is ezt mutatja, egyértelműen ő a második legjobb sakkozó Magnus Carlsen mögött.

S persze van még egy, nekünk az újabb vb-döntőnél is fontosabb kérdés: vajon Rapport Richárd tartja-e magát a tervéhez, s a jövőben valóban román színekben versenyez-e?

Nincsenek ennek ellentmondó hírek, csupán annyit rögzíthetünk, a magyar nagymester jelenleg egy mínusszal (tíz döntetlen mellett egy győzelem, két vereség) áll a viadalon. A szereplése nem tekinthető kudarcnak, de azért elmarad a várakozástól.

De szép is lenne, ha Magnus Carlsenhez hasonlóan Rapport Richárd is meggondolná magát!

Az állás a hétfői, utolsó forduló előtt: 1. Nyepomnyascsij 9 pont, 2. Nakamura 7,5, 3. Ting 7, 4. Caruana, Radzsabov 6,5-6,5, 6. Rapport 5,5, 7. Duda, Firouzja 5-5

Borítókép: Jan Nyepomnyascsij (balra) újra kihívhatja Magnus Carlsent (Fotó: Chess.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.