Egy Magyarországot viharosan elhagyó síző vitte az izraeli zászlót

Pekingben pénteken megtartották a téli olimpia megnyitóünnepségét, amelyen a küldöttségek bevonulásán az izraeli csapat zászlóját a 19 éves Szőllős Noa vitte, aki néhány éve még a magyar alpesísport nagy ígérete volt. 2020-ban azonban már izraeliként lett ezüst- és bronzérmes a téli ifjúsági olimpián. Most Pekingben a hat izraeli versenyző között ott van Noa bátyja, Szőllős Barnabás is. Számunkra mindenképpen sajnálatos a történetük.

2022. 02. 04. 16:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szőllős család viharos távozása Magyarországról Izraelbe 2017 végén nagy port vert fel a magyar sísportban. A Nivelco Ski Team családi síegyesületként lett ismert, amelyben három fiatal, nagyon tehetséges versenyző készül, akik testvérek, az egyesület vezetői pedig a szüleik. A klub és a Magyar Síszövetség azonban összeveszett, a vita tárgya pedig alapvetően az volt, hogy a szövetségnek hogyan, és anyagilag milyen mértékben kellene támogatnia a Szőllős gyerekek felkészülését. Szőllősék azzal indokolva, hogy magyar szövetséggel tarthatatlan kapcsolatuk alakult ki, úgy döntöttek, hogy országot váltanak. A három sportoló, az akkor 14 esztendős, hétszeres magyar bajnok Noa, a 19 éves, a 2016-os ifjúsági olimpián szlalomban hetedik, tizennyolcszoros bajnok Barnabás és a szintén tizennyolcszoros magyar bajnok, 21 esztendős Benjamin izraeli színekben folytatta a pályafutását. Ez azért is történhetett meg, mert a családfő, Szőllős Péter a magyar mellett izraeli állampolgársággal is rendelkezik.

A szövetség és a család között már 2017 tavaszán nagy botrány robbant ki, amikor a szövetség „nem megfelelő sportorvosi engedéllyel való versenyzés” miatt brutális eltiltást mért ki a három fiatalra. Noát egy évre, Barnabást és Benjamint két évre tiltotta el – ilyen mértékű eltiltást nem szoktak rendezetlen sportorvosi engedélyekért kiróni. Többszöri tárgyalások után a büntetéseket csökkentették, de a család számára nem elégséges mértékben: Noáét eltörölték ugyan, ám a fiúk esetében kilenc hónap megmaradt. Így ők nem vehettek részt sem hazai, sem pedig nemzetközi versenyen, és ezzel, eldőlt, hogy nem juthatnak ki a 2018-as phjongcshangi téli olimpiára sem – pedig legalább az egyikük bizonyosan kijutott volna.

 S végleges szakítás történt.

– A 2016-os eredményességi bónuszt leszámítva soha nem támogatták a munkánkat. Ilyen esetekben mindig két oldala van az éremnek: a szövetség oldala, hogy az erőforrásaikat mire használja fel. A szülők része pedig, hogy a gyerekeknek önerőből finanszírozni kell mindent, ami a versenyzésükkel, felkészülésükkel kapcsolatos. Könnyedén vita tud kialakulni, ha nem egyeznek az érdekek – nyilatkozta a gyermekek édesanyja, Szőllősné Deák Dóra.

A magyar szövetség akkori főtitkára, Kapitány Ildikó főtitkár a következőképpen kommentált:

– A család évek óta próbál ultimátumot adni, miszerint ha nem teljesül a kérésük, akkor eligazolnak. Szövetségünk évente szervez százhúsz napos felkészülést, azokon nem vettek részt, pedig lehetőségük volt rá. Inkább önerőből oldottak meg mindent. Nem nekik adtuk a rendelkezésünkre álló anyagi forrást, hanem a programba fektettük. Úgy véltük, hogy ez a jobb befektetés, figyelembe véve, hogy rajtuk kívül is létezik magyar síelés. Ennek ellenére a szövetség megítélt nekik tízmillió forintos eredményességi bónuszt 2016-ban. Kétség sem fér hozzá, hogy kivételes tehetségekről van szó, de tarthatatlan állapot alakult ki a szüleik és köztünk.

Nos, ha valamiben, ebben megvolt az egyetértés a felek között...

2020 januárjában a svájci Lausanne-ban rendezték meg az ifjúsági téli olimpiát, amelyen Szőllős Noa kombinációban ezüst-, szuperóriás-műlesiklásban bronzérmes lett, igazolva, hogy tényleg hatalmas tehetség. A bronzot szerezte meg előbb, és ezzel történelmet írt, mert ez lett Izrael első érme az ifjúsági téli olimpiákon.

2021 februárjában pedig a Cortna d’Ampezzóban rendezett alpesisí-világbajnokságon Szőllős Barnabás ért el kiváló eredményt, kombinációban a 13. helyen végzett. Most pedig mindketten ott vannak a pekingi téli olimpián. Sajnos az izraeli csapatban, pedig a magyarban is lehetnének.

Az izraeli olimpiai csapat zászlóját a megnyitóünnepségen Szőllős Noa és Evgeni Krasnopolski vitte, utóbbi páros műkorcsolyázásban indul. 

Az Izraeli Olimpiai Bizottság büszke Szőllős Noára:

Fotó: Israel Olympic Committee

Borítókép: Szőllős Noa és Szőllős Barnabás a pekingi Madárfészek-stadionban (Forrás: Olympic Committee of Israel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.