időjárás -1°C Mária 2023. december 8.
logo

Állócsillag a sport egén: Kopasz Bálint ismét világbajnok!

Magyar Nemzet
2022.08.06. 18:28 2022.08.06. 18:54
Állócsillag a sport egén: Kopasz Bálint ismét világbajnok!

Kopasz Bálint visszaszerezte a világbajnoki trónt kajak egyes ezer méteren. Olimpiai bajnok klasszisunk hatalmas csatában, minimális különbséggel győzte le nagy vetélytársát, a portugál Pimentát a kanadai Dartmouth-ban zajló kajak-kenu vb-n. A szombati döntőket így két aranyéremmel és két bronzzal zárta a magyar csapat. Az olimpiai program szerinti mérleg egy-egy arany és bronz.

szokása szerint keményen rajtolt, majd erős utazótempót diktált, egyedül a portugál Fernando Pimentát nem tudta leszakítani. Tokió magyar bajnoka vezetett 500, majd 750 méternél, a célhoz közeledve azonban egyre fogyott az előnye. Pimenta nagyon jól rúgta be a hajót, s nagyon kevéssel bár, csupán öt századdal – ami körülbelül tíz centi –, Kopasz hajója ért elsőként a célba.

Kopasz Bálint 2019-ben hazai pályán, Szegeden lett világbajnok, majd 2021-ben megnyerte az olimpiát is. Utána, szeptemberben a koppenhágai vb-n csak második lett, éppen Pimenta mögött, de most visszaszerezte a trónt.

– Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernem. Mindig élmény ilyen versenyzők ellen megméretni magam.

Az utolsó kétszáz méter különösen fájt, életem egyik legkeményebb versenye volt.

El sem tudtam dönteni belülről, hogy nyertem-e, vagy sem. Végig a háttérben egy vasoszlopra fókuszáltam, a külvilágot kizártam a tudatomból, olyan volt, mintha edzésen mentem volna egy max-pályát – mondta a magyar győztes az M4 Sportnak, majd arról beszélt, hogy kavargott a szél. A bemelegítés alatt még hátszél fújt, aztán oldalszélre váltott, a futamra pedig szembeszél lett belőle, ami nem éppen a magyar klasszis kedvence.

– Megmutattam, hogy a nyolcvan kilómmal ezzel is meg tudok birkózni – jegyezte meg arra célozva, hogy a szembeszél inkább a nagy testű kajakosoknak kedvez.

A szombati döntőket így két aranyéremmel és két bronzzal zárta a magyar csapat. Kopasz mellett Kiss Blanka és Lucz Anna szerezte a másik aranyat K–2 200-on, a két bronzot pedig a Nagy Bianka női kenus duó 200, illetve 500 méteren. Utóbbi ugyanúgy olimpiai szám, mint természetesen a férfi K–1 1000 méter. Ötkarikás szemmel tehát eddig egy-egy arany és bronz a mérleg.

Borítókép: Kopasz Bálint megküzdött a szembeszéllel (Fotó: MKKSZ)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.