Állócsillag a sport egén: Kopasz Bálint ismét világbajnok!

Kopasz Bálint visszaszerezte a világbajnoki trónt kajak egyes ezer méteren. Olimpiai bajnok klasszisunk hatalmas csatában, minimális különbséggel győzte le nagy vetélytársát, a portugál Pimentát a kanadai Dartmouth-ban zajló kajak-kenu vb-n. A szombati döntőket így két aranyéremmel és két bronzzal zárta a magyar csapat. Az olimpiai program szerinti mérleg egy-egy arany és bronz.

Magyar Nemzet
2022. 08. 06. 18:28
Kopasz Bálint Fotó: Balint_Vekassy Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

szokása szerint keményen rajtolt, majd erős utazótempót diktált, egyedül a portugál Fernando Pimentát nem tudta leszakítani. Tokió magyar bajnoka vezetett 500, majd 750 méternél, a célhoz közeledve azonban egyre fogyott az előnye. Pimenta nagyon jól rúgta be a hajót, s nagyon kevéssel bár, csupán öt századdal – ami körülbelül tíz centi –, Kopasz hajója ért elsőként a célba.

Kopasz Bálint 2019-ben hazai pályán, Szegeden lett világbajnok, majd 2021-ben megnyerte az olimpiát is. Utána, szeptemberben a koppenhágai vb-n csak második lett, éppen Pimenta mögött, de most visszaszerezte a trónt.

– Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernem. Mindig élmény ilyen versenyzők ellen megméretni magam.

Az utolsó kétszáz méter különösen fájt, életem egyik legkeményebb versenye volt.

El sem tudtam dönteni belülről, hogy nyertem-e, vagy sem. Végig a háttérben egy vasoszlopra fókuszáltam, a külvilágot kizártam a tudatomból, olyan volt, mintha edzésen mentem volna egy max-pályát – mondta a magyar győztes az M4 Sportnak, majd arról beszélt, hogy kavargott a szél. A bemelegítés alatt még hátszél fújt, aztán oldalszélre váltott, a futamra pedig szembeszél lett belőle, ami nem éppen a magyar klasszis kedvence.

– Megmutattam, hogy a nyolcvan kilómmal ezzel is meg tudok birkózni – jegyezte meg arra célozva, hogy a szembeszél inkább a nagy testű kajakosoknak kedvez.

A szombati döntőket így két aranyéremmel és két bronzzal zárta a magyar csapat. Kopasz mellett Kiss Blanka és Lucz Anna szerezte a másik aranyat K–2 200-on, a két bronzot pedig a Nagy Bianka női kenus duó 200, illetve 500 méteren. Utóbbi ugyanúgy olimpiai szám, mint természetesen a férfi K–1 1000 méter. Ötkarikás szemmel tehát eddig egy-egy arany és bronz a mérleg.

Borítókép: Kopasz Bálint megküzdött a szembeszéllel (Fotó: MKKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.