időjárás 11°C Aurél 2022. október 5.
logo

Ki kell vernie a fejéből a világbajnokság emlékét

Koczó Dávid (München)
2022.08.18. 07:20 2022.08.18. 08:48
Ki kell vernie a fejéből a világbajnokság emlékét

Krizsán Xénia négy szám után a kilencedik helyen áll hétpróbában. A szoros versenyben még javíthat a pozícióján, de ehhez túl kell jutnia a világbajnokságon végzetesnek bizonyult távolugráson.

Tagja volt a kétfős magyar világbajnoki küldöttségnek, mégis nehéz eldönteni, hogy mire lehet számítani a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon Krizsán Xéniától. Fedett pályás Eb-bronzérmesünk idén még egyetlen hétpróbát sem teljesített, a világbajnokságon ugyanis nem tudott érvényes távolugrást bemutatni.

– Biztos, hogy eszembe fog jutni, hogy mi történt a vb-n, de próbálom majd kizárni ezt a gondolatot. Nagyon oda fogok figyelni, hogy már az első kísérlet érvényes legyen – tekintett előre az első versenynapja végén Krizsán, aki négy szám után a kilencedik helyen áll. A mezőny ugyanakkor szoros, a második helyen álló belga Noor Vidtstől is kevesebb mint kétszáz pont választja el a magyar hétpróbázót. Egyedül Vidts honfitársa, az olimpiai és világbajnok Nafissatou Thiam emelkedik ki egyelőre a mezőnyből, neki a második helyezettel szemben nagyobb az előnye, mint a második és kilencedik helyezett közötti különbség.

Krizsán az eddigi kilencedik helyét kiegyensúlyozott teljesítménnyel érte el, nem volt sem kiemelkedő, sem gyenge eredménye. Atlétánk a futószámokkal (110 gát, 200 m) volt kevésbé elégedett,

súlylökésben viszont megengedhetett magának olyan luxust, amit az ötödik számra, a távolugrásra biztosan nem visz át.

– Nagyon örültem, hogy az első kísérletem rögtön tizennégy méter fölötti volt. Utána már megpróbáltam kockáztatni, az nem jött be – idézte fel a harmadik számot Krizsán, aki a 14,02 méteres rajt után két érvénytelent dobott.

A távolugrás után még a magyar hétpróbázó erősségének számító gerelyhajítást is a szerdán 9.00-kor kezdődő délelőtti programban rendezik, estére már csak a 800 méter marad a lányoknak.

A délelőtti programban Vindics-Tóth Lili Anna (3000 m akadály) és Szilágyi Réka (gerelyhajítás) a döntőbe, Huller Dániel (800 m), Bartha-Kéri Bianka (800 m) és Máté Tamás (200 m) az elődöntőbe jutást kíséreli meg, míg a 20.00-kor kezdődő esti programban rendezik Halász Bence (kalapácsvetés) és Wagner-Gyürkés Viktória (5000 m) fináléját.

Borítókép: Krizsán Xénia a súlylökésével elégedett volt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.