A legjobb magyar síeredmények romániai és izraeli szála

Csíkszeredai születésűként Miklós Edit és Szőcs Emőke is román színekben kezdte pályafutását, de mindketten Magyarországot képviselve érték el legjobb olimpiai eredményüket.

Magyar Nemzet
2022. 05. 27. 14:56
Miklós Edit
Krasznaja Poljana, 2014. február 18. A magyar Miklós Edit a 2014-es szocsi téli olimpia alpesi-síversenyei nõi óriás-mûlesiklásának elsõ futamában a Krasznaja Poljana-i Roza Hutor Síközpontban 2014. február 18-án. (MTI/EPA/Justin Lane) Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sísportokban sem Magyarország, sem Románia nem számít komoly erőnek a nemzetközi élmezőnyben. Aztán a 2000-s évtized végén feltűnt az alpesisí-világkupában a csíkszeredai születésű Miklós Edit, aki néhány pontot is szerzett, román színekben.

2010-ben a vancouveri olimpián megsérült, s még ebben az évben megkapta a magyar állampolgárságot. Bár a román szövetség mindent megtett, hogy akadályozza a zászlóváltást, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) átlátta, hogy

Miklós döntésének hátterében magyar származása áll.

Miklós Edit később magyar színekben két világkupa-dobogót ünnepelhetett, a szocsi olimpián pedig hetedik lett lesiklásban, ami a legjobb, magyar színekben elért síeredmény a téli olimpiák történetében.

SZÕCS Emõke
Szőcs Emőke a 2018-as, phjongcshangi olimpián (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Miklóssal nagyjából egy időben váltott románról magyar színekre a szintén csíkszeredai Szőcs Emőke. Ő nem ért el akkora sikereket, mint az alpesisíző, de azok után, hogy kvótaszerzése ellenére nem került be a Vancouverbe utazó román csapatba, 2014-ben biatlonban, 2018-ban pedig sífutásban indulhatott a téli olimpián, mindkétszer Magyarországot képviselve.

Szőllős Barnabás
Szőllős Barnabás a pekingi olimpián (Fotó: AFP/Joe Klamar)

Volt viszont síző, akit a közelmúltban elveszített Magyarország. A Szőllős család és a hazai síszövetség között fokozatosan romlott a viszony, s bár ennek volt pénzügyi vetülete is, nem ez, hanem a két fiú, Benjamin és Barnabás vitatott eltiltása adta meg a végső lökést az országváltás felé. Benjaminék húga, Noa már az izraeli zászlót vitte az idei pekingi ötkarikás játékok megnyitóján, bátyja, Barnabás pedig szintén a közel-keleti ország képviseletében szerzett olimpiai pontot kombinációban.

Borítókép: Miklós Edit magyar népi mintás síruhában lett hetedik a szocsi olimpián (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.