időjárás 29°C Ottó 2022. július 2.
logo

Rapport Richárd kikosarazta Magnus Carlsent

Magyar Nemzet
2022.05.26. 17:49 2022.05.26. 18:55
Rapport Richárd kikosarazta Magnus Carlsent

Rapport Richárd visszalépett a stavangeri sakkversenytől, amely pedig pályafutása eddigi legrangosabb versenye lehetett volna. A magyar nagymesterre ennél is fontosabb próba vár, június 17-én kezdődik a világbajnok-jelöltek nyolcfős tornája. Rapport inkább a pihenést és a nyugodt felkészülést választotta a kimerültséggel fenyegető nagy lehetőség helyett.

A stavangeri szupertorna május 31-én kezdődik, és kevesebb mint egy héttel végződik csupán a világbajnokjelöltek versenye előtt. A norvégiai viadalon hagyományosan szerepel a hazaiak világbajnoka, Magnus Carlsen, az exvilágbajnok indiai Viswanathan Anand, továbbá Wesley So, Sahrijar Mamedgyarov, Anish Giri, Tejmur Radzsabov, Maxime Vachier-Lagrave, Veszelin Topalov és Wang Hao. Bombaerős mezőny. Rapport Richárdnak mégis volt szíve nemet mondani, visszalépni a viadaltól.

Ez a döntése mindennél pontosabban árulkodik arról, hogy a magyar sakkozó nagyon komolyan veszi a világbajnokjelöltek tornáját.

Rapportot a közelmúlt gyengébb eredményei is ebbe az irányba terelhették. Miután a Grand Prix-sorozatból bejutott a vb-jelöltek közé, két viadalon is a tudása alatt teljesített. A bukaresti szupertornán a tíz résztvevő között csak a kilencedik lett és 12 Élő-pontot veszített, ráadásul súlyos hibákat követett el, ami a fáradtság csalhatatlan jele. A varsói rapid és villámtornán az előbbi műfajban a második lett, de villámban nagyon visszaesett, így összesítésben a hatodik helyen végzett.

Rapport tehát legközelebb Madridban versenyez június 17-től, célkeresztben a világbajnoki címmel.

Borítókép: A magyar nagymester úgy érezte, pihenésre van szüksége

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.