Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Rapport Richárd erre az évre kipipálta a sakkvakságot

Rapport Richárd várakozás alatt szerepelt a Bukarestben zárult sakkversenyen. Az erős, tízfős mezőnyben a magyar nagymester két vereséggel csupán a kilencedik helyen végzett. Sebaj, a csúcsformát június 16-ától, a világbajnokjelöltek tornáján kell hoznia. Előtte még Norvégiában szerepel újabb szupertornán, ahol a világbajnok Magnus Carlsennel is megmérkőzik.

Magyar Nemzet
2022. 05. 14. 16:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik után a nyolcadik fordulóban is leterítette a sakkvakság Rapport Richárdot. A világranglistán jelenleg az ötödik helyen álló magyar nagymester a bukaresti versenyen előbb a román Bogdan-Daniel Deac, majd néhány nappal később a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen húzott egylépéses vesztőt. Ezen a szinten mindkettő érthetetlen kihagyás, amit talán csak a fáradtsággal magyarázhatunk.

Íme, a kérdéses állás a francia nagymester ellen.

Rapport azért húzott Hd5-öt, mert azt számolta, hogyha Hxe5 következik, akkor arra Hxe7 sakk, s Bxe7 után, Bd8 sakk, majd Kf7-et követően Bf8 matt. Csak éppen Bd8 nem megy, mert az a5-ön álló futó leüti a bástyát…

– Richárd azt mondta nekem a parti után, egyszerűen megfeledkezett az a5-ön álló futóról – mesélte a játszma után Maxime Vachier-Lagrave.

Rapport a szombati utolsó fordulóban sem tudott javítani, világossal, nem túl küzdelmes partiban döntetlent játszott a vb-döntőben alulmaradt orosz Jan Nyepomnjascsijjal. A magyar nagymester így nyeretlenül, két vereséggel, tehát két mínusszal csupán a kilencedik helyen végzett a viadalon.

Rapport két hetet pihenhet az újabb komoly kihívás, a stavangeri torna előtt, ahol parádés lesz a mezőny, élen a norvégok világbajnokával. Íme, a veretes névsor: Magnus Carlsen, Wesley So, Sahrijar Mamedgyarov, Anish Giri, Tejmur Radzsabov, Viswanathan Anand, Maxime Vachier-Lagrave, Veszelin Topalov és Wang Hao.

Ám ez is csupán főpróba lesz. Június 16-on kezdődik Madridban a világbajnokjelöltek tornája. Reméljük, Rapport Richárd jól átgondolta a felkészülést, mert a stavangeri verseny után csupán öt napot tölthet regenerálódással. Persze Magnus Carlsen meghívását nem lehet visszautasítani…

Borítókép: Rapport Richárd kétszer is súlyos elnézést követett el

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.