Megvan az első arany és hozzá némi hiányérzet a kajak-kenu vb-n

Kiss Blanka és Lucz Anna szerezte a magyar csapat első aranyérmét a kanadai Dartmouth-ban zajló kajak-kenu világbajnokságon. Női kenu kettesben Bragato Giada és Nagy Bianka 200 és 500 méteren is bronzérmes, utóbbi ráadásul olimpiai szám. E három érem mellett csalódás, hogy a Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Alida Dóra alkotta, tehát csupa fiatalból álló magyar női kajak négyes nem tudott élni a lehetőséggel, s csak hatodik lett. Az egy éve Tokióban aranyérmes és a mostani magyar hajó között még hatalmas űr tátong.

Magyar Nemzet
2022. 08. 06. 17:27
null
Fotó: Balint_Vekassy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként többször megírtuk, az egy éve, a tokiói olimpián aranyérmes női kajak négyesünk mind a négy tagja – Kárász Anna és Bodonyi Dóra – különböző okokból kihagyja az idei évet. Ez természetesen lehetőséget kínál a jövő nemzedéknek. A válogatók eredménye alapján Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Alida Dóra vívott ki helyet magának a magyar kvartettben.

Íme, dióhéjban a négy kajakos névjegye.

Gazsó Alida Dóra már 2019-ben tagja volt a világbajnok egységnek, 22 évesen ő már-már érett versenyzőnek tekinthető, igaz, idén koronavírus-fertőzés hátráltatta a felkészülését.

A 20 éves Kőhalmi Emese már szintén világbajnok, tavaly Koppenhágában győzött 5000 méteren, olimpiai számban idén debütált világversenyen.

Pupp Noémi 24 évesen világbajnoki újonc, ami arról is árulkodik, az elmúlt években, a klasszisok árnyékában  mennyire nehéz volt bekerülni a válogatottba.

Fojt Sára csupán 19 éves, ő is vb-újonc tőle még bravúr, hogy a hajó vezérevezőse lehetett.

Még nem klasszisok, de azok lehetnek (Fotó: MKKSZ)

Előre lehetett borítékolni, hogy a lengyel és a Tokióban háromszoros aranyérmes Lisa Carringtonnal felálló új-zélandi kvartett kiemelkedik a mezőnyből, titkon a bronzérem megszerzésében bíztunk. Erre sajnos nem volt esélye a magyar hajónak, amely végül hatodikként ért célba.

– Sokkal jobb pályát jöttünk, mint az előfutamban, büszke vagyok a csapatomra, szerintem mindenki kiadta magából a maximumot, ez most ennyire volt elég – értékelt Gazsó Alida az M4 Sportnak, a mondandójára kissé rácáfoló, lefelé görbülő szájjal.

– Még nem vagyunk klasszisok – vette át a szót Pupp Noémi, a cselgáncsozó Pupp Réka nővére. – Sokat kell még dolgoznunk, hogy azok legyünk.

Őszinteségből jeles.

Kívánjuk a lányoknak, hogy jövőre nehezítsék meg az olimpiai bajnok klasszisok visszatérését, hiszen ez a magyar kajak-kenu érdeke.

Másfelől keserűen könyvelhetjük el, hogy miután a férfi kajak négyesünk nem jutott döntőbe, a női is csupán hatodik lett. Egy-egy klasszis a legtöbb országban akadhat, egy kajak-kenus nemzet erejét a legjobban a négyesek szereplésén keresztül lehet lemérni.

Bemutatkozás két vb-bronzzal

Fotó: Vékássy Bálint/MKKSZ

A női C–2 500 méter olimpiai szám, ami felértékeli a jelentőségét. és Nagy Bianka a válogatókon utcahosszal nyertek, részben emiatt bomlott fel az olimpián ötödik Balla Virág, Takács Kincső duó. Bragato és Nagy is 21 éves, tökéletes korban vannak ahhoz, hogy Párizsban életük formájában lapátoljanak. A Dartmouth-ban magabiztosan szerzett bronzérem lendületet adhat nekik, igaz, a győztes kínaiak nagyon sokkal előttük járnak. 

A magyar duó a rátermettségét kétszáz méteren újabb bronzéremmel bizonyította.

Bragato Giada: Próbáltunk ötszázon egy minél jobb pályát menni és nagyon örülünk, hogy ez érmet ért. Ezután a kétszázzal már úgy voltunk, hogy ami még bennünk van, azt kiadjuk, és nagyon örülünk, hogy ott is harmadikak lettünk.

Nagy Bianka: Egyértelműen az ötszázas érem az értékesebb, olyan egységeket vertünk meg, akiket még soha. Éreztem, hogy nagyobb a nyomás és sokkal keményebb mezőnyben versenyzünk, mint kétszázon. Nagyon örülök, hogy harmadikak lettünk.

Ugyancsak C–2 500 méteren, csak éppen a férfiak között, Hajdu Jonatán és Fekete Dániel jó rajt után sokáig versenyben volt az érmes helyezésekért, a hajrában azonban visszacsúszott a hatodik helyre.

Az első magyar arany

Ezután megszületett az első magyar aranyérem a világbajnokságon. Kiss Blanka és Lucz Anna K–2 200-on győzött, ami bravúr, kár, hogy tegnap ötszázon nem kerültek döntőbe. Ugyanis utóbbi az olimpiai szám.

Ugyancsak ötkarikás futamban, női K–1 500-on Rendessy Eszter hetedik lett. Lisa Carrington hatalmas fölénnyel győzött, Rendessy végig harcban volt a dobogós helyezésekért, a hajrája sajnos nem jól sikerült. Mindenesetre bizonyított, hogy vele számolni kell a jövőben.

A nap legfontosabb magyar érdekeltségű döntője, a K–1 1000 méteres finálé közép-európai idő szerint 17.55-kor rajtol el a mezőnyben az olimpiai bajnok Kopasz Bálinttal.

Borítókép: Kiss Blanka és Lucz Anna: a gyorsaság extra, állóképességet kell hozzá fejleszteni (Fotó: MKKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.