időjárás 26°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

A legjobb magyar síeredmények romániai és izraeli szála

Magyar Nemzet
2022.05.27. 14:56
A legjobb magyar síeredmények romániai és izraeli szála

Csíkszeredai születésűként Miklós Edit és Szőcs Emőke is román színekben kezdte pályafutását, de mindketten Magyarországot képviselve érték el legjobb olimpiai eredményüket.

A sísportokban sem Magyarország, sem Románia nem számít komoly erőnek a nemzetközi élmezőnyben. Aztán a 2000-s évtized végén feltűnt az alpesisí-világkupában a csíkszeredai születésű Miklós Edit, aki néhány pontot is szerzett, román színekben.

2010-ben a vancouveri olimpián megsérült, s még ebben az évben megkapta a magyar állampolgárságot. Bár a román szövetség mindent megtett, hogy akadályozza a zászlóváltást, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) átlátta, hogy

Miklós döntésének hátterében magyar származása áll.

Miklós Edit később magyar színekben két világkupa-dobogót ünnepelhetett, a szocsi olimpián pedig hetedik lett lesiklásban, ami a legjobb, magyar színekben elért síeredmény a téli olimpiák történetében.

SZÕCS Emõke
Szőcs Emőke a 2018-as, phjongcshangi olimpián (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Miklóssal nagyjából egy időben váltott románról magyar színekre a szintén csíkszeredai Szőcs Emőke. Ő nem ért el akkora sikereket, mint az alpesisíző, de azok után, hogy kvótaszerzése ellenére nem került be a Vancouverbe utazó román csapatba, 2014-ben biatlonban, 2018-ban pedig sífutásban indulhatott a téli olimpián, mindkétszer Magyarországot képviselve.

Szőllős Barnabás
Szőllős Barnabás a pekingi olimpián (Fotó: AFP/Joe Klamar)

Volt viszont síző, akit a közelmúltban elveszített Magyarország. A Szőllős család és a hazai síszövetség között fokozatosan romlott a viszony, s bár ennek volt pénzügyi vetülete is, nem ez, hanem a két fiú, Benjamin és Barnabás vitatott eltiltása adta meg a végső lökést az országváltás felé. Benjaminék húga, Noa már az izraeli zászlót vitte az idei pekingi ötkarikás játékok megnyitóján, bátyja, Barnabás pedig szintén a közel-keleti ország képviseletében szerzett olimpiai pontot kombinációban.

Borítókép: Miklós Edit magyar népi mintás síruhában lett hetedik a szocsi olimpián (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.