Fucsovics jól kezdett, de végül simán kikapott

Hiába nyerte meg az első szettet, Fucsovics Márton összességében sima, 4:6, 6:4, 6:2, 6:3-as vereséget szenvedett a horvát Marin Cilictől a francia nyílt teniszbajnokság 2. fordulójában. Egyéniben ezzel nincs már magyar játékos versenyben a Roland Garroson.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 16:52
French Open tennis tournament at Roland Garros
epa09977173 Marton Fucsovics of Hungary reacts as he plays Marin Cilic of Croatia in their men’s second round match during the French Open tennis tournament at Roland ?Garros in Paris, France, 26 May 2022. EPA/YOAN VALAT Fotó: MTI/EPA/YOAN VALAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fucsovics jól kezdte a mérkőzést. Az első három-három adogatójátékot ő és Cilic is hozta, a „kritikus” hetedik game-ben aztán a magyar éljátékos brékelt. A folytatás ugyan nem volt izgalmaktól mentes, a horvát óriásnak 5:4-nél volt bréklabdája, de Fucsovics csak megnyerte a szervajátékát, s vele az első szettet 6:4-re.

A második játszmában a magyar teniszező tűnt pontosabbnak, Cilicnek többször is meg kellett szenvednie adogatóként. Mégis ő nyerte a szettet. 5:4-es vezetésnél brékelt, 6:4-re hozta a szettet és így egyenlített.

A két centi híján két méter magas horvát a folytatásban belelendült, feljavultak a szervái, amelyekre Fucsovicsnak ekkortól nem nagyon volt ellenszere. Sajnos a sajátjai sem voltak elég veszélyesek, Cilic kétszer is brékelt, így elég simán, 6:2-re nyerte meg a harmadik játszmát.

Nem volt visszaút, Fucsovics nem tudott javítani. A negyedik felvonásban Cilic két brékkel gyorsan elhúzott 4:0-ra, ami után a magyar játékos összekapta magát, feljött 5:3-ra, de ezzel csupán kozmetikázni tudta a végeredményt, végül ezt a szettet is elbukta (6:3).

A jó kezdés dacára tehát nem bírt a világranglistán jelenleg 23., 2014-ben US Open-győztes, a Roland Garroson 20. kiemelt Marin Ciliccsel. A vereségen felül sokba kerül a második fordulós búcsú a magyar teniszezőnek. Wimbledonban a szervezők döntése miatt nem osztanak ranglistapontokat, ami azt is jelenti, Fucsovics nem védheti meg tavalyi negyeddöntős pontjait, s könnyen lehet, hogy emiatt kicsúszik az első százból a világranglistán.

Fucsovics rögtön, e meccs után párosban is pályára lép az amerikai Frances Tiafoe oldalán a Simone Bolelli, Fabio Fognini olasz duó ellen.

Férfi egyesben Danyiil Medvegyed három játszmában győzött a zentai születésű Györe László – a teniszben használatos szerb neve szerint Djere – ellen és jutott tovább a harmadik fordulóba.

Férfi egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért):
Cilic (horvát, 20.)–Fucsovics 4:6, 6:4, 6:2, 6:3
Ruud (norvég, 8.)–Ruusuvuori (finn) 6:3, 6:4, 6:2
Medvegyev (orosz, 2.)–Djere (Györe, szerb) 6:3, 6:4, 6:3
Hurkacz (lengyel, 12.)–Cecchinato (olasz) 6:1, 6:4, 6:2
McDonald (amerikai)-Baszilasvili (georgiai, 22.) 6:3, 6:1, 6:4
Goffin (belga)–Tiafoe (amerikai, 24.) 3:6, 7:6 (7-1), 6:2, 6:4

Női párosban vegyesen

Női párosban Gálfi Dalma túljutott az első fordulón, Udvardy Panna viszont kiesett.

Gálfi Dalma az orosz Anna Kalinszkajával az Anna-Lena Friedsam, Tatjana Maria német duót búcsúztatta 6:4, 6:3-ra, 1 óra 9 perc alatt. A 32 között akár két magyar is találkozhat egymással, Gálfiék ugyanis a második fordulóban a Bondár Anna, Greet Minnen (belga)–Alizé Cornet, Diane Parry (francia) párharc győztesével találkoznak. Utóbbi meccsre várhatóan pénteken kerül sor.

Gálfi az M1 aktuális csatornának elmondta: évek óta nem játszott párost Anna Kalinszkajával, akivel amúgy csak a rajt előtti utolsó pillanatokban találtak egymásra, hiszen eredetileg másik társsal terveztek indulni. A magyar teniszező hozzátette: mostanában ritkán játszott párost, ami az első szettben meg is látszott.

– Meg kellett szoknunk a közeget, örülök, hogy a végére picit azért már érződött rajtunk, hogy összecsiszolódtunk. A következő meccsünkön talán már sokkal lazábban tudjuk kezelni az egészet – nyilatkozta Gálfi, aki – még ha csupán párosban is – pályafutása során most először nyert mérkőzést Grand Slam-torna főtábláján. Hozzátette, Bondár Anna ott volt a meccsükön, miként ő is majd a helyszínen szurkol honfitársának, akivel a következő körben ellenfélként találkozhatna.

– Nagyon jó lenne, ha ők is nyernének, mert akkor biztosan lesz magyar a harmadik fordulóban – jegyezte meg sportszerűen.

Udvardy Panna a német Vivian Heisen oldalán két szoros szett után a döntőjátszmát 6:0-ra elvesztette és kiesett.

Női páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Gálfi, Kalinszkaja (magyar, orosz)–Friedsam, Maria (német) 6:4, 6:3
Miszaki, Tomljanovic (japán, ausztrál)–Udvardy, Heisen (magyar, német) 6:4, 4:6, 6:0

Pliskova is kiesett

Női egyesben újabb kiemelt, a nyolcadik helyen rangsorolt Karolina Pliskova búcsúzott, így az első tíz közül két forduló után már csupán négyen vannak versenyben.

Női egyes, 2. forduló:
Badosa (spanyol, 3.)–Juvan (szlovén) 7:5, 3:6, 6:2
Jeanjean (francia)–Kar. Pliskova (cseh, 8.) 6:2, 6:2
Swiatek (lengyel, 1.)–Riske (amerikai) 6:0, 6:2
Pegula (amerikai, 11.)–Kalinyina (ukrán) 6:1, 5:7, 6:4

Borítókép: Foghatja a fejét a magyar játékos, nehéz hetek elé néz (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.