Olimpiai bajnokunk humoránál volt, csak a taps ne lenne

Pars Krisztián érvényes kísérlet nélkül kiesett a kalapácsvetés selejtezőjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon. A negyvenéves atléta dönthetett volna úgy, hogy leméreti valamelyik dobását, de mivel egyik sem érte el a hetven métert, ettől eltekintett. Mindezt figyelembe véve London olimpiai bajnoka meglepő értékelést adott a szerepléséről, és egyértelművé tette, hogy miért folytatja a pályafutását. A három magyar induló közül csak Halász Bence jutott a kalapácsvetés döntőjébe, ő viszont magabiztosan, elsőre megdobta a selejtezőszintet.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 17. 12:10
PARS Krisztián
Multisport Eb - Atlétika Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi nem állt össze?
– Lényegében semmi. A technika nem volt jó, meg ott volt ez a tapsolás, amit nagyon utálok. Ez a távolugrásra, magasugrásra tökéletes, ott a ritmus a lényeg, kalapácsvetésben egy három másodperces dobásról van szó, a több irányból érkező, különböző ütemű taps teljesen elveszi a figyelmet. Ezt rendre elmondtam a világversenyeken, most is próbáltam csendre inteni a közönséget, de hiába.

– Mennyire csalódott?
– Úgy számoltuk, hogy hetvenkettő-hetvennégy méter körüli dobás elég lenne a döntőhöz (végül 73,26 kellett hozzá), erre képes lettem volna. De nem vagyok csalódott, szükség van a negatívumra is. A második három x-es versenyem volt, ilyennek is kell lennie az életben.

– Kitart a jövő évi, budapesti világbajnokságig?
– Persze, ha nem így lenne, már nem lennék itt, abbahagytam volna. Hetvenhat-hetvenhét méteres dobás elég lehet a döntőhöz.

– Mi kell ahhoz, hogy erre képes legyen a hazai vb-n?
– A jó, sérülésmentes felkészülés. Idén csak január vége felé kezdhettem dobni a tavalyi sérülésem miatt, azóta viszont semmi bajom nincs. Megy az ugrás, a futás, a súlyemelés, egyedül a technikai rész nem állt össze, amikor meg kell hajtani a forgást, hogy legyen benne kraft, az nem megy. Ezen év közben nehéz volt javítani, miközben azért kellett küzdenem, hogy egyáltalán itt lehessek Münchenben.

Háromból egy

Pars Krisztián mellett a selejtezőben búcsúzott az első felnőtt világversenyén szereplő Rába Dániel is, 71,59 méteres dobása a tizennegyedik helyre volt elég. Nagyon magabiztosan bejutott viszont a fináléba Halász Bence, aki rögtön elsőre megdobta a 77,50-es selejtezőszintet. A világbajnokságon ötödik helyen zárt atléta kalapácsa 77,72-nél ért földet.

– Nagyon jó állapotban érzem magam, egy félig-meddig elrontott, kicsit izgulós, visszafogott dobással sikerült ilyen eredményt elérni. Legalább nem kellett sokáig aszalódnom a napon – fogalmazott Halász. Az időjárás változhat a szerdai 32 foknál mindenképp hűvösebb lesz a csütörtöki esti finálé idején, de még az égi áldás sem kizárt. Halász Bence nem bánná, ha valóban esőben kellene versenyeznie a döntőben.

Más számokban nem termett babér a szerda délelőtti programban a magyar atlétáknak: 400 gáton Molnár Janka, diszkoszvetésben Szikszai Róbert és Huszák János maradt le a továbbjutásról.

Borítókép: Pars Krisztián nem adja fel, a budapesti vb-re készül (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.