időjárás 16°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Sakk-matt: Rapport Richárd román színekben folytatja

Novák Miklós
2022.05.27. 09:54 2022.05.27. 14:31
Sakk-matt: Rapport Richárd román színekben folytatja

Már csupán technikai részletek vannak hátra és csak az időpont kérdéses, de maga a döntés megszületett: a legjobb magyar sakkozó, a világbajnokjelöltek tornájára készülő Rapport Richárd román színekben folytatja a pályafutását. A Superbet cég szerb származású román tulajdonosa, Sacha Dragic tett a világbajnoki címre törő sakkozónak visszautasíthatatlan ajánlatot. Az üzletember euróban mérve százezres nagyságrendű, továbbá teljes körű szakmai támogatást biztosít a már évek óta Belgrádban élő magyar nagymesternek. Korábbi nagyságok közül Ribli Zoltán megérti, Verőci Zsuzsa kárhoztatja a világbajnok-jelölt magyar nagymester döntését.

– A nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett elé, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Úgy tudom, Ricsi döntött, és elfogadta az ajánlatát, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz – idézi a hírt a magyar sajtóban elsőként közlő 24.hu Rapport Tamást, Rapport Richárd édesapját.

Mindezt Rapport Tamás lapunknak is megerősítette, nem elhallgatva a csalódottságát, hogy a fia pályafutását itthon a vállveregető dicséreten kívül teljes közöny övezi. Rapport Richárd, mint általában, személyesen nem kommentálta ezt az értesülést sem.

Az említett személyes találkozónak megágyazott, hogy Rapport Richárd májusban az említett versenyen sakkozott. Igaz, Bukarestben a tudása alatt teljesített, csupán kilencedik lett a versenyen, de ennek eltörpül a jelentősége amögött, hogy Rapport márciusban bejutott a világbajnokjelöltek nyolcfős mezőnyébe, azaz a június 17-én kezdődő madridi tornán Magnus Carlsen kihívásának a jogáért játszhat.

A felesége szerb, de versenyezhetne magyarként

Sacha Dragic motivációja a sakkszereteten felül is érthető. Rapport felesége, az ugyancsak sakkozó Jovana Vojinovics szerb, a házaspár évek óta Belgrádban él, igaz, éppen a sakkozó kérésére a magyar szövetség honosította a feleségét, aki akár már magyar színekben is versenyezhetne, de a történtek után erre aligha kerül sor.

Úgy is megközelíthetjük az ügyet, már csupán az a kérdés, hogy ezen a világbajnokjelöltek tornáján Rapport még magyar vagy már román színekben szerepel. Információink szerint a Román Sakkszövetség már benyújtotta a kérvényt a nemzetközi szervezethez, a FIDE-hez, az „átigazolás” díja durván 50 ezer euró, ami a romániai vállalkozónak nem tétel.

Fontos rögzíteni, hogy nem egyszeri felvillanásról van szó, a 26 éves Rapport évek óta a nemzetközi elit egyik legtehetségesebb versenyzője. Korábban hiányzott belőle az a fajta céltudatosság, ami az igazán nagy eredmények eléréséhez szükséges, ám az elmúlt egy-két évben ez érezhetően megváltozott, letisztult a játéka, már nem vállal mindenáron gyanús megnyitásokat, az eredti stílusa ugyanakkor megmaradt. Ennek köszönheti látványos sikerét, hogy bekerült a világbajnokjelöltek közé, továbbá a világranglistán előretört az ötödik helyre.

Ribli Zoltán a magyar szövetséget ostorozza

A hír sokkolta a magyar sakktársadalmat. Ribli Zoltán, az 1978-ban olimpiai bajnok sakkcsapat tagja, aki egy időben maga is volt Rapport edzője, ironikusan kommentálta a hírt.

– A Magyar Sakkszövetség, köszöni, jól elvan, csak azok zavarják, akik értenek a sakkhoz. Legyenek bár aktív játékosok vagy edzők. Portisch Lajost elűzték, jómagam, miért is tagadnám, perben állok a szövetséggel, Almási Zoltán abbahagyta a versenyzést, Lékó Péter az egyik legkeresettebb edző, csak éppen külföldön. Most pedig Rapportot is elveszítjük. Hatalmas veszteség, de előre borítékolom, a szövetség vezetői ezen is gyorsan túllépnek

– mondta az érdeklődésünkre Ribli Zoltán, egykoron maga is világbajnokjelölt, hozzátéve, nem csupán pénzről szól a döntés, Rapport teljes körű szakmai, erkölcsi támogatást kaphat Sacha Dragictól.

– Azokat az embereket, magamat is beleértve, akik hasonló súllyal tudnának tárgyalni Rapporttal, akikre a magyar sakk, kimondom, korszakos tehetsége hallgatna, szép lassan, tudatosan félreállították – kesergett Ribli Zoltán.

A 24. hu megkereste Kapás Róbertet, a Magyar Sakkszövetség főtitkára azonban érdemi válasszal nem tudott szolgálni az ügyben.

– Szabó László szövetségi elnök úr kifejezett kérése az, az is jelenjen meg, hogy Rapport Richárd a magyar sakk legnagyobb értéke, Magyarország, az MSSZ és a teljes magyar sakkcsalád szurkol neki, támogatja, és számít rá – írta a főtitkár a lapnak.

Verőci Zsuzsa nem tudja elfogadni a döntést

– Szívet cseréljen az, aki hazát cserél – Verőci Zsuzsa nem hallgatta el a véleményét lapunknak nyilatkozva. – A válogatottság nekem mindig szent volt, ezért semmilyen körülmények között nem tudom elfogadni Rapport Richárd döntését – folytatta a nők között egykori szintén világbajnok-jelölt, a sakkolimpiákon négyszer ezüst-, kétszer pedig bronzérmes csapat tagja.

Négytől ötig bástyavégjáték

Verőci Zsuzsa a magyar sakkozás kiemelkedő alakja, nagy idők nagy tanúja, hetvenévesen is aktív szereplője a nemzetközi sakkéletnek.

Arra is emlékeztetett, Rapport legutóbb a 2017-es Európa-bajnokságon szerepelt a magyar csapatban, már a 2018-as sakkolimpián is lemondta a részvételt, ahogy idén, a július végén kezdődő, az indiai Chennaiban esedékes sakkolimpián sem vállalta a játékot. Utólag már értjük, hogy miért.

Vercői Zsuzsa FIDE-bíróként a mai napig járatos a nemzetközi sakkéletben, szerinte elképzelhetetlen, hogy az országváltás június 17-ig végbe menjen. Korábbi nemzetközi példák alapján ez a procedúra akár egy évig is elhúzódhat.

Ha hihetünk Rapport Tamásnak, a kocka el van vetve. De talán mégsem késő cselekedni.

Borítókép: Jól megfontolta?

Rapport román színekben

Lépett a Román Sakkszövetség Rapport Richárd átigazolása ügyében

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.