Élet költözött a müncheni olimpiai parkba

A Münchenben zajló multisport-Európa-bajnokság a televízióban követve egyfajta kontinentális olimpiának tűnik. Ugyanúgy reggeltől estig élő sportot lehet nézni a helyszínről a tévében, mint az ötkarikás játékok idején. A mára gigantikussá duzzadt olimpiához képest azért az idei esemény emberi léptékű, de az olimpiai parkban valódi multisport-fesztiválhangulat uralkodik.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 16. 20:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még barátkozni kell a multisport-Európa-bajnokság létével. Az eseményt négy éve hívták életre, hogy a különböző sportágak kontinensviadalai egymást erősítsék, és a közös rendezésnek köszönhetően több nézőt vonzzanak mind a helyszínre, mind a televízió képernyője elé. Az idei második multisport-Eb helyszínére, Münchenbe érkezve nem tapasztalható azonnal sportfesztivál-hangulat, a belvárosban sétálgatva könnyen elkerülheti az ember figyelmét, hogy a napokban kilenc sportág legjobb európai képviselői is a bajor fővárosban versenyeznek. Egy-egy önkéntessel azért össze lehet futni az utcán, itt-ott pedig megbújik egy-egy plakát, valamelyik sportág Eb-jét hirdetve. A multisport-Európa-bajnokságra ezeken leginkább az esemény logója utal.

Persze nem mindegy, hogy a belváros melyik terén halad át az ember. Az Odeonsplatzra vezető Ludwigstrassén a kordonokat délutánra ugyan már a házfalakhoz gyűjtötték, de a lelátó ekkor is egyértelműen jelzi a helyet, ahol hétfőn a hazai szurkolók minden idők egyik legvalószínűtlenebb maratoni befutóját és Richard Ringer győzelmét ünnepelték. Számunkra tegnap lett igazán kedves ez a helyszín, ugyanis Madarász Viktória az atlétikai Eb történetében először megrendezett 35 kilométeres gyaloglásban bronzérmet nyert.

Az újpesti atléta sokáig az élen állt, s végül csak a nála sokkal esélyesebb Antigoni Ntriszmpioi (görög) és Raquel González (spanyol) előzte meg. Madarász az első magyar női távgyalogló lett, aki érmet nyert világversenyen.

Hasonló sikert néhány utcával odébb, a Königsplatzon biztosan nem ünnepelhetünk, ugyanakkor itt a müncheniek megvalósítják azt, amire az olimpiai mozgalom is törekszik: a város központjában, egyetlen helyről jól követhető sportágak versenyeit bonyolítják: a strandröplabdáét – a kilenc müncheni sportág közül egyedüliként magyar induló nélkül – és a sportmászásét. A járókelők akár csak néhány percre is megállhatnak, így is tudják követni az eseményeket, majd folytatják hétköznapjukat.

Aki nem sportrajongó, arra nincs nagy hatással, hogy multisport-Európa-bajnokság zajlik a városban, bár a szállásunkon dolgozó, erdélyi származású, a magyarnyelv-tudását a Magyar Nemzet olvasásával szinten tartó recepcióst a lezárások miatt érte kisebb kellemetlenség az elmúlt napokban városbeli utazása során.

Ahhoz azonban, hogy a multisportesemény-jelleget igazán átérezzük, az olimpiai parkot kell felkeresni. Az itt elhelyezkedő létesítménycsoport volt az 1972-es müncheni olimpia központja is. Az ötven évvel ezelőtti ötkarikás játékok a versenyek szempontjából az amerikai úszó, Mark Spitz hét aranyérméről maradtak emlékezetesek, míg számunkra azért marad különleges az itteni olimpia, mert Münchenben szerezte hazánk történetének századik ötkarikás aranyérmét Hegedűs Csaba, akinek nevét ugyanúgy megtaláljuk márványtáblán, mint az 1972-es olimpia valamennyi győzteséét. Sajnos azonban minden sportteljesítménynél jobban megmaradt az emberek emlékezetében az izraeli sportolókat ért terrortámadás – az áldozatok emlékét szintén tábla őrzi az olimpiai parkban.

A múlt mellett azonban a jelen és a jövő ünnepe is zajlik. A sportlétesítmények mellett a felállították az ideiglenes falatozókat és sörkerteket, más sátrakban pedig mindenki – ha nem is olimpikonnak, de – Európa-bajnoki résztvevőnek érezheti magát. Valamennyi sportágat ki lehet itt próbálni valamilyen formában, még azokat is, amelyeknek a versenyeit egyébként más helyszínen bonyolítják. A kerékpár talán nem jelent annyira különleges élményt a helyieknek, a városban egyébként is rengetegen közlekednek vele.

A mászófal tetejére felérő kislány azonban akkora tapsot kap a sorban állóktól, mintha tényleg az Eb-n mászott volna topot. Sőt ha jobban belegondolunk, valóban így is tett – csupán versenyen kívül.

Müncheni eredmények

Madarász Viktória új országos csúccsal elért harmadik helye mellett Récsei Rita is befejezte a 35 kilométeres gyaloglást, ő a 13. helyen zárt. A férfiak hasonló versenyszámában Venyercsán Bence 14. lett, Helebrandt Mátét kizárták. 110 gáton Szűcs Valdó bejutott a ma esti elődöntőbe, Eszes Dániel és Szeles Bálint viszont kiesett. Kalapácsvetőnk, Gyurátz Réka a hatodik legjobb eredménnyel jutott be a ma esti fináléba, a selejtező jelentette viszont a végállomást Lesti Diana (távolugrás), Palkovits István (3000 méteres akadályfutás) és Bakosi Péter (magasugrás) számára.

Pályakerékpárosunk, Szalontay Sándor B döntőbe jutott, végül a 11. helyen zárt keirinben, Csengői Bálint már korábban kiesett, a megosztott 17. pozícióban végzett.

Asztaliteniszben András Csaba megnyerte a selejtezőcsoportját, így feljutott a férfi egyes főtáblájára. Ugyanez a rájátszásban összejött Szudi Ádámnak és Lakatos Tamásnak is, Bálint Bernadett viszont nem jutott a legjobb hatvannégy közé. Női párosban a Madarász Dóra, Póta Georgina és a Bálint Bernadett, Hartbrich Leonie kettős is nehéz ellenfelet kapott, egyik duónk sem jutott a legjobb tizenhat közé, Bálintéktól az is bravúr, hogy szettet nyertek a vb-bronzérmes Ni, De Nutte luxemburgi kettős ellen. Férfi párosban szintén az első fordulóban kiesett a Szudi Ádám, Ecseki Nándor kettős, András Csaba és Majoros Bence duója viszont bejutott a nyolcaddöntőbe.

Borítókép: A müncheni olimpiai park (Fotó: Koczó Dávid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.